Klasszikus

Schubert: Der Tag - Oktett és szimfónia

2014.11.10. 14:54
Ajánlom
Mi lehet egy tizenkilenc éves bécsi zeneszerző napi elfoglaltsága 1816-ban, ha néhány sarokkal arrébb egy Beethoven nevű komponista él? Szimfóniát ír. Néhány évvel később pedig, amikor megrendelést kapott egy oktettre, a munkát egy nagyszabású szimfóniához vezető út egyik állomásának tekintette.

Az F-dúr oktettet 1824. februárjában írta Schubert, Ferdinand Troyer gróf megrendelésére. Troyer Rudolf főherceg udvarmestere volt, maga is zeneszerző és ügyes klarinétos. A nyilvánosság előtt Schuppanzigh együttese mutatta be a művet 1827 áprilisában. Feltehető, hogy a megrendelő kifejezett óhaja volt az, hogy a mű Beethoven Szeptettjének mintájára készüljön. Ezt a mintát a fúvós hangszerek (klarinét, kürt, fagott) megválasztása tekintetében híven követi is Schubert, ám a vonósok nagybőgővel kombinált együttesét egy második hegedűvel egészíti ki.

Az Oktett alapvetően könnyed, életvidám mű: a scherzo féktelen ritmikája, a menüett triójának joviális karaktere, a finálé Rossini-operákat idéző, csicsergő trillái mind a szerenád és a divertimento hagyományához kapcsolják. Remekművé azonban azáltal válik, hogy a vidámság felszíne alól olykor előtör a kései Schubertre jellemző, lélegzetelállító komolyság. A Schubert-mű különleges hangszerösszeállítása kihívás, de egyben lehetőség is az előadók számára. A vonósnégyesből, nagybőgőből és három fúvósból: klarinétből, fagottból és kürtből álló együttes finom kamarazenei és nagyszabású zenekari hangzások létrehozására egyaránt képes. Schubert határtalan ötletességgel hangszerelte művét: hangszerpárok és -triók szövetkeznek egymás ellen vagy folytatnak párbeszédet, egy szólamon belül a szóló- és kísérőszerep, valamint a kettő közötti átmenetek széles skálája folyamatosan változik.

V. SZIMFÓNIA, B-DÚR

Az V. szimfónia azon kevés számú Schubert-művek közé tartozik, amelyeknek ősbemutatójáról biztos adatokat tudunk; 1816-ban - a szimfónia keletkezésének évében - adta elő egy műkedvelő zenekar. Nyilvánvaló, hogy Schubert a kompozíció során ügyelt arra, hogy az együttes nem virtuóz-fokon képzett muzsikusai el tudják játszani szólamaikat. De a mű egyszerű faktúrája egyben a zeneszerző érésének, eszközei tudatos megválogatásának, művészi ökonómiájának is tanújele.

Míg a korábbi szimfóniák technikai megoldásai Haydnt, kifejezési formái - legalább ami a szándékot illeti - Beethovent követték, ezúttal Mozart útján indul el a tizenkilenc esztendős Schubert, és ezt az utat első ízben sikerül végigjárnia.

Az Óbudai Danubia Zenekar őszi Schubert-sorozatának második része a Budapest Music Centerben.

Vezényel: HÉJA DOMONKOS

Közreműködik: ÁCS ÁKOS, a Budapesti Fesztiválzenekar szólamvezetője (klarinét); az Óbudai Danubia Zenekar szólistái: BODOR JÁNOS, HOLLÓS MORIN (hegedű), MADÁK KATALIN (brácsa), KURUCZ KRISZTIÁN (cselló), ANTONIO CASAGRANDE (nagybőgő), SZILÁGYI KRISTÓF (fagott), TEKULA ENDRE (kürt)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.