Klasszikus

Schweitzer Katalin születésnapja

2007.01.31. 00:00
Ajánlom
A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium Nagymező utcai koncerttermében, bensőséges hangulatú ünnepségen köszöntötték tanítványai és tisztelői a hetvenéves Schweitzer Katalin zongoraművészt, tanárt.

A kedd esti hangversenyen Várjon Dénes zongoraművész Janácek-darabokat, Csalog Gábor Debussy-etűdöket játszott, Márta István zeneszerző-színigazgató-fesztiválszervező saját gyerekkori kompozícióival szórakoztatta az egybegyűlteket; emellett Schweitzer Katalin jó néhány korábbi tanítványa lépett színpadra, hogy egy-egy rövid zongoradarab előadásával fejezze ki tiszteletét és háláját.

Schweitzer Katalin 1937-ben született Budapesten; a konzervatóriumban Vásárhelyi Magda, míg a Zeneakadémián Solymos Péter professzor növendéke volt. Szólistaként és kamaramuzsikusként évtizedeken át hangversenyezett. Pedagógusi pályáját 1960-ban, a Lórántffy Zsuzsanna ének-zenei általános iskola zongoratanáraként kezdte, majd 1969-től a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában – közismert nevén a konziban – dolgozott, ahol hosszú éveken át a zongora tanszék vezetője volt. Emellett két évig a Zeneakadémia rendkívüli tehetségek előkészítő tagozatán is tanított.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.