Klasszikus

Schütz és Pergolesi a Ferencieknél

2010.03.10. 16:58
Ajánlom
Március 13-án Schütz Krisztus hét szava a keresztfán című oratóriuma és Pergolesi Stabat Matere hangzik fel a Pesti Ferences Templomban.

Schütz elsősorban a vokális zene területén alkotott maradandót, leginkább egyházi kompozíciók szerzője. 1619-ben jelent meg nyomtatásban első jelentősebb műve, a Dávid zsoltárai. A gyűjtemény darabjai Giovanni Gabrielli zsoltárkoncertjeinek hatását mutatják, de a zsoltárok mellett Schütz feldolgozott egyéb bibliai és templomi szövegeket is. Egyházi koncert gyűjteménye a Symponiae sacrae három kötetben jelent meg, Monteverdinél folytatott tanulmányait követően. De Schütz bibliai érdeklődése túlmutatott e motettákon is, megtalálta a módját, hogy sokkal nagyobb vászonra fesse fel a drámai bibliai jeleneteket. Mint Rembrandt öreg evangélistája, ott érzi maga mögött az angyalt, aki az elmondhatót és leírhatót halkan tollba mondja íródeákjának. 1623-ban adja ki Feltámadás-históriáját.  Szintén jelentős oratóriuma a Die sieben Worte Jesu Christi. Az oratórium, amely szólistákra és ötszólamú kórusra íródott, újszerű kíséretével elszakad mindenfajta mintától. A mű a húsvéti ünnepkörön belül, nagypénteki eseményt mutat be, Krisztus hét szavát a keresztfán, melyek közül az első: Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit cselekszenek. A művet 1855-ben fedezte fel Otto Kade, ezzel vette kezdetét a 19. századi Schütz reneszánsz.

A koncerten felhangzó másik mű szerzője Pergolesi, a fiatalon kilobbant géniusz, kinek munkássága négy-öt évre terjed: 23 esztendős, amikor megírja legnagyobb hatású művét, az "Úrhatnám szolgáló"-t, s huszonöt éves, mikor egy római kudarctól megtépázottan egy kolostorban elkészül hattyúdalával, a Stabat Materrel. A mű a kereszt alatt álló anya fájdalmáról énekel, borongó lírával, sóvárgó, könnyes áhítattal.  

2010. március 13. Pesti Ferences Templom
Schütz: Die sieben Worte Christi am Kreutz, Pergolesi: Stabat Mater

Km.: Skoff Zsuzsa - szoprán, Szabó Krisztina - alt, Kéringer László - tenor, Kéringer Gábor - basszus, Cser Krisztián - basszus, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hangszeres szólistái, valamint a Budapesti Kórus
Vez.: Cser Miklós

  

A Pesti Ferences Templom további márciusi zenei programjairól erre a linkre kattintva lehet tájékozódni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Ez a kedvenc pályázatunk egy „zöld”, környezetbarát Notre Dame megépítésére

Futurisztikus üvegtorony, napenergia és városi farm a rászorulóknak – ilyen lehetne a Notre Dame egy, az újjáépítésre pályázó mérnöki iroda szerint.
Klasszikus

Ilyen volt: Baráti Kristóffal zenélt a Kodály Filharmonikusok a reptéren

A négy őselem, a tűz, a víz, a föld és a levegő szolgált mottóként a debreceni Kodály Filharmonikusok nagyszerű koncertjének műsorában. Kritika.
Könyv

Pakold meg magad könyvekkel a Líra raktárában pár száz forintért!

Mi már tudjuk az igazi könyvmolyok szombati programját. Raktárvásár lesz a Lírában.
Színház

Operagála köszönti az 50 éves Szentendrei Teátrumot

Öt saját bemutatót és számos előadást kínál új évadában a Szentendrei Teátrum, amely idén ünnepli ötvenéves fennállását. A születésnapi operagálát Szentendre főterén rendezik meg, az évad háziasszonya Gubik Petra.
Klasszikus

Még májusban lehet jelentkezni a Crescendo Nyári Akadémiára

Immár 16. alkalommal rendezik meg a nemzetközi komolyzenei mesterkurzust és fesztivált 2019. július 24. és augusztus 5. között Tokajban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus virtuózok

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Klasszikus interjú

Mikołaj Górecki: „Nem vagyok zeneszerző, csak egy fickó, aki komponál”

Egy ismert komponista gyermekének lenni nem mindig kiváltság, különösen ha a gyermek a szülői pályát kívánja követni. Mikołaj Górecki egyik művét a Liszt Ferenc Kamarazenekar előadásában hallhatja majd a közönség május 25-én. Ennek kapcsán tettünk fel néhány kérdést az Amerikában élő lengyel komponistának.
Klasszikus kritika

Ilyen volt: Baráti Kristóffal zenélt a Kodály Filharmonikusok a reptéren

A négy őselem, a tűz, a víz, a föld és a levegő szolgált mottóként a debreceni Kodály Filharmonikusok nagyszerű koncertjének műsorában. Kritika.
Klasszikus ajánló

Fassang László templomépítésért koncertezik

A Liszt Ferenc-díjas művész jótékonysági orgonaestjét május 19-én tartják a Deák téri evangélikus templomban. A befolyt összeggel a budakeszi evangélikus templom építését támogatják.
Klasszikus ajánló

Még májusban lehet jelentkezni a Crescendo Nyári Akadémiára

Immár 16. alkalommal rendezik meg a nemzetközi komolyzenei mesterkurzust és fesztivált 2019. július 24. és augusztus 5. között Tokajban.