Klasszikus

Schumann diadala

2003.10.24. 00:00
Ajánlom
Farkas Gábor nyerte a Rádió zongoraversenyét A Magyar Rádió 1966 óta rendezi meg országos zenei versenyeit. Az idei tizenhatodik egyúttal a hatodik zongoraverseny volt. A korábbi versenyeken olyan, mára nemzetközi karriert befutott zongoraművészeink diadalmaskodtak, mint Kocsis Zoltán, Jandó Jenő, Nagy Péter és Király Csaba.

Fiatal zongoristáink közül most harminchat döntött úgy, hogy jelentkezik a Magyar Rádió hatos stúdiójában zajló versenyre. Közülük végül húszan vettek részt az október 10. és 20. közötti megmérettetésen.

A válogatón a versenyzőknek nemcsak zongoratudásukról, technikai képességükről kellett számot adniuk, hanem arról is, hogy a számukra ismeretlen versenykörülmények között, zárt stúdióban, a közönség visszajelzése nélkül, csupán önmagukra és a zongorára hagyatkozva képesek-e tudásuk legjavát nyújtani. Akinek sikerült a körülményekhez alkalmazkodni és a Bach-műveket, valamint Chopin, Liszt, Rahmanyinov, Szkrjabin, Debussy és Bartók etűdjeit, Chopin mazurkáit és Kadosa Pál bagatelljeit technikailag megfelelően előadni, a versenyt a zsűri döntése szerint a középdöntőben folytathatta. A tíz továbbjutónak - Balog József, Báll Dávid, Benabdallah Marouan, Borbély László, Farkas Gábor, Káli Gábor, Kertész Judit, Lajkó István, Mali Emese és Zsoldos Bálint - a válogató kis formátumú művei után Beethoven, illetve Brahms egy szonátáját és egy kisebb zongoradarabját kellett megszólaltatnia. A zongoristáknak emellett Dohnányi Ernő három darabja, a C-dúr rapszódia, a Gavotte és Musette és a Vízesés közül kellett egyet választaniuk.

A sikeres szereplés nagyban múlt azon, hogy a versenyzők mennyire tudtak megfelelő, játékstílusukhoz, személyiségükhöz illő programot összeállítani a megadott zenei anyagból. A Beethoven-szonátákhoz Brahms kései, melankolikus, gazdag érzelmeket rejtő miniatűrjeit - fantáziákat, intermezzókat - kellett párosítani, míg Brahms fiatalon írt szonátáihoz az érett Beethoven bagatelljeit kellett előadni. A variációs lehetőségek nagy száma miatt a középdöntő változatos, izgalmas versenyt hozott. A versenyzők többsége Beethoven-szonátát választott, míg Dohnányitól a C-dúr rapszódia volt a legnépszerűbb. Szinte mind a tíz versenyző előadásának voltak kiemelkedő momentumai: többek között Zsoldos Bálint Brahms f-moll szonátájának interpretációja, Benabdallah Marouan Brahms Esz-dúr rapszódiájának tolmácsolása, Borbély László Beethoven 32 változatának és Lajkó István Beethoven F-dúr szonátájának előadása.

A zsűri - Újfalussy József (elnök), Baranyay László, Kovács Sándor, Lantos István és Vásáry Tamás - a tíz versenyzőből Báll Dávidot, Benabdallah Marouant, Borbély Lászlót, Farkas Gábort és Zsoldos Bálintot kívánta a döntőben újra hallani. A fiatalembereknek a hagyományoknak megfelelően egy versenyművet kellett előadniuk az utolsó fordulóban, a zongoristákat a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara kísérte Kovács Zoltán vezényletével. A négy választható mű - Schumann a-moll, Saint-Saëns g-moll, Prokofjev I. és Ravel G-dúr zongoraversenye - közül Ravel és Schumann kompozíciója volt a legnépszerűbb. Talán a közjáték zongora és zenekar közötti meghitt párbeszéde, közepén a csellószólammal való csodaszép felelgetéssel, vagy a finálé kirobbanó lendülete miatt választotta a döntő legfiatalabb résztvevője, a tizenkilenc éves Borbély László és a huszonnégy éves Farkas Gábor Schumann a-moll zongoraversenyét. Míg az előbbi előadásának líraiságával, az utóbbi meggyőző játékával és romantikus hajszoltságával tűnt ki. Saint-Saëns öt zongoraversenye közül a második a g-moll, amely Bach toccátáinak stílusát hordozza, és virtuozitásában Liszt és Chopin hatása is fellelhető. A francia zeneszerző művével a Zeneakadémia másodéves növendéke, Báll Dávid színesítette a döntőt, mégpedig huszonegy éve ellenére a mű briliáns zongoraszólóinak érett, impozáns előadásával. A marokkói származású Benabdallah Marouan és a huszonhat éves Zsoldos Bálint a dzsesszelemeket is tartalmazó, néhol különleges, mediterrán hangulatot keltő G-dúr zongoraversenyt választotta Raveltől.

Az első díjat és a vele járó ötszázezer forintot Farkas Gábor, a Zeneakadémia végzős növendéke, Falvai Sándor és Némethy Attila tanítványa nyerte el, a második helyezett Benabdallah Marouan, míg a harmadik helyezett Báll Dávid lett. A közönség az október 20-i díjkiosztó gálakoncerten, a Zeneakadémián találkozhatott a verseny döntőseivel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.