Klasszikus

Sebastian Bohrennel lép fel az Anima Musicae Kamarazenekar

2023.02.08. 16:05
Ajánlom
Egy újabb világklasszis hegedűművészt, Sebastian Bohrent hozza el az Anima Musicae Kamarazenekar a Zeneakadémia Nagytermébe március 2-án. Ritka az ilyen együttállás: egy lenyűgöző hegedűművész, Magyarország legdinamikusabban fejlődő kamarazenekara és egy szívhez szóló, mindenkit megérintő műsor.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

Sebastian Bohren, a svájci születésű muzsikus még csak 36 éves, mégis a legnívósabb elismerések birtokosa, olyan illusztris művészekkel említik egy lapon, mint Thomas Zehetmair, Tabea Zimmermann, Patricia Kopatchinskaja, Kim Kashkashian vagy Leonidas Kavakos.

Fiatal kora ellenére Európa legjelentősebb együtteseivel lépett már fel, olyan kiváló karmesterekkel játszott, mint Heinz Holliger, Christoph Poppen vagy Takács-Nagy Gábor. Kamarazenészként is legjobbakkal dolgozhatott: sok éven keresztül a Stradivari Quartet tagjaként koncertezett világszerte.

Lemezei egytől egyig elnyerték a kritikusok és a hallgatóság tetszését, a német és brit sajtó is a ranglista első helyére választotta felvételeit.

Amellett, hogy állandó visszatérő vendége a legkiemelkedőbb komolyzenei fesztiváloknak, 2023-ban megalapította saját rendezvénysorozatát is, a Brugg Festivalt. Lenyűgöző játékát egy Parmában készült, 1761-es Guadagnini „Ex-Wanamaker-Hart” hegedűn élvezheti a hallgatóság.

Anima_Musicae_Fotokredit_Felvegi_Andrea1-135148.jpg

Anima Musicae Kamarazenekar (Fotó/Forrás: Felvégi Andrea / Anima Musicae Kamarazenekar)

A Grandioso-bérlet március 2-i koncertje több szempontból is különleges: amellett, hogy ismét egy zseniális hegedűművészt ismerhet meg a magyar közönség,

a műsorválasztás is igazán lélekhez szóló, katartikus pillanatokat ígér.

Az első felcsendülő mű, Barber Adagiója, mely után a kritikusok szerint ,,szem nem maradhat szárazon”: az első pillanattól kezdve egy mély, elgondolkodtató útra hívja a hallgatóságot, mely az egész koncerten végigvezet. Az est vendégművésze, Sebastian Bohren a 2020-ban komponált Pēteris Vasks II. hegedűversenyEsti fény” című darabjában lesz hallható szólistaként. A Magyarországon először elhangzó műben – a szerző korábbi hegedűversenyéhez hasonlóan –

a fény, mint irodalmi motívum jelenik meg, az ember „alkonyi” éveire reflektálva,

az elbúcsúzást és a távolban felsejlő, reményteli jövőt megelevenítve. A koncert második felében Franz Schubert legismertebb művét, a d-mollA halál és a lányka” vonósnégyest adja elő a kamarazenekar.

Grandioso bérlet / 2 – Sebastian Bohren és az Anima Musicae

 

Időpont2023. március 2., csütörtök, 19:30

HelyszínZeneakadémia – Nagyterem

 

Jegyvásárlás ide kattintva.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Sebastian Bohren (Fotó/Forrás: Marco Borggreve / Anima Musicae Kamarazenekar)

Anima Musicae

A "zene lelkéről" elnevezett Anima Musicae Kamarazenekar több nemzetközi verseny és hazai díj kitüntetettje, Budapest és Európa rangos helyszíneinek állandó szereplője. 2018–2020 között a Nemzeti Ifjúsági Zenekar cím birtokosa, 2021 óta kiemelt előadóművészeti besorolású zenekar.

Megalakulása óta az ország meghatározó koncerttermeinek és fesztiváljainak visszatérő vendége. Európában fellépett többek között a bécsi Musikverein Aranytermében, a lipcsei Gewandhausban, a berlini Philharmonie-ban, a zaragozai Auditoriumban, a szardíniai Teatro Verdiben, a belgrádi Colaracban. Meghívásai során fellépett Európa-szerte és Afrikában. 

2011-ben a bécsi Musikverein Aranytermében rendezett V. "Summa Cum Laude" Nemzetközi Ifjúsági Fesztiválon az együttes vonószenekari kategóriában első díjat nyert, "kiemelkedő sikerrel" minősítve. 2012-ben kiérdemelte a magyar Junior Prima-díjat, melyet először vehetett át zenekar a díj történetében. 2015-ben a zenekar a Hungaroton kiadó gondozásában elkészítette első önálló Mozart-lemezét. Az elmúlt hét évben további 8 hanglemeze jelent meg a zenekarnak, többségük a Hungaroton kiadónál, valamint egy Olaszországban és kettő az USA-ban. A magyar kortárs zeneművészet kiemelkedő támogatójaként és szereplőjeként az Anima Musicae Kamarazenekart 2021-ben Artisjus-díjjal jutalmazták. 

A zenekar missziójának tekinti a magyar ifjúság klasszikus zenei nevelését és a mai magyar zeneművek előadását.

A zenekar honlapja.

Legolvasottabb

Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Vizuál

Petőfi 200 – Vetítéssorozat indul a Toldi Moziban

Március 23. és június 8. között klasszikus filmek és szakértői beszélgetések segítségével idézhetjük meg a kétszáz éve született költő alakját, emlékezetét.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Vizuál

Nemes Márton képviseli hazánkat a 2024-es Velencei Biennálén

A Ludwig Múzeum 2024-ben Nemes Márton festőművész Techno Zen című kiállítását mutatja be a Velencei Képzőművészeti Biennálén.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

A mozdulatok költészete – kezdődik a Pastorale-sorozat

A Pastorale családi előadás-sorozat a 2023-as évadban is a Pesti Vigadó Dísztermében, a Szent István Filharmonikusok és a Magyar Művészeti Akadémia közös rendezésében valósul meg. A 2023-as sorozat nyitókoncertje A mozdulatok költészete címmel, a Táncművészeti Egyetem közreműködésével mutat be egy különleges zenei világot.
Klasszikus gyász

95. életévében elhunyt Párkai István kóruskarnagy

A Kossuth- és Liszt-díjas kóruskarnagy, a nemzet művésze, a Zeneakadémia karmester és karvezető tanszékének egykori tanszékvezető tanára 1963-ban alapította meg a Liszt Ferenc Kamarakórust, amelynek harminc évig vezető karnagya volt.
Klasszikus hír

Fesztivállal és versennyel emlékeznek Tallér Zsófia zeneszerzőre

Tallér Zsófia elismert zeneszerző, tanár 2021-ben hunyt el, nagy űrt hagyva maga után a magyar kulturális életben. Emlékére idén tavasszal először szervezik meg hagyományteremtő céllal a Sofianetta Fesztivált.
Klasszikus interjú

„Ha csinálsz valamit, csináld jól!” – interjú Varga Gilberttel

Varga Gilbert március 24-én a Müpában, 25-én a pécsi Kodály Központban vezényli a Pannon Filharmonikusokat. A világhírű dirigenst Franciaországban értük utol.
Klasszikus interjú

„Csajkovszkij és Rahmanyinov sose támogatná ezt a háborút” – Interjú Oksana Lynivvel

Az ukrán karmester a Concerto Budapesttel lép fel március 17-én a Zeneakadémián, ebből az alkalomból korábbi magyarországi élményeiről, a hangverseny műsorának aktualitásáról és természetesen a hazájában dúló háborúról is beszélgettünk.