Klasszikus

Schubert: Die Nacht

2014.12.02. 13:24
Ajánlom
Az Óbudai Danubia Zenekar őszi sorozatának befejező része a Budapest Music Centerben, december 13-án.

A sorozat tematikája ezúttal a kora romantika nagymesterének, Franz Schubertnek művészi sokoldalúságát hivatott bemutatni. Az előadások struktúrája ezúttal is követi azt a hagyományt, amely a Danubia zeneszerző-sorozatai során alakult ki, és amelynek célja, hogy a koncert esztétikai élményét ismeretterjesztéssel tegyük teljessé: az egyes kompozíciók között a közönség házigazdája, a Zeneakadémia tanára, Eckhardt Gábor beszél a zene hátteréről, vetített illusztrációk kíséretében.

"Rejtőzz el, ó Nap!" - Múlj el, világ!" E két felkiáltás közé feszül ki az „Auflösung" című dal, melynek szövegét Schubert egyik legbensőségesebb barátja, a borongós hangulatú Johann Mayrhofer írta. Az ő költészetének egyik állandó szólama a búcsúé és talán nem véletlen, hogy Schubert közel ötven versét zenésítette meg. A komponistától ugyanakkor távol álltak a búcsú patetikus, néha önsajnáló gesztusai. Utolsó zeneművei - mint amilyen a Hattyúdalok címen közreadott dalsorozat, a három zongoraszonáta vagy a C-dúr kvintett - inkább az összegzés és a betakarítás jegyében álltak. Schubert igazán soha nem félte az ismeretlen túloldalt, sőt: úgy érezte, hogy az itteninél egy jobb élet vár rá. „Az éjszakai erdő csöndjében otthonodra lelsz" - hirdetik a zeneszerző különleges hangvételű, már-már misztikus beavatási rítusnak tetsző férfikari művei.

Közreműködik: KOLONITS KLÁRA (ének), SZENT EFRÉM FÉRFIKAR (művészeti vezető: Bubnó Tamás), MEZŐ PÉTER, MINDSZENTI ANNAMÁRIA (hegedű), VARASDY TÜNDE (brácsa), KURUCZ KRISZTIÁN, HORVÁTH ILDIKÓ (cselló)

Vezényel: DINYÉS DÁNIEL
A sorozat házigazdája: ECKHARDT GÁBOR

Program:

C-dúr kvintett (D956)

Die Nacht (D983c), Nachtgesang im Walde (D913), Nacht und Traume (D827 - Max Reger hangszerelése), Auflösung (D807 - Dinyés Dániel hangszerelése), Im Walde (D834 - Dinyés Dániel hangszerelése), Nachtmusik (D848), Gesang der Geister über den Wassern (D714), Gretchen am Spinnrade (D118 - Liszt Ferenc hangszerelése), Blondel zu Marien (D626 - Dinyés Dániel hangszerelése), Die junge Nonne (D828 - Liszt Ferenc hangszerelése)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Könyv

Elhunyt Kányádi Sándor

A Kossuth-díjas költő 89 éves volt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.