Klasszikus

Sebastian Huydts Budapesten

2009.02.12. 00:00
Ajánlom
Előadást tart a Zeneakadémián Sebastian Huydts zongorista, zeneszerző, tanár, a Columbia College (Chicago) zongora tanszékvezetője az első emeleti Doktoriskolai előadótermében február 18-án este hattól. Két nappal később pedig a zongora mellett is bemutatja tudását, hiszen 20-án a Kisteremben ad koncertet. Mindkét programra ingyenes a belépés.

Sebastian Huydts 1966-ban született. Zongorázni Amszterdamban tanult Edith Lateiner Grosz növendékeként a Sweelinck Conservatory-ban, posztgraduális tanulmányait pedig Rian de Waal osztályában végezte. Olyan mesterek kurzusain vett részt, mint György Sebök, Stephen Bishop, Earl Wild vagy Tan Crone. Mint komponista írt darabokat szóló hangszerekre, zenekarra, és más együttesekre. Zenei stílusában kombinálja a 20. századi innovációkat és a nyugati zenét. Írt már dalciklusokat, szonátákat, versenyműveket és kamarazenekarra is komponált már. 1993-ban négy éves ösztöndíjat ajánlott neki a University of Chicago. Professzorai voltak: John Eaton, Jay Alan Yim, Andrew Imbrie, Shulamit Ran and Marta Ptaszynska, elektronikus zeneszerzést Howard Sandroffnál, vezénylést Barbara Schubertnél tanult. 1995-ben Paul and Olga Menn-díjat kapott Concerto For Piano And Double String Orchestra című művéért. Számos együttes, szólista és fesztivál rendelt már tőle darabot, így többek között a Rhijnauwen Chamber Music Festival, a The Orion Ensemble, a DuPage Symphony Orchestra, a Chicago Chamber Musicians, a Rembrandt Chamber Players, a Sebastian String Quartet, Keith Conant, Katinka Kleijn, Noé Cantú és Elizabeth Ko. Több neves iskolában oktatott már például a College of the University of Chicagóban és a Lake Forest College-ban is.

(2009. február 18. 18:00 Zeneakadémia (Budapest) - Prof. Sebastian Huydts doktoriskolai előadása; Az előadásának témája a 20. századi amerikai és dél-amerikai zongora irodalom, fókuszban az amerikai stílusjegyek megszületése: a preparált zongora és egyéb különleges technikák; többek között Ives, Copland, Cage, Barber, Crumb, Ginastera, Jarret, Rzewski, Antheil és Nancarrow művei alapján

2009. február 20. 19:00 Zeneakadémia Kisterem (Budapest) - Sebastian Huydts (zongora) - Jochem Slothouwer: Toccate; Ecce Giovanni; John Corigliano: Fantasia on an Ostinato; Sebastian Huydts: Harmonie du Soir; George Crumb: Gnomic Variations)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Klasszikus

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.