Klasszikus

Sebő Ferenc előadása az MTA Zenetudományi Intézetben

2003.11.18. 00:00
Ajánlom
Nemrég ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének Népzenekutató Csoportja. A megemlékezésen Sebő Ferenc, a Hagyományok Háza szakmai igazgatója előadást tartott arról, milyen szerepet játszott a csoport a Táncházmozgalom kialakulásában.

Az MTA Népzenekutató Csoportjának szerepe a Táncház-mozgalom kialakulásában című előadásában Sebő Ferenc a népzene titkos forrásairól, a hagyományápolás előzményeiről, a hangszeres népzene és a néptánc eredeti formáiról beszélt: „...Utólag visszatekintve csak csodálkozhatunk, hogy azok az eredmények, amelyekkel mint a kevésszámú magyar sikertörténetek egyikével ma jogosan büszkélkedhetünk, mennyi személyes helytállás, humánum és szeretet gyümölcsei. Olyan emberek önzetlenségéről van szó, akik az ügy érdekében fölvállalták intézményüket, és azt emberi módon, egy valódi cél érdekében működtették. Nagyon fontos példa ez számunkra, akik azt szeretnénk, hogy intézményeink ne fulladjanak hatalmi harcokba, hanem az általunk kitűzött célokat szolgálják. Hiszen nyilvánvaló, hogy a bennük dolgozó emberek szellemisége határozza meg minden intézmény működését.”

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.