Klasszikus

Sejtés és élmény

2003.08.12. 00:00
Ajánlom
Az a baj, hogy a sejtelmeknek kellene lenni a beszámoló érdemi részének, vagyis arról kellene szólni elsősorban, hogy milyen volt a tiszadobi A zongora ünnepe fesztivál záróhangversenye, de a benyomások nagyon változóak voltak, meg elég erős szellő fújdogált az Andrássy-kastély parkjában, szerteszóródtak a hangok, és talán csak ezért nem tudom olyan biztosan megmondani, hogy mit hallottam. Kocsis Zoltán zongorázott, ez biztos. Jól, ez is biztos. Schuberttől két impromptut, és Bartóktól a Három csík megyei népdalt. Eddig tart a bizonyosságok sora. Mert emellett Kocsis zongorán kísért két fiatal művészt, hol megmaradva a háttérben, hol nagyon is erőteljesen vezetve a társat, és közben a fiatalok teljesítménye is annyit változott, amennyi két-három koncertre is elég lenne.

Az énekes szólista Hajnóczy Júlia volt, és Bartók Öt magyar népdalával indított, amire az ember csak lehajtotta a fejét, aha, ezért nem szeretnek mások klasszikus zenei hangversenyekre menni. Ami egyszerű, az bonyodalmasnak és kimódoltnak hat, közben meg mégis minden mintha a kitaposott ösvényen haladna, a szólista enyhe beszédhibáját fölerősíti egy olyan sor, hogy „híres kis Magyarországról”, és egyébként is: szép a hang, de halknak hat a szélben. Mire a hallgató megmelegedne abban az érzésben, hogy jó, hát az énekes részek lesznek a koncert átvészelendő pillanatai, addigra jönnek Kodály népdalfeldolgozásai, és Hajnóczy Júlia már nem olyan, mint volt.

Megmarad a kidolgozottság, de mégis kerül valami improvizatív elem az éneklésébe, érezni, hogyan veszi át a zongorából jövő impulzusokat, és közben megcsillantja saját temperamentumát is. Figyelni kell rá. Aztán a második részben, szeptemberi beharangozóként részletek hangzanak el a Húsz magyar népdalból. Szeptemberben elhangzik majd az egész, zenekari kísérettel, Kocsis hangszerelésében. De egyelőre nem ez a lényeg, hanem az ifjú hölgy, aki megnyugodott, érzi, hogy jó, és ettől még jobb, de nem itt van a lényeg, hanem hogy komoly, mély, nem magáról beszél, nem is Bartókról, hanem túl van mindezen, azt is megérteti, hogy mit kapott Bartók a népdaloktól, hogy hogyan kerül bele több generáció boldogtalansága egy-egy sorba. Tud ez a lány.

A másik kamarazenei partner a hegedűs Kelemen Barnabás, aki kiegyensúlyozott játszótársnak bizonyul Dvorák szonatinájában, és bizonyos értelemben alulmarad a Franck-szonátában. Akusztikailag mindenképpen, Kocsis hangerejével nem bír a hegedű, de az a benyomásom, hogy az interpretáció kérdésében is mindig a zongorista mondja ki a végsőt, a második tétel tempóvétele, karakterizálása kifejezetten pianisztikus, sőt kifejezetten Kocsisra jellemző.

Amivel csak az a baj, hogy azt ma is mindenki tudja: a szonáta ősbemutatóján Eugen Ysaye játszotta a hegedűszólamot, de hogy ki zongorázott, azt nem szokták emlegetni. Annyira biztos vagyok a dolgomban, hogy a koncert után Kelemen Barnabásba futva, vele is megosztom értékes megfigyelésemet, mire ő, udvarias emberként nem mondja, hogy mekkora marhaság, de határozottan ellentmond: Kocsis mindenre nagyon figyelt, mindenre reagált, és éppen ez volt számára az élmény. Mert a „nagyok” próbán sokszor megértők és figyelmesek, de amikor a koncertre kerül sor, akkor úgy játszanak, ahogy nekik tetszik. Az akusztikai elnyomatást azért elfogadja.

Ennyi bizonytalanság, sejtelem és vélekedés után talán jobb, ha az élményt mesélem el: nagyon jó Tiszadobon koncertre menni. A kastély Loire menti, a kert gondozott, nyári napnak alkonyulatánál meg lehet állni a kanyargó Tiszánál, és a végén még zenélnek is. A közönség figyelmes, friss a koncert légköre, pezsdül valami a levegőben. Az idei fesztiválnak már vége, de jövőre botorság lenne kihagyni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.