Klasszikus

Schubert-sorozattal indítja az évet a Concerto Budapest

2023.01.25. 16:20
Ajánlom
A Hallgassunk Schubertet! tematikus nap január 28-án a schuberti életmű változatos műfaji kínálatával és sztárvendégekkel várja közönségét három koncertre a Zeneakadémiára. A Concerto Budapest vendégművészeként pódiumra lépnek Baráti Kristóf, Maxim Rysanov és Juliane Banse, a Virtuózok tehetségkutató ifjú felfedezettjei: Abouzahra Amira, Bánkövi Bence, Boros Mihály, Puporka Jenő és Rozsonits Ildikó, valamint a Keller Quartet. Vezényel Baráti Kristóf és Keller András.

A Concerto Budapest tematikus napjai közt immár harmadik éve jelenik meg kiemelten egy-egy zeneszerző, Beethoven és Brahms után ezúttal Schubertre esett a választás. A Hallgassunk Schubertet! napot 2022. december elejéről kellett elhalasztani idén januárra, és most három koncertbe sűrítve valósul meg a Zeneakadémián.

„Bár mindig azt nyilatkoztam, hogy Bartók és Beethoven áll hozzám a legközelebb, valószínűleg

Schubertet is nagyon szerethetem, hiszen az életem fontos fordulópontjain Schubert ott volt velem mindig

hangsúlyozta Keller András zeneigazgató a témaválasztás indoklásaként.

Keller András: „Schubert ott volt velem mindig”

Kapcsolódó

Keller András: „Schubert ott volt velem mindig”

A Hallgassunk Schubertet!-koncertsorozat január 28-án felvillantja a schuberti életmű sokszínűségét. A műsor részleteiről a Concerto Budapest Kossuth- és Prima Primissima díjas zeneigazgatójával, Keller Andrással beszélgettünk.

A Nagyteremben 15 órától elhangzó első koncert különlegességét az adja, hogy a Virtuózokból megismert egészen fiatal, kiváló művészek Maxim Rysanov mentorálásával és aktív közreműködésével adják elő a „Pisztráng” zongoraötöst.

Fontosnak tartom, hogy tehetséges fiatalok egy ilyen nagy művésszel közösen adhassanak koncertet

– fűzte hozzá Keller András, a Concerto Budapest Kossuth- és Prima Primissima díjas zeneigazgatója és karmestere. A koncert második felében kettős minőségben is találkozhat a közönség Baráti Kristóffal, aki az A-dúr rondót szólaltatja meg, és a „Befejezetlen” szimfóniát dirigálja.

A Kupolateremben 17:30-kor egy ingyenes kamarakoncert kezdődik, ahol a Virtuózok két kiemelkedő zongoristája, Rozsonits Ildikó és Boros Mihály a csodálatos f-moll fantáziát adja elő, majd a Keller Quartet a híres d-moll vonósnégyest játssza „A halál és a lányka” a Keller Quartet alapítójának egyik kedvenc vonósnégyese, amelyhez nagyon sok személyes emlék kapcsolódik:

A kvartettünk születésekor ebben a műben találtunk egymásra, és találtuk meg a saját hangunkat.

KellerA_CB_c_Mudra_Laszlo-103715.jpg

Keller András vezényel (Fotó/Forrás: Mudra László / Concerto Budapest)

Első koncertünkön, 1987. március 14-én játszottuk először ezt a darabot, és az egyetlen, Magyarországon kiadott lemezünkön is szerepel.”

A 19:30-as esti koncerten a kamarazene mellett Schubert nagyzenekari művei kerülnek előtérbe. A Maxim Rysanov és Rozsonits Ildikó által előadott „Arpeggione” szonátát követően Juliane Banse lesz a koncert első részének főszereplője, aki Schubert legnépszerűbb dalait Liszt, Brahms, Berlioz, Reger és Webern hangszerelésében adja elő a Concerto Budapesttel, Baráti Kristóf vezényletével.

Az együttműködés Juliane Banséval nem új keletű. Julianéval Kurtág György egyik fő művét, a Kafka Fragmente szopránra és hegedűre írt egész estés dalciklusát világszerte előadtuk,

és díjnyertes lemez is készült belőle. Juliane fantasztikusan énekli Schubert dalait, és bizonyos vagyok abban, hogy művészete különleges élmény lesz a közönség számára” – ajánlja Keller András a zeneszerző gazdag daltermésének gyöngyszemeit bemutató előadást.

JulianeBanse_650_credit_StefanNimmesgern-111508.jpg

Juliane Banse (Fotó/Forrás: Stefan Nimmesgern / Concerto Budapest)

A koncertet és a tematikus napot végül Schubert talán legmonumentálisabb műve, a „Nagy” C-dúr szimfónia zárja.

