Klasszikus

Schumann, Saint-Saëns és E.T.

2010.06.27. 07:14
Ajánlom
Június 30-án a Zuglói Szent István Zeneházban vendégeskedik Németország egyik legkiválóbb ifjúsági szimfonikus együttese, a Lipcsei Bach-zenekar.

Az együttes 1985-ben alakult a lipcsei Johann Sebastian Bach zeneiskola zenekaraként. Rendszeresen első helyen végeztek a német ifjúsági zenekarok osztályozó versenyein. Minden évben külföldi turnéra indultak: 2003-ban egyedüli német ifjúsági szimfonikus zenekarként részt vettek az Edinburgh-i zenei fesztiválon 2005-ben Etiópiában, 2009-ben az USA-ban vendégszerepeltek, emellett állandó sorozatuk van a Lipcsei Gewandhausban. A Lipcsei Rádiózenekarral közös projektjük keretében a fiatal zenészek bekapcsolódhatnak a profik mindennapjaiba is. Az együttes vezetője, Ron-Dirk Entleutner 1976-ban született, és már négy évesen megkezdte zenei tanulmányait egy Kurt Masur vezette tehetséggondozó program keretében. 1985-től 1994-ig a Lipcsei Tamás-templom kórusában énekelt, majd szülővárosának művészeti főiskoláján egyházzenész diplomát szerzett. A Bach-zeneiskola ifjúsági szimfonikus zenekarát 2000 nyara óta vezeti.

A Lipcsei Johann Sebastian Bach Ifjúsági Zenekar előadásában Robert Schumann: III. (Rajnai) szimfóniája és Camille Saint-Saëns: III. (h-moll) hegedűversenye hangzik fel. A szólót Johanna Schreiber játssza, vezényel: Ron-Dirk Entleutner. A két klasszikus mű után egy meglepetés-műsorszám is várható a lipcsei fiataloktól, méghozzá valamilyen filmzene-részlet. Talán éppen az, ami a youtube-on is meghallgatható?

Johann Sebastian Bach Ifjúsági Zenekar, Lipcse

2010. június 30. 19.00, Zuglói Szent István Zeneház Nagyterem

Információink szerint előző nap, 29-én Gyöngyöspatán, július elsején pedig Pécsett mutatkoznak be ugyanezzel a műsorral a lipcsei fiatalok.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Színház

„Na, Kisdajka, gyerünk!” – kiállítás nyílt Dajka Margit életéből

A Kisdajka. Dajka Margit (1907-1986) pályaképe című tárlaton a színésznő gazdag, fordulatos és országokon átívelő életútja elevenedik meg fotókon, videókon, nyilatkozatokon és önvallomásokon keresztül.
Zenés színház

„Körül szeretnék nézni a világban” – Interjú Fürjes Anna Csengével

Egyetlen magyarként került a IV. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny döntőjébe Fürjes Anna Csenge, aki fiatal kora ellenére több kisebb-nagyobb szerepet énekelt már a Magyar Állami Operaház produkcióiban is. A mindössze huszonöt éves mezzoszopránnal beszélgettünk.
Vizuál

Két új Almodóvar-filmmel jön a Spanyol Filmhét

A válogatásban erős hangsúlyt kap Pedro Almodóvar művészete. Október 26-án debütál új filmje, a Párhuzamos anyasorsok, és két további alkotás is a nevéhez kötődik: az Emberi hang című kisfilmnek rendezője, míg a Benidormban havazik című Isabel Coixet-filmnek producere volt. 
Zenés színház

A művészet lázadása

Hargitai Iván legújabb rendezésével egy örök érvényű történethez nyúl, fiatalok útkeresésén, sikerein és bukásain keresztül beszél az életről. A székesfehérvári Vörösmarty Színház Fame-előadása eltávolodik a hagyományos színházi keretektől, már-már cirkuszi poronddá változtatva a teret.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.
Klasszikus magazin

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Klasszikus interjú

„Olyan ez, mint új partnerrel táncolni” – interjú Vadim Gluzmannal

A világszerte ismert hegedűművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására jött hozzánk, és október 25-én a Zeneakadémia színpadán a koncertmesteri széket is elfoglalja. Csupán rövid időre, mert az est második felében már kettősversenyt játszik Várdai Istvánnal. Az első próba után beszélgettünk vele.
Klasszikus hír

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bernard Haitink

A világhírű holland karmestert kilencvenkét évesen érte a halál londoni otthonában, október 21-én – tudatta ügynöksége, az Askonas Holt.