Klasszikus

Sejtés és élmény

2003.08.12. 00:00
Ajánlom
Az a baj, hogy a sejtelmeknek kellene lenni a beszámoló érdemi részének, vagyis arról kellene szólni elsősorban, hogy milyen volt a tiszadobi A zongora ünnepe fesztivál záróhangversenye, de a benyomások nagyon változóak voltak, meg elég erős szellő fújdogált az Andrássy-kastély parkjában, szerteszóródtak a hangok, és talán csak ezért nem tudom olyan biztosan megmondani, hogy mit hallottam. Kocsis Zoltán zongorázott, ez biztos. Jól, ez is biztos. Schuberttől két impromptut, és Bartóktól a Három csík megyei népdalt. Eddig tart a bizonyosságok sora. Mert emellett Kocsis zongorán kísért két fiatal művészt, hol megmaradva a háttérben, hol nagyon is erőteljesen vezetve a társat, és közben a fiatalok teljesítménye is annyit változott, amennyi két-három koncertre is elég lenne.

Az énekes szólista Hajnóczy Júlia volt, és Bartók Öt magyar népdalával indított, amire az ember csak lehajtotta a fejét, aha, ezért nem szeretnek mások klasszikus zenei hangversenyekre menni. Ami egyszerű, az bonyodalmasnak és kimódoltnak hat, közben meg mégis minden mintha a kitaposott ösvényen haladna, a szólista enyhe beszédhibáját fölerősíti egy olyan sor, hogy „híres kis Magyarországról”, és egyébként is: szép a hang, de halknak hat a szélben. Mire a hallgató megmelegedne abban az érzésben, hogy jó, hát az énekes részek lesznek a koncert átvészelendő pillanatai, addigra jönnek Kodály népdalfeldolgozásai, és Hajnóczy Júlia már nem olyan, mint volt.

Megmarad a kidolgozottság, de mégis kerül valami improvizatív elem az éneklésébe, érezni, hogyan veszi át a zongorából jövő impulzusokat, és közben megcsillantja saját temperamentumát is. Figyelni kell rá. Aztán a második részben, szeptemberi beharangozóként részletek hangzanak el a Húsz magyar népdalból. Szeptemberben elhangzik majd az egész, zenekari kísérettel, Kocsis hangszerelésében. De egyelőre nem ez a lényeg, hanem az ifjú hölgy, aki megnyugodott, érzi, hogy jó, és ettől még jobb, de nem itt van a lényeg, hanem hogy komoly, mély, nem magáról beszél, nem is Bartókról, hanem túl van mindezen, azt is megérteti, hogy mit kapott Bartók a népdaloktól, hogy hogyan kerül bele több generáció boldogtalansága egy-egy sorba. Tud ez a lány.

A másik kamarazenei