„Talán nevezhettük volna úgy is a programot, hogy »Hallgassunk Schubertet…minden nap!« Zenéje nyugalmat és békét ad a világnak, hisz épp olyan emberi, esendő és törékeny, mint mi mindannyian, csak ő ezt meg is meri mutatni.

Ebben a zenében a fájdalom és az öröm is egy finom fátyol mögül jelenik meg előttünk, amelyet nem tudunk megérinteni, ő mégis megérint mindannyiunkat

– zárja a személyes ajánlót Keller András.

A koncertről további információ itt érhető el.

Fejléckép: Franz Schubert (forrás: Concerto Budapest)

„Legyenek hangosabbak a jók” – Beszélgetés Keller Andrással

Kapcsolódó

„Legyenek hangosabbak a jók” – Beszélgetés Keller Andrással

A Concerto Budapestnek tizenöt éve zeneigazgatója és vezető karmestere. A Kossuth-díjas hegedűművészt, Keller Andrást a jubileum kapcsán kérdeztük. Felidézte a kezdeteket, a küzdelmet a fennmaradásért, beszélt az új misszióikról, és arról is, hogyan sikerült másfél évtized alatt tradíciót teremteni a Concertóval és elérni a világhírig.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Zoboki Gábor: „A művészeti intézményeknek általában Kelet-Európában az a legnagyobb bajuk, hogy művészemberek állnak az élén”

Hosszú interjúban nyilatkozott a ma hatvanéves Zoboki Gábor építészi munkájáról, zenei kötődéseiről, és azt is elárulta, miért gondolja, hogy egy építész ideális jelölt lenne a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára.
Zenés színház

Közeleg az Operaház Prokofjev-bemutatója, a Háború & béke

Január 28-án mutatja be a Magyar Állami Operaház Prokofjev monumentális operáját, a Háború & békét. A Genfi Nagyszínházzal koprodukcióban készült előadást a katalán rendező, Calixto Bieito állította színre.
Zenés színház

„Minden színésznő álma egy igazi nadrágszerep” – interjú Lévai Enikővel a Mária főhadnagy bemutatója kapcsán

Lévai Enikő századik születésnapját ünneplő színháza centenáriumi gálaestjén lép színpadra február közepén, egy hónappal később pedig a Mária főhadnagy címszerepében mutatkozik be.
Vizuál

Túl a barátságon – kritika A sziget szellemeiről

Martin McDonagh új filmje a tisztességről szól. Arról, hogy bárhogy is viseljük a ránk mért sorsot, egymással szemben nem szabad kegyetlennek lennünk. A sziget szellemei joggal érdemelte ki a kilenc Oscar-jelölést.
Vizuál

Cate Blanchett, Steven Spielberg és Martin McDonagh is esélyes az Oscarra – Megvannak az idei jelöltek

A sziget szellemei, A Fabelman család, a Tár és a Minden, mindenhol, mindenkor is nagyot nyerhet a március 13-i Oscar-gálán. Az amerikai filmakadémia közzétette a rangos filmes elismerés jelöltjeit.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Korcsolán Orsolya modern és kortárs műveket játszik a Zeneakadémián

A ragyogó külföldi sikereket elérő hegedűművész Eötvös Péter, Richard Strauss és Kurt Weill műveiből ad hangversenyt, amely egyben doktori képzésének zárókoncertje is lesz.
Klasszikus ajánló

Egész napos zenepedagógiai programmal emlékeznek Lukácsházi Győzőre a Magyar Zene Házában

Fél évvel ezelőtt hatalmas veszteség érte a hazai életet, a tavaly elhunyt Lukácsházi Győzőre most koncerttel és szakmai programokkal emlékezik a Magyar Zene Háza február 4-én.
Klasszikus interjú

„Egy hallgató azt írta, ha nem lett volna a Notturno, végzett volna magával” – Interjú Némethy Attilával

Némethy Attila zongoraművésszel, a Zeneakadémia tanárával a Bartók Rádiónál vezetett műsorairól, a közönség érdeklődéséről és a hagyományok átadásáról beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Schubert-sorozattal indítja az évet a Concerto Budapest

A Hallgassunk Schubertet! tematikus nap január 28-án a schuberti életmű változatos műfaji kínálatával és sztárvendégekkel várja közönségét három koncertre a Zeneakadémiára.
Klasszikus interjú

Keller András: „Schubert ott volt velem mindig”

A Hallgassunk Schubertet!-koncertsorozat január 28-án felvillantja a schuberti életmű sokszínűségét. A műsor részleteiről a Concerto Budapest Kossuth- és Prima Primissima díjas zeneigazgatójával, Keller Andrással beszélgettünk.