Klasszikus

Schumann-vonósnégyesek - Zehetmair Quartet

2003.04.21. 00:00
Ajánlom
Elképesztően magas technikai színvonal, virtuozitás, fantázia jellemzi a Zehetmair Quartet új Schumann-lemezét. Vonósnégyesükön kikevert árnyalataik a Ravel-kvartett színgazdagságát juttathatják eszünkbe, ami akkor sem negatívum, ha Schumann műveivel hozzuk kapcsolatba.

A muzsika állandóan továbbgördül, a "zenefolyam" szabadon áramlik eredeti előadásukban. Rendkívül izgalmas, szinte letaglózó előadás, melynek intenzitása egy pillanatra sem lankad. Az olykor nem egyszerű zenei összefüggések előadásukban teljesen közérthetőek lesznek. Noha ezek a vonósnégyesek - ritmikai komplexitásuk és a játszhatóság határait néha súroló állásaik miatt - a műfaj legnehezebbjei közül valóak, Zehetmair és együttese játszva veszi az akadályokat. A dallamvonalak, dinamikai jelek, tempóutasítások náluk egységet alkotnak és újra gesztusokká, mozdulatokká állnak össze. A finom hangnemi váltások, harmóniák kiemelésével, a néha éterien áttetsző hangzással különleges élményt szereznek a hallgatónak. Mindezt úgy fogalmazhatnánk meg egyszerűbben: életre keltik a zenét. Az op. 41-es sorozat harmadik darabja (A-dúr) valamivel nehezebben érthető, ismétléseivel néha hosszadalmassá nyúló muzsika, de a vonósnégyes hangzása itt is magával ragadó. Az a-moll kvartett (op. 41 no.1) megszólaltatása azonban lenyűgöző. Elképzeléseik azt sugallják, hogy azért játszották lemezre ezeket a műveket, mert olyan mondanivalójuk van velük, mint eddig senki másnak. Az együttesnek nincs gyenge pontja; tagjai minden szempontból egyenrangú partnerek. Ha nem lenne elkoptatott a szó, azt mondanánk, hogy a Zehetmair Quartett legújabb Schumann-lemeze: szenzáció.

Schumann: a-moll vonósnégyes op. 41 no.1, A-dúr vonósnégyes op. 41 no.3
Thomas Zehetmair - I. hegedű, Ulf Schneider - II. hegedű, Ruth Killius - brácsa, MusiCDome Francoise Groben - cselló
ECM - MusiCDome

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

„Azért élek, mert valamit el akarok mondani” – interjú Mészáros Mártával

Mészáros Márta szeptember 19-én ünnepli 90. születésnapját. Ebből az alkalomból kerestük fel a rendezőt, akivel a film lényegéről, filmtörténeti csókjeleneteiről, a valósághoz vezető lépésekről és új filmtervéről is beszélgettünk. 
Színház

Kováts Adél egy mázsás jégtömböt tolt keresztül Budapesten

A Radnóti Színház igazgatója a nyár legforróbb hetére időzítette performanszát, a Margit hídtól a Radnóti Tesla Laborig tolta jeget, míg a melegben az teljesen semmivé nem vált.
Klasszikus

„Szeretnék ajtóstul rontani a házba” – beszélgetés Rajna Martinnal

Mindössze huszonöt évesen lett a Győri Filharmonikus Zenekar vezető karmestere, az évadnyitó koncerten Kodály és Bartók művei mellett Balogh Máté új kompozícióját is vezényli, amelyet a zeneszerző számukra írt. Rajna Martinnal győri tervei mellett a modern zene fontosságáról is beszélgettünk.
Színház

Vidnyánszky válasza Wilsonnak: „Sajnálom, hogy egyoldalúan tájékozódott”

A Nemzeti Színház igazgatója azután reagált, hogy a MITEM fesztiválra meghívott rendező, Robert Wilson közleményben tudatta, előadása után járó honoráriuma felét a FreeSZFE egyesületnek ajánlja fel.
Színház

Híd, ami összeköt: a tehetség – új tagokat avatott a Halhatatlanok Társulata

„Jó egészséget kívánok mindenkinek, pályatársaimnak remek előadásokat és boldogságot, boldogságot, boldogságot” – tolmácsolta Lázár Kati szavait Jordán Tamás szeptember 18-án a Budapesti Operettszínház előtti Halhatatlanok sétányán, ahol nyolc művész csatlakozott a Halhatatlanok Társulatához.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

68 éves korában elhunyt Ligeti András

A Kossuth-díjas karmester, hegedűművész súlyos betegség következtében, váratlanul hunyt el, tudatta családja.
Klasszikus interjú

„Szeretnék ajtóstul rontani a házba” – beszélgetés Rajna Martinnal

Mindössze huszonöt évesen lett a Győri Filharmonikus Zenekar vezető karmestere, az évadnyitó koncerten Kodály és Bartók művei mellett Balogh Máté új kompozícióját is vezényli, amelyet a zeneszerző számukra írt. Rajna Martinnal győri tervei mellett a modern zene fontosságáról is beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Rabulejtő átváltozások szóban, képen és hangban

A HERBSTGOLD Fesztivált 2017 óta rendezik meg minden év szeptemberében Kismartonban, az idén szeptember 15-től 26-ig. A Fesztivál mottója, Metamorfózisok, új művészeti vezetője, Julian Rachlin hegedűművész.
Klasszikus hír

Indul a Zeneakadémia új évada: Liszt Fesztivált és Bartók Világversenyt rendeznek

A Zeneakadémia koncertjei védettségi igazolvány nélkül látogathatók, de a maszk viselése ajánlott.
Klasszikus interjú

Nagyon hiányzott a közönség – Beszélgetés Érdi Tamással

Először játszik Budapesten a járványhullámok után Érdi Tamás. Szeptember 19-én az Óbudai Társaskörben Mozart A-dúr zongoraversenyét és D-dúr Koncertrondóját adja elő az Óbudai Kamarazenekarral. A Prima Primissima-díjas művész eddig huszonhét országban koncertezett – most utazásról, az elmúlt másfél évről és sok másról mesélt.