Klasszikus

Schubert: d-moll "A halál és a lányka" vonósnégyes

2014.12.09. 07:29
Ajánlom
Liszt szerint Schubert a valaha élt legköltőibb zenész. És ennek a költői zeneszerzőnek egyik legnagyszerűbb alkotása a d-moll vonósnégyes.

"A három utolsó vonósnégyes között a d-moll kvartett a középső helyet foglalja el. 1824. március 31-én említi Schubert Leopold Kupelwieserhez írt levelében: '...Ami a dalokat illeti, kevés újat írtam, ellenben többféle hangszeres dologgal megpróbálkoztam, ugyanis komponáltam két vonósnégyest és egy oktettet, de még egy vonósnégyest akarok írni és egyáltalán, ezen az úton szeretném előkészíteni a nagy szimfóniát...' Az aláíráshoz mellékelt utóiratban közli, hogy május elején Esterházyékkal Magyarországra megy.

A d-moll vonósnégyes komponálása 1824 márciusától 1826 januárjáig tartott. Alig hogy elkészült, Josef Hauer vonósnégyese nyomban elkezdte a mű próbáit. Schubert, akinek alig maradt ideje a szólamok leírására, a próbák alatt még változtatott a kompozíción: az első tételt lerövidítette, és egyéb részleteket is módosított. Februárban, több ízben is előadták a vonósnégyest különféle magánlakásokban. Az a-moll kvartett szerencsés csillagzata azonban nem kísérte tovább a zeneszerzőt: a d-moll vonósnégyes megjelenését nem érhette meg. Nyomtatásban első ízben 1831-ben került forgalomba a darab. A köztudatban 'A halál és a leányka' alcímmel szerepel, mivel variációs második tételében Schubert ezt a dalát dolgozta fel." Hallgassuk meg a teljes művet:

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.