Klasszikus

Schubert és Haydn próbaközönség előtt

A BMC új koncerttermében egy akusztikai mérés középpontjába cseppentem a Concerto Budapest január 19-i koncertjére érkezve. BESZÁMOLÓ

Már a második "behangoló" koncertjét tartotta a Concerto Budapest a március végén nyíló Budapest Music Centerben (fotókkal gazdagon illusztrált háttéranyagunkat itt találják). Mint kiderült, a közönség nagy része az előzőn is jelen volt, ahol egy "munkafüzetet" kaptak - ebbe írhatták le tapasztalataikat az új hangversenyteremmel kapcsolatban. A koncert előtt Gőz László, a BMC igazgatója és Becze Szilvia, a Bartók Rádió műsorvezetője beszélt a még nem teljesen befejezett koncertteremről, illetve három perc erejéig igénybe vették a közönséget egy akusztikai mérés lebonyolításához. Megtudtuk, hogy a terem széksorait egy szőlőskert mintájára rendezték el, tehát az összes hallgató a Nap (vagyis a zenekar) felé fordulva ül. A falak rusztikus téglaburkolata inkább egy borospince hangulatát juttatta eszembe - ha már szőlőről esett szó.

Az izgalmas bevezető után Schubert I. D-dúr szimfóniájával kezdhette ki-ki saját akusztikai tesztjét. Még egy ilyen aránylag kis apparátusú szimfóniával is olyan tömött, intenzív hangzásban volt részem, amit korábban még sosem tapasztaltam. Maga a mű nem tartozik Schubert legnagyobb alkotásai közé, stílusa - akárcsak a koncert záró műsorszámaként felhangzott 2. B-dúr szimfóniáé is - még Mozart és Haydn korát idézi. De csak azért, mert nem a zeneszerző érett korszakából való egy darab, még lehet igazán élvezetes zene. Keller András pálca nélkül dirigált, s mivel a zenekar kis területen játszott, nem is lett volna rá szüksége. Ez a közvetlenebb karmester-zenekar kapcsolatot megengedő vezénylésmód inkább kamarazenei együtteseknél jellemző, s ha arra gondolunk, hogy az új BMC-termet alapvetően kamarazenei koncertekre szabták, még teljesebb a kép. Keller Andrásék előadása pedig tényleg nagyon összehangolt, harmonikus örömzenélés volt.

A két szimfónia mellé Haydn C-dúr csellóversenyét választotta a Concerto Budapest. A koncerten másodikként felhangzó műnél a 19 éves Szabó Ildikó csatlakozott a zenekarhoz. Játékát hihetetlenül szép zenei megoldások és a zenekarral való jó együttműködés jellemezte. A második tételben például olyan finoman úszott be szólója a zenekar fölé, hogy lehetetlen volt megállapítani, hol kezdődött a hang. Ennek a tételnek a végére még egy kellemes meglepetést tartogatott Szabó Ildikó: Benjamin Britten kadenciáját játszotta, tisztelegve ezzel a 100 éve született zeneszerző előtt. Ráadásként Alfredo Piatti 7. C-dúr caprice-jét játszotta Ildikó. Bár saját elmondása szerint ez az egyik kedvence a szerzőtől, mégis, úgy éreztem, mintha nem igazán illene hozzá a darab. Ettől függetlenül teljes volt a közönségsiker, amely ezúttal nem csak az előadókat, de az új termet is méltatta.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.
Klasszikus klassz a parton

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Klasszikus ajánló

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 
Klasszikus ajánló

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.