Klasszikus

Schweitzer Katalin születésnapja

2007.01.31. 00:00
Ajánlom
A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium Nagymező utcai koncerttermében, bensőséges hangulatú ünnepségen köszöntötték tanítványai és tisztelői a hetvenéves Schweitzer Katalin zongoraművészt, tanárt.

A kedd esti hangversenyen Várjon Dénes zongoraművész Janácek-darabokat, Csalog Gábor Debussy-etűdöket játszott, Márta István zeneszerző-színigazgató-fesztiválszervező saját gyerekkori kompozícióival szórakoztatta az egybegyűlteket; emellett Schweitzer Katalin jó néhány korábbi tanítványa lépett színpadra, hogy egy-egy rövid zongoradarab előadásával fejezze ki tiszteletét és háláját.

Schweitzer Katalin 1937-ben született Budapesten; a konzervatóriumban Vásárhelyi Magda, míg a Zeneakadémián Solymos Péter professzor növendéke volt. Szólistaként és kamaramuzsikusként évtizedeken át hangversenyezett. Pedagógusi pályáját 1960-ban, a Lórántffy Zsuzsanna ének-zenei általános iskola zongoratanáraként kezdte, majd 1969-től a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában – közismert nevén a konziban – dolgozott, ahol hosszú éveken át a zongora tanszék vezetője volt. Emellett két évig a Zeneakadémia rendkívüli tehetségek előkészítő tagozatán is tanított.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Vizuál

Egy kis napfény – Budapesti életképek 1945–1949

Budán még javában zajlott az ostrom, amikor Pesten már megnyílt az első mozi, a következő napon megindult az első villamosjárat, majd Buda felszabadulása után öt nappal fogadta vendégeit az első kávéház is. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal az 1945 és 1949 közötti néhány békés évből válogattak fotókat.
Vizuál

Pedro Almodóvar elkészítette élete legszemélyesebb filmjét

Élet és film szétválaszthatalanul összegabalyodik Pedro Almodóvar legújabb alkotásában. Egy héttel a cannes-i bemutató után itthon is látható a Fájdalom és dicsőség Antonio Banderas és Penelope Cruz főszereplésével. Kritika.
Klasszikus

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Vizuál

Leonardo da Vinci figyelemzavaros és hiperaktív volt, és egyszerre volt ez áldás és átok életében

Legalábbis egy újabb kutatás szerint, amely a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD) magyarázza Leonardo állandó halogatását.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Klasszikus magazin

Kórusok lepik el a Palotanegyed utcáit

A Kórusok Éjszakájáról Tóth Árpád, a Csíkszerda kórus vezetője beszél a Fidelio Klasszik május 25-ei adásában, amiben Havas Ágnes, Hegyi Barbara és Novák Péter is megszólal.
Klasszikus ajánló

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.
Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.