Klasszikus

Sebőék ünnepi Kodály műsora

2007.03.15. 00:00
Ajánlom
Varsóban a Bem-szobor megkoszorúzását követően a Sebő együttes játszik a Magyar Kulturális Intézet ünnepségsorozatán március 15-én a Bemowo többszintes ultramodern kultúrházában. A szófiai Magyar Kulturális Intézet Sumenban ünnepel.

Az évek során hagyománnyá vált, hogy Óbuda és Varsó Bemowo kerületének vezetői március 15-e alkalmából megkoszorúzzák a lengyel városrészt szimbolizáló Bem-szobrot. Hagyomány a hagyományban, hogy a varsói Magyar Kulturális Intézet minden évben értékes programmal kapcsolódik az ünnepségsorozathoz. Az esemény rangját bizonyítja, hogy tavaly ebből az alkalomból nyitották meg Bemowo többszintes ultramodern kultúrházát, amelyhez az intézet Bartók-rendezvénnyel járult hozzá. Idén a Sebő együttes kapott felkérést a közreműködésre, előbb a szakmai közönség előtt mutatkozott be, majd az ünnep napján a nagyközönség számára is előadja az elsősorban Kodály művekből összeállított műsorát.

A bolgár ünnepi program nem ennyire zene centrikus, ott március 14-én az 1849-es magyar emigráció legfőbb bolgár emlékhelyén, Sumenben tartottak ünnepi megemlékezést. A Kossuth-szobrot koszorúzták meg katonai tiszteletadással. Az ünnepségen a helyi Tradíció Klub mellett a Nádor Huszárezred kisújszállási képviselői vettek részt. Az ünnep alkalmából bemutatták Hermann Róbert Kossuth-könyvének bolgár fordítását is.

Magyarországon viszonylag kevés a komolyzenei esemény ezen a neves napon, de ahol van koncert, ott a muzsikusok főleg - miként a Sebő együttes Lengyelországban - Kodály műveket játszanak. A jelesebb vidéki koncerthelyszínek: Gyula, Nyíregyháza, Vác, Debrecen. S az ünnepnapon kezdődik az Egri Tavaszi Fesztivál.

(2007. március 15. 19:00 Gárdonyi Géza Színház (Eger) "Örökségünk" Kodály-est - a fesztivál nyitó koncertje Kodály Zoltán születésének 125., halálának 40. évfordulója alkalmából; Magyar rondó; Mátrai képek; Galántai táncok; Felszállott a páva variációk; Kállai kettős; km.: Kiss Anikó, Csík Zenekar, Lévai Péter táncosok (műv. vez.: Csík János), Debreceni Kodály Kórus (műv. vez.: Gyüdi Sándor), Egri Szimfonikus Zenekar; műsorvez.: Réti Árpád; vez.: Szabó Sipos Máté - VII. Egri Tavaszi Fesztivál)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.