Klasszikus

Schumann-vonósnégyesek - Zehetmair Quartet

2003.04.21. 00:00
Ajánlom
Elképesztően magas technikai színvonal, virtuozitás, fantázia jellemzi a Zehetmair Quartet új Schumann-lemezét. Vonósnégyesükön kikevert árnyalataik a Ravel-kvartett színgazdagságát juttathatják eszünkbe, ami akkor sem negatívum, ha Schumann műveivel hozzuk kapcsolatba.

A muzsika állandóan továbbgördül, a "zenefolyam" szabadon áramlik eredeti előadásukban. Rendkívül izgalmas, szinte letaglózó előadás, melynek intenzitása egy pillanatra sem lankad. Az olykor nem egyszerű zenei összefüggések előadásukban teljesen közérthetőek lesznek. Noha ezek a vonósnégyesek - ritmikai komplexitásuk és a játszhatóság határait néha súroló állásaik miatt - a műfaj legnehezebbjei közül valóak, Zehetmair és együttese játszva veszi az akadályokat. A dallamvonalak, dinamikai jelek, tempóutasítások náluk egységet alkotnak és újra gesztusokká, mozdulatokká állnak össze. A finom hangnemi váltások, harmóniák kiemelésével, a néha éterien áttetsző hangzással különleges élményt szereznek a hallgatónak. Mindezt úgy fogalmazhatnánk meg egyszerűbben: életre keltik a zenét. Az op. 41-es sorozat harmadik darabja (A-dúr) valamivel nehezebben érthető, ismétléseivel néha hosszadalmassá nyúló muzsika, de a vonósnégyes hangzása itt is magával ragadó. Az a-moll kvartett (op. 41 no.1) megszólaltatása azonban lenyűgöző. Elképzeléseik azt sugallják, hogy azért játszották lemezre ezeket a műveket, mert olyan mondanivalójuk van velük, mint eddig senki másnak. Az együttesnek nincs gyenge pontja; tagjai minden szempontból egyenrangú partnerek. Ha nem lenne elkoptatott a szó, azt mondanánk, hogy a Zehetmair Quartett legújabb Schumann-lemeze: szenzáció.

Schumann: a-moll vonósnégyes op. 41 no.1, A-dúr vonósnégyes op. 41 no.3
Thomas Zehetmair - I. hegedű, Ulf Schneider - II. hegedű, Ruth Killius - brácsa, MusiCDome Francoise Groben - cselló
ECM - MusiCDome

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.