Klasszikus

Schnittke, Sosztakovics - Keller Vonósnégyes

2003.04.28. 00:00
Ajánlom
Az 1987-ben alapított, világszerte sikerrel koncertező Keller Vonósnégyes ezzel a lemezével is következetesen halad tovább azon az úton, amelyen a kilencvenes évek közepén elindult.

A kvartettirodalom standard repertoárja mellett Keller András és társai egyre gyakrabban játszanak modern zenét, egyre többször egészülnek ki kvintetté, s egyre szívesebben adnak teret különleges műfaji kísérleteknek. Az új album az elmúlt évtizedek szovjet zenéjét állítja a középpontba, Alfred Schnittke és Dmitrij Sosztakovics műveinek segítségével.

A néhány éve elhunyt, német nemzetiségű, de évtizedeken át szovjet állampolgárságú Schnittke életművét Zongoraötöse, míg az ellentmondásos megítélésű, de mára klasszicizálódott Sosztakovics oeuvre-jét a kései XV. vonósnégyes reprezentálja. A két mű egyaránt az 1970-es évek elején keletkezett, s egymás mellé rendelésüket az is indokolttá teheti, hogy Schnittkére fiatalabb éveiben bevallottan erősen hatott a nála egy generációval idősebb Sosztakovics stílusa, kompozíciós eszköztára. További, tematikus rokonságotjelenthet, hogy mindkét darab valamiféle Requiem-jelleget hordoz: Schnittkénél ennek mozgatórugója egyértelműen édesanyja halála volt, Sosztakovicsnál ilyen „külső" motívum nem lelhető fel. A Keller Vonósnégyes - és a zongoraötösben velük játszó egykori Neuhaus-tanítvány, Alekszej Ljubimov - interpretációját nemcsak technikai felkészültség és mesterségbeli tudás tekintetében találjuk rendben lévőnek, hanem azért is, mert rendkívül nyitottan, ha úgy tetszik, toleránsan, s ugyanakkor mély érzelmi töltéssel közelít ehhez a cseppet sem könnyű repertoárhoz.

Schnittke: Zongoraötös, Sosztakovics: XV. vonósnégyes

Keller András - I. hegedű, Pilz János - II. hegedű, Gál Zoltán - brácsa, Szabó Judit - cselló, Alekszej Ljubimov-zongora

ECM - MusiCDome

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Színház

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Könyv

Új regénnyel jelentkezik Murakami Haruki áprilisban

Egyelőre nem sokat tudni a japán művész áprilisban megjelenő könyvéről, a kiadó sem a címét, sem pedig a cselekmény részleteit nem árulta el.
Vizuál

KÉP-regény: Egy gyűrű mind felett

A Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos ezúttal – Agatha Christie után szabadon – az olvasóra bízza annak eldöntését, hogy pontosan hogyan is keletkezhetett ez a balatoni fénykép Teddy Harpóról.
Zenés színház

Elhunyt Jürgen Flimm

A neves színházi és operarendezőt, a Salzburgi Ünnepi Játékok és a Berlini Állami Opera egykori vezetőjét február 4-én, életének nyolcvankettedik évében érte a halál.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.
Klasszikus hír

Február 20-ától lehet jelentkezni az idei Bartók Világversenyre

A szervező Zeneakadémia meghirdette a 44 000 euró összdíjazású, ezúttal hegedűsöknek rendezendő megmérettetését, a zsűriben most is elismert magyar és külföldi zenészek ülnek majd.
Klasszikus kritika

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kertész Lajos zongoraművész

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézetének tanárát, Kertész Lajos zongoraművészt, református teológust életének 98. évében érte a halál.
Klasszikus hír

Visszavon egy zeneelméleti könyvet az MMA Kiadó a fordítási hibák miatt

Roger Scruton A zenéről című kötetének fordításáról Tornyai Péter zeneszerző közölt kritikát, az észrevételek hatására a kiadó visszavonja és felülvizsgálja a kötetet.