Klasszikus

Schubert: Die Nacht

2014.12.02. 13:24
Ajánlom
Az Óbudai Danubia Zenekar őszi sorozatának befejező része a Budapest Music Centerben, december 13-án.

A sorozat tematikája ezúttal a kora romantika nagymesterének, Franz Schubertnek művészi sokoldalúságát hivatott bemutatni. Az előadások struktúrája ezúttal is követi azt a hagyományt, amely a Danubia zeneszerző-sorozatai során alakult ki, és amelynek célja, hogy a koncert esztétikai élményét ismeretterjesztéssel tegyük teljessé: az egyes kompozíciók között a közönség házigazdája, a Zeneakadémia tanára, Eckhardt Gábor beszél a zene hátteréről, vetített illusztrációk kíséretében.

"Rejtőzz el, ó Nap!" - Múlj el, világ!" E két felkiáltás közé feszül ki az „Auflösung" című dal, melynek szövegét Schubert egyik legbensőségesebb barátja, a borongós hangulatú Johann Mayrhofer írta. Az ő költészetének egyik állandó szólama a búcsúé és talán nem véletlen, hogy Schubert közel ötven versét zenésítette meg. A komponistától ugyanakkor távol álltak a búcsú patetikus, néha önsajnáló gesztusai. Utolsó zeneművei - mint amilyen a Hattyúdalok címen közreadott dalsorozat, a három zongoraszonáta vagy a C-dúr kvintett - inkább az összegzés és a betakarítás jegyében álltak. Schubert igazán soha nem félte az ismeretlen túloldalt, sőt: úgy érezte, hogy az itteninél egy jobb élet vár rá. „Az éjszakai erdő csöndjében otthonodra lelsz" - hirdetik a zeneszerző különleges hangvételű, már-már misztikus beavatási rítusnak tetsző férfikari művei.

Közreműködik: KOLONITS KLÁRA (ének), SZENT EFRÉM FÉRFIKAR (művészeti vezető: Bubnó Tamás), MEZŐ PÉTER, MINDSZENTI ANNAMÁRIA (hegedű), VARASDY TÜNDE (brácsa), KURUCZ KRISZTIÁN, HORVÁTH ILDIKÓ (cselló)

Vezényel: DINYÉS DÁNIEL
A sorozat házigazdája: ECKHARDT GÁBOR

Program:

C-dúr kvintett (D956)

Die Nacht (D983c), Nachtgesang im Walde (D913), Nacht und Traume (D827 - Max Reger hangszerelése), Auflösung (D807 - Dinyés Dániel hangszerelése), Im Walde (D834 - Dinyés Dániel hangszerelése), Nachtmusik (D848), Gesang der Geister über den Wassern (D714), Gretchen am Spinnrade (D118 - Liszt Ferenc hangszerelése), Blondel zu Marien (D626 - Dinyés Dániel hangszerelése), Die junge Nonne (D828 - Liszt Ferenc hangszerelése)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lélek és hitelesség a muzsikálásban – Keller András és Pierre-Laurent Aimard a Concerto Budapest turnéja kapcsán

Szeptember közepén nagy sikerű koncertsorozatot adott a Concerto Budapest az Egyesült Királyságban és Írországban. A turné zárópontján Keller András karmester és Pierre-Laurent Aimard zongoraművész osztotta meg velünk gondolatait.
Könyv

Válogatás az idei Könyvfesztivál programjaiból

Mások mellett Rakovszky Zsuzsa, Vámos Miklós, Nádasdy Ádám, Christine Leunens és Clara Dupont-Monod is a Könyvfesztiválon mutatja be új könyvét. Szubjektív válogatásunkban számos izgalmas programot ajánlunk. 
Zenés színház

Christian Thielemann a Berlini Állami Opera új főzeneigazgatója

Az intézménynek azután kellett új vezetőt találnia a pozícióra, hogy januárban a korábbi főzeneigazgató, Daniel Barenboim egészségi állapotára hivatkozva lemondott posztjáról.
Klasszikus

Megújult épületben kezdi a 2023/24-es évadot a Szent István Filharmonikusok

A 2024-ben megalapításának hetvenedik évfordulóját ünneplő együttes épületbejárással egybekötött sajtóeseményen jelentette be új évadát, amelynek során a jól ismert sorozatok mellett új, kamarazenei bérlet is várja a közönséget.
Színház

Rendhagyó Tartuffe-előadással lesz jelen a Comédie Francaise a 10. MITEM-en

Tíz ország huszonegy előadása, köztük a párizsi Comédie Francaise Tartuffe-produkciója lesz látható a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozón szeptember 30. és október 23. között a Nemzeti Színházban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Neves baszk zeneszerző működik közre az Eötvös Péter Alapítvány mesterkurzusában

Ramon Lazkano a kurzus során tanítja a fiatal karmestereket és zeneszerzőket, emellett beszélgetést hallhat vele a közönség, a zárókoncerten pedig műveit is játszani fogják.
Klasszikus ajánló

Magyar Kincsek – Folytatódik a Concerto Budapest zenei kaleidoszkópja

A felfedezés és újrafelfedezés, az értékek megtalálása központi motívuma a Concerto Budapest Magyar Kincsek-programjainak, melyeknek a közönség az idei évadban is koncertsorozat keretein belül lehet részese a Zeneakadémián.
Klasszikus hír

Jövőre is a kamarazene gyöngyszemeivel vár az Anima Musicae

Meghirdette 2023/24-es évadát a „zene lelkéről” elnevezett Anima Musicae Kamarazenekar: a szeptember 25-i sajtótájékoztatón bemutatták az évad kiemelt koncertjeit, külföldi vendégszerepléseket.
Klasszikus ajánló

Balogh Máté vokális művei csendülnek fel a Pax et Bonum Kamarakórus előadásában

Az itthon és nemzetközi viszonylatban is elismert, fiatal komponista lesz a Magyar Zene Háza „Szerzők? Jelen!” című koncertsorozatának soron következő részének vendége október 4-én.
Klasszikus hír

Megújult épületben kezdi a 2023/24-es évadot a Szent István Filharmonikusok

A 2024-ben megalapításának hetvenedik évfordulóját ünneplő együttes épületbejárással egybekötött sajtóeseményen jelentette be új évadát, amelynek során a jól ismert sorozatok mellett új, kamarazenei bérlet is várja a közönséget.