Klasszikus

Schütz és Pergolesi a Ferencieknél

2010.03.10. 16:58
Ajánlom
Március 13-án Schütz Krisztus hét szava a keresztfán című oratóriuma és Pergolesi Stabat Matere hangzik fel a Pesti Ferences Templomban.

Schütz elsősorban a vokális zene területén alkotott maradandót, leginkább egyházi kompozíciók szerzője. 1619-ben jelent meg nyomtatásban első jelentősebb műve, a Dávid zsoltárai. A gyűjtemény darabjai Giovanni Gabrielli zsoltárkoncertjeinek hatását mutatják, de a zsoltárok mellett Schütz feldolgozott egyéb bibliai és templomi szövegeket is. Egyházi koncert gyűjteménye a Symponiae sacrae három kötetben jelent meg, Monteverdinél folytatott tanulmányait követően. De Schütz bibliai érdeklődése túlmutatott e motettákon is, megtalálta a módját, hogy sokkal nagyobb vászonra fesse fel a drámai bibliai jeleneteket. Mint Rembrandt öreg evangélistája, ott érzi maga mögött az angyalt, aki az elmondhatót és leírhatót halkan tollba mondja íródeákjának. 1623-ban adja ki Feltámadás-históriáját.  Szintén jelentős oratóriuma a Die sieben Worte Jesu Christi. Az oratórium, amely szólistákra és ötszólamú kórusra íródott, újszerű kíséretével elszakad mindenfajta mintától. A mű a húsvéti ünnepkörön belül, nagypénteki eseményt mutat be, Krisztus hét szavát a keresztfán, melyek közül az első: Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit cselekszenek. A művet 1855-ben fedezte fel Otto Kade, ezzel vette kezdetét a 19. századi Schütz reneszánsz.

A koncerten felhangzó másik mű szerzője Pergolesi, a fiatalon kilobbant géniusz, kinek munkássága négy-öt évre terjed: 23 esztendős, amikor megírja legnagyobb hatású művét, az "Úrhatnám szolgáló"-t, s huszonöt éves, mikor egy római kudarctól megtépázottan egy kolostorban elkészül hattyúdalával, a Stabat Materrel. A mű a kereszt alatt álló anya fájdalmáról énekel, borongó lírával, sóvárgó, könnyes áhítattal.  

2010. március 13. Pesti Ferences Templom
Schütz: Die sieben Worte Christi am Kreutz, Pergolesi: Stabat Mater

Km.: Skoff Zsuzsa - szoprán, Szabó Krisztina - alt, Kéringer László - tenor, Kéringer Gábor - basszus, Cser Krisztián - basszus, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hangszeres szólistái, valamint a Budapesti Kórus
Vez.: Cser Miklós

  

A Pesti Ferences Templom további márciusi zenei programjairól erre a linkre kattintva lehet tájékozódni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Szabó István nem veszi át életműdíját

Az Oscar- és Kossuth-díjas rendező kitüntetését a közelmúltban többen kritizálták Szabó István ügynökmúltja miatt.
Vizuál

Elhunyt Szentandrássy István festőművész

A 62 éves korában elhunyt művész 2012-ben kapott Kossuth-díjat a cigányság ősi, balladisztikus hagyományait és alakjait ábrázoló műveiért.
Zenés színház

Plácido Domingo bocsánatot kért

A világhírű spanyol operaénekes közleményben kért bocsánatot azoktól a nőktől, akik szexuális zaklatással vádolták meg az elmúlt fél évben - adta hírül a spanyol média kedden.
Könyv

Láttad már Ady vasúti bérletét vagy az önéletrajzát?

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az Országos Széchényi Könyvtárban micsoda kincsek rejtőznek. Az OSZK kamarakiállításokkal igyekszik ezeket a kuriózumokat látogatóival is megosztani.
Könyv

Feleannyi könyv az idei Aegon-díj döntőjében

Gumicsizma, kiskocsma és magadra ismerés – mi fér bele egy igazán személyes könyvajánlóba? Az Aegon Irodalmi Díj idei zsűrije szerint mindezek és még sok más érdekesség…

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Sosztakovics-szimfónia hazai bemutatójára készül az Óbudai Danubia Zenekar

Sosztakovics IV. szimfóniájának magyarországi bemutatójára készül az Óbudai Danubia Zenekar Hámori Máté vezényletével február 28-án pénteken a budapesti Zeneakadémián.
Klasszikus ajánló

Húszállomásos Kárpát-medencei turnéra indul Bogányi Gergely

Útjára indul Bogányi Gergely 2020-as koncertturnéja, a zongoraművész 20 koncerten 20 különböző műsort ad elő szerte a Kárpát-medencében.
Klasszikus ajánló

Fiatal lengyel ugrik be a koronavírus miatt Olaszországban ragadt zongoraművész helyett

Piotr Pawlak nyitja meg a március 1-én induló Chopin Fesztivált az Óbudai Társaskörben, miután Alberto Nosé a koronavírus-járvány olaszországi terjedése miatt nem tud eljönni Budapestre.
Klasszikus ajánló

A Ránki-család koncertjével várja fiatalok jelentkezését a kőszegi Altalena Nyári Akadémia

Augusztus elején rendezik meg Kőszegen a BMFest Altalena Nyári Akadémiáját, amelyre 14-32 év közötti fiatal zenészek jelentkezését várják. Vendégei között a Ránki-család, Fejérvári Zoltán, Bősze Ádám, a Berecz-család és Dukay Barnabás.
Klasszikus ajánló

Országos programot indít az ifjúsági kóruséneklésért a KÓTA

Országos programsorozat indult Hangról hangra... az ifjúsági kóruséneklésért címmel az idén 50 éves Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) szervezésében.