Klasszikus

Schubert-sorozattal indítja az évet a Concerto Budapest

2023.01.25. 16:20
Ajánlom
A Hallgassunk Schubertet! tematikus nap január 28-án a schuberti életmű változatos műfaji kínálatával és sztárvendégekkel várja közönségét három koncertre a Zeneakadémiára. A Concerto Budapest vendégművészeként pódiumra lépnek Baráti Kristóf, Maxim Rysanov és Juliane Banse, a Virtuózok tehetségkutató ifjú felfedezettjei: Abouzahra Amira, Bánkövi Bence, Boros Mihály, Puporka Jenő és Rozsonits Ildikó, valamint a Keller Quartet. Vezényel Baráti Kristóf és Keller András.

A Concerto Budapest tematikus napjai közt immár harmadik éve jelenik meg kiemelten egy-egy zeneszerző, Beethoven és Brahms után ezúttal Schubertre esett a választás. A Hallgassunk Schubertet! napot 2022. december elejéről kellett elhalasztani idén januárra, és most három koncertbe sűrítve valósul meg a Zeneakadémián.

„Bár mindig azt nyilatkoztam, hogy Bartók és Beethoven áll hozzám a legközelebb, valószínűleg

Schubertet is nagyon szerethetem, hiszen az életem fontos fordulópontjain Schubert ott volt velem mindig

hangsúlyozta Keller András zeneigazgató a témaválasztás indoklásaként.

Keller András: „Schubert ott volt velem mindig”

Kapcsolódó

Keller András: „Schubert ott volt velem mindig”

A Hallgassunk Schubertet!-koncertsorozat január 28-án felvillantja a schuberti életmű sokszínűségét. A műsor részleteiről a Concerto Budapest Kossuth- és Prima Primissima díjas zeneigazgatójával, Keller Andrással beszélgettünk.

A Nagyteremben 15 órától elhangzó első koncert különlegességét az adja, hogy a Virtuózokból megismert egészen fiatal, kiváló művészek Maxim Rysanov mentorálásával és aktív közreműködésével adják elő a „Pisztráng” zongoraötöst.

Fontosnak tartom, hogy tehetséges fiatalok egy ilyen nagy művésszel közösen adhassanak koncertet

– fűzte hozzá Keller András, a Concerto Budapest Kossuth- és Prima Primissima díjas zeneigazgatója és karmestere. A koncert második felében kettős minőségben is találkozhat a közönség Baráti Kristóffal, aki az A-dúr rondót szólaltatja meg, és a „Befejezetlen” szimfóniát dirigálja.

A Kupolateremben 17:30-kor egy ingyenes kamarakoncert kezdődik, ahol a Virtuózok két kiemelkedő zongoristája, Rozsonits Ildikó és Boros Mihály a csodálatos f-moll fantáziát adja elő, majd a Keller Quartet a híres d-moll vonósnégyest játssza „A halál és a lányka” a Keller Quartet alapítójának egyik kedvenc vonósnégyese, amelyhez nagyon sok személyes emlék kapcsolódik:

A kvartettünk születésekor ebben a műben találtunk egymásra, és találtuk meg a saját hangunkat.

KellerA_CB_c_Mudra_Laszlo-103715.jpg

Keller András vezényel (Fotó/Forrás: Mudra László / Concerto Budapest)

Első koncertünkön, 1987. március 14-én játszottuk először ezt a darabot, és az egyetlen, Magyarországon kiadott lemezünkön is szerepel.”

A 19:30-as esti koncerten a kamarazene mellett Schubert nagyzenekari művei kerülnek előtérbe. A Maxim Rysanov és Rozsonits Ildikó által előadott „Arpeggione” szonátát követően Juliane Banse lesz a koncert első részének főszereplője, aki Schubert legnépszerűbb dalait Liszt, Brahms, Berlioz, Reger és Webern hangszerelésében adja elő a Concerto Budapesttel, Baráti Kristóf vezényletével.

Az együttműködés Juliane Banséval nem új keletű. Julianéval Kurtág György egyik fő művét, a Kafka Fragmente szopránra és hegedűre írt egész estés dalciklusát világszerte előadtuk,

és díjnyertes lemez is készült belőle. Juliane fantasztikusan énekli Schubert dalait, és bizonyos vagyok abban, hogy művészete különleges élmény lesz a közönség számára” – ajánlja Keller András a zeneszerző gazdag daltermésének gyöngyszemeit bemutató előadást.

JulianeBanse_650_credit_StefanNimmesgern-111508.jpg

Juliane Banse (Fotó/Forrás: Stefan Nimmesgern / Concerto Budapest)

A koncertet és a tematikus napot végül Schubert talán legmonumentálisabb műve, a „Nagy” C-dúr szimfónia zárja.

„Talán nevezhettük volna úgy is a programot, hogy »Hallgassunk Schubertet…minden nap!« Zenéje nyugalmat és békét ad a világnak, hisz épp olyan emberi, esendő és törékeny, mint mi mindannyian, csak ő ezt meg is meri mutatni.

Ebben a zenében a fájdalom és az öröm is egy finom fátyol mögül jelenik meg előttünk, amelyet nem tudunk megérinteni, ő mégis megérint mindannyiunkat

– zárja a személyes ajánlót Keller András.

A koncertről további információ itt érhető el.

Fejléckép: Franz Schubert (forrás: Concerto Budapest)

„Legyenek hangosabbak a jók” – Beszélgetés Keller Andrással

Kapcsolódó

„Legyenek hangosabbak a jók” – Beszélgetés Keller Andrással

A Concerto Budapestnek tizenöt éve zeneigazgatója és vezető karmestere. A Kossuth-díjas hegedűművészt, Keller Andrást a jubileum kapcsán kérdeztük. Felidézte a kezdeteket, a küzdelmet a fennmaradásért, beszélt az új misszióikról, és arról is, hogyan sikerült másfél évtized alatt tradíciót teremteni a Concertóval és elérni a világhírig.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Már elérhető a 2025-ös Budapesti Wagner-napok programja

A nürnbergi mesterdalnokokkal, a Tannhäuserrel és Bryn Terfel estjével várja a közönséget a Müpa Wagner-fesztiválja, amelyet a jövő évadban június 6. és 29. között rendeznek meg.
Vizuál

Amerikai thriller nyerte az Arany Pálmát

Sean Baker amerikai független rendező Anora című filmjével érdemelte ki a világ legrangosabb filmfesztiváljának a fődíját. Mutatjuk a gála legnagyobb nyerteseit.
Vizuál

Megérkezett az első előzetes Herendi Gábor új filmjéhez

A magyar színjátszás számos kiválóságával készül a Kincsem és a Valami Amerika rendezőjének legújabb, közvetlen állami támogatás nélkül megvalósuló romantikus komédiája. Cikkünkben már látható a film első hivatalos előzetese!
Plusz

A Balatonnál sem kell nélkülöznünk a kulturális programokat – itt a Kultkikötő idei műsora

Mintegy kétszáz program, többek között színházi előadás, koncert, kiállítás, templomséta és családi program várja az érdeklődőket a Kultkikötőben a Balaton négy településén május végétől augusztus végéig.
Klasszikus

Száz év muzsikája szólal meg a magyar klasszikus zene napján

A Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok a magyar klasszikus zene napján Kocsis Zoltán emléke, valamint a hazai komolyzene és annak alkotói előtt tisztelegnek.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Színek – Tornyai Péter és az Anima Musicae koncertje a Lóvasúton

Az Anima Musicae Kamarazenekar 2010-es megalakulása óta hivatásának tekinti a mai zeneművek előadását. Eddig közel nyolcvan, a zenekarnak ajánlott művet mutattak be.
Klasszikus ajánló

Szépség és optimizmus – évadot hirdetett a MÁV Szimfonikus Zenekar

A MÁV Szimfonikus Zenekar a 2024/25-ös évadban öt bérletes, valamint három gyermekeknek szóló, tematikus koncertsorozatot és számos impozáns, egyedi hangversenyt hirdetett meg neves hazai és külföldi vendégművészek közreműködésével.
Klasszikus gyász

Életének 100. évében elhunyt Konrád György brácsaművész

A munkásságáért Weiner Leó-emlékdíjjal és Bartók–Pásztory-díjjal elismert művész, a Zeneakadémia Vonós Tanszékének egykori tanára életének 100. évében távozott.
Klasszikus ajánló

Szláv-magyar kapcsolatok tárulnak fel az Operaház koncertjén

A cseh, lengyel, szlovák és horvát opera- és zeneirodalom gyöngyszemei mellett Erkel Ferenc egyik elfeledett operáját is megidézi a Magyar Állami Operaház Zenekarának és Énekkarának Aranykor – Szlávok című hangversenye.
Klasszikus ajánló

Magyar zeneszerzők harsonára írt darabjait hallhatja a közönség a Pesti Vigadóban

Június 2-án Harsona estet rendeznek a Pesti Vigadóban, a koncert műsorát Hőna Gusztáv állította össze az elmúlt évtizedekben született harsonadarabokból.