Klasszikus

Schubert: Die Nacht

2014.12.02. 13:24
Ajánlom
Az Óbudai Danubia Zenekar őszi sorozatának befejező része a Budapest Music Centerben, december 13-án.

A sorozat tematikája ezúttal a kora romantika nagymesterének, Franz Schubertnek művészi sokoldalúságát hivatott bemutatni. Az előadások struktúrája ezúttal is követi azt a hagyományt, amely a Danubia zeneszerző-sorozatai során alakult ki, és amelynek célja, hogy a koncert esztétikai élményét ismeretterjesztéssel tegyük teljessé: az egyes kompozíciók között a közönség házigazdája, a Zeneakadémia tanára, Eckhardt Gábor beszél a zene hátteréről, vetített illusztrációk kíséretében.

"Rejtőzz el, ó Nap!" - Múlj el, világ!" E két felkiáltás közé feszül ki az „Auflösung" című dal, melynek szövegét Schubert egyik legbensőségesebb barátja, a borongós hangulatú Johann Mayrhofer írta. Az ő költészetének egyik állandó szólama a búcsúé és talán nem véletlen, hogy Schubert közel ötven versét zenésítette meg. A komponistától ugyanakkor távol álltak a búcsú patetikus, néha önsajnáló gesztusai. Utolsó zeneművei - mint amilyen a Hattyúdalok címen közreadott dalsorozat, a három zongoraszonáta vagy a C-dúr kvintett - inkább az összegzés és a betakarítás jegyében álltak. Schubert igazán soha nem félte az ismeretlen túloldalt, sőt: úgy érezte, hogy az itteninél egy jobb élet vár rá. „Az éjszakai erdő csöndjében otthonodra lelsz" - hirdetik a zeneszerző különleges hangvételű, már-már misztikus beavatási rítusnak tetsző férfikari művei.

Közreműködik: KOLONITS KLÁRA (ének), SZENT EFRÉM FÉRFIKAR (művészeti vezető: Bubnó Tamás), MEZŐ PÉTER, MINDSZENTI ANNAMÁRIA (hegedű), VARASDY TÜNDE (brácsa), KURUCZ KRISZTIÁN, HORVÁTH ILDIKÓ (cselló)

Vezényel: DINYÉS DÁNIEL
A sorozat házigazdája: ECKHARDT GÁBOR

Program:

C-dúr kvintett (D956)

Die Nacht (D983c), Nachtgesang im Walde (D913), Nacht und Traume (D827 - Max Reger hangszerelése), Auflösung (D807 - Dinyés Dániel hangszerelése), Im Walde (D834 - Dinyés Dániel hangszerelése), Nachtmusik (D848), Gesang der Geister über den Wassern (D714), Gretchen am Spinnrade (D118 - Liszt Ferenc hangszerelése), Blondel zu Marien (D626 - Dinyés Dániel hangszerelése), Die junge Nonne (D828 - Liszt Ferenc hangszerelése)

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Vizuál

75 év után újra Magyarországon Courbet festménye

Magyar magángyűjtő vásárolta meg, így 75 év után újra Magyarországra került az egykori Hatvany-gyűjtemény jeles darabja, Gustave Courbet Fürdőzők az erdőben című festménye. Rövidesen a magyar közönség is láthatja az értékes alkotást.
Jazz/World

Kizökkenés a mából – Megjelent Orbán Bori első albuma

A Kaláka Kiadó gondozásában látott napvilágot Orbán Bori első lemeze Ma chanson címmel. Az album készüléséről, terveiről és vágyairól faggattuk a fiatal énekesnőt.
Plusz

A nyugalom fesztiválja vár a Káli-medencében

Pál István Szalonna és Bandája, Nagy Feró, Ferenczi György és a Pesti Rackák, a Szent Efrém Férfikar, a Fonó zenekar, de Pély Barna is ott lesz a Kőfeszten, aminek idén is a Káli-medence ad otthont augusztus 4. és 8. között. A fesztivál tíz településen, ingyenes programokkal várja az érdeklődőket.
Klasszikus

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 
Klasszikus ajánló

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.
Klasszikus interjú

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Klasszikus hír

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Klasszikus videó

Itt a titokzatos, első dal iamyank új lemezéről

A titokzatos Sarah megszületése vezeti fel az iamyank Live Ensemble új, július 28-án érkező stúdióalbumát és annak lemezbemutatóját. Ehhez a dalhoz készült a most megjelent videó. Mutatjuk.