Klasszikus

Schnittke, Sosztakovics - Keller Vonósnégyes

2003.04.28. 00:00
Ajánlom
Az 1987-ben alapított, világszerte sikerrel koncertező Keller Vonósnégyes ezzel a lemezével is következetesen halad tovább azon az úton, amelyen a kilencvenes évek közepén elindult.

A kvartettirodalom standard repertoárja mellett Keller András és társai egyre gyakrabban játszanak modern zenét, egyre többször egészülnek ki kvintetté, s egyre szívesebben adnak teret különleges műfaji kísérleteknek. Az új album az elmúlt évtizedek szovjet zenéjét állítja a középpontba, Alfred Schnittke és Dmitrij Sosztakovics műveinek segítségével.

A néhány éve elhunyt, német nemzetiségű, de évtizedeken át szovjet állampolgárságú Schnittke életművét Zongoraötöse, míg az ellentmondásos megítélésű, de mára klasszicizálódott Sosztakovics oeuvre-jét a kései XV. vonósnégyes reprezentálja. A két mű egyaránt az 1970-es évek elején keletkezett, s egymás mellé rendelésüket az is indokolttá teheti, hogy Schnittkére fiatalabb éveiben bevallottan erősen hatott a nála egy generációval idősebb Sosztakovics stílusa, kompozíciós eszköztára. További, tematikus rokonságotjelenthet, hogy mindkét darab valamiféle Requiem-jelleget hordoz: Schnittkénél ennek mozgatórugója egyértelműen édesanyja halála volt, Sosztakovicsnál ilyen „külső" motívum nem lelhető fel. A Keller Vonósnégyes - és a zongoraötösben velük játszó egykori Neuhaus-tanítvány, Alekszej Ljubimov - interpretációját nemcsak technikai felkészültség és mesterségbeli tudás tekintetében találjuk rendben lévőnek, hanem azért is, mert rendkívül nyitottan, ha úgy tetszik, toleránsan, s ugyanakkor mély érzelmi töltéssel közelít ehhez a cseppet sem könnyű repertoárhoz.

Schnittke: Zongoraötös, Sosztakovics: XV. vonósnégyes

Keller András - I. hegedű, Pilz János - II. hegedű, Gál Zoltán - brácsa, Szabó Judit - cselló, Alekszej Ljubimov-zongora

ECM - MusiCDome

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.