Klasszikus

Schubert: Der Tag - Oktett és szimfónia

2014.11.10. 14:54
Ajánlom
Mi lehet egy tizenkilenc éves bécsi zeneszerző napi elfoglaltsága 1816-ban, ha néhány sarokkal arrébb egy Beethoven nevű komponista él? Szimfóniát ír. Néhány évvel később pedig, amikor megrendelést kapott egy oktettre, a munkát egy nagyszabású szimfóniához vezető út egyik állomásának tekintette.

Az F-dúr oktettet 1824. februárjában írta Schubert, Ferdinand Troyer gróf megrendelésére. Troyer Rudolf főherceg udvarmestere volt, maga is zeneszerző és ügyes klarinétos. A nyilvánosság előtt Schuppanzigh együttese mutatta be a művet 1827 áprilisában. Feltehető, hogy a megrendelő kifejezett óhaja volt az, hogy a mű Beethoven Szeptettjének mintájára készüljön. Ezt a mintát a fúvós hangszerek (klarinét, kürt, fagott) megválasztása tekintetében híven követi is Schubert, ám a vonósok nagybőgővel kombinált együttesét egy második hegedűvel egészíti ki.

Az Oktett alapvetően könnyed, életvidám mű: a scherzo féktelen ritmikája, a menüett triójának joviális karaktere, a finálé Rossini-operákat idéző, csicsergő trillái mind a szerenád és a divertimento hagyományához kapcsolják. Remekművé azonban azáltal válik, hogy a vidámság felszíne alól olykor előtör a kései Schubertre jellemző, lélegzetelállító komolyság. A Schubert-mű különleges hangszerösszeállítása kihívás, de egyben lehetőség is az előadók számára. A vonósnégyesből, nagybőgőből és három fúvósból: klarinétből, fagottból és kürtből álló együttes finom kamarazenei és nagyszabású zenekari hangzások létrehozására egyaránt képes. Schubert határtalan ötletességgel hangszerelte művét: hangszerpárok és -triók szövetkeznek egymás ellen vagy folytatnak párbeszédet, egy szólamon belül a szóló- és kísérőszerep, valamint a kettő közötti átmenetek széles skálája folyamatosan változik.

V. SZIMFÓNIA, B-DÚR

Az V. szimfónia azon kevés számú Schubert-művek közé tartozik, amelyeknek ősbemutatójáról biztos adatokat tudunk; 1816-ban - a szimfónia keletkezésének évében - adta elő egy műkedvelő zenekar. Nyilvánvaló, hogy Schubert a kompozíció során ügyelt arra, hogy az együttes nem virtuóz-fokon képzett muzsikusai el tudják játszani szólamaikat. De a mű egyszerű faktúrája egyben a zeneszerző érésének, eszközei tudatos megválogatásának, művészi ökonómiájának is tanújele.

Míg a korábbi szimfóniák technikai megoldásai Haydnt, kifejezési formái - legalább ami a szándékot illeti - Beethovent követték, ezúttal Mozart útján indul el a tizenkilenc esztendős Schubert, és ezt az utat első ízben sikerül végigjárnia.

Az Óbudai Danubia Zenekar őszi Schubert-sorozatának második része a Budapest Music Centerben.

Vezényel: HÉJA DOMONKOS

Közreműködik: ÁCS ÁKOS, a Budapesti Fesztiválzenekar szólamvezetője (klarinét); az Óbudai Danubia Zenekar szólistái: BODOR JÁNOS, HOLLÓS MORIN (hegedű), MADÁK KATALIN (brácsa), KURUCZ KRISZTIÁN (cselló), ANTONIO CASAGRANDE (nagybőgő), SZILÁGYI KRISTÓF (fagott), TEKULA ENDRE (kürt)

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Nem a kutya a hibás - Esterházy Miklós és Kovács Dóra a Lírástudók vendégei

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Esterházy Miklós és Kovács Dóra, akik Az új kutyád című kötetükről mesélnek.
Klasszikus

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Klasszikus

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Zenés színház

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.
Vizuál

Tablókon Mészöly Miklós élete

A 100 éve született Mészöly Miklós halálának 20. évfordulója alkalmából, az író életművéhez kapcsolódó szabadtéri kiállítás nyílt Budapesten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 
Klasszikus ajánló

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.
Klasszikus interjú

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Klasszikus hír

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Klasszikus videó

Itt a titokzatos, első dal iamyank új lemezéről

A titokzatos Sarah megszületése vezeti fel az iamyank Live Ensemble új, július 28-án érkező stúdióalbumát és annak lemezbemutatóját. Ehhez a dalhoz készült a most megjelent videó. Mutatjuk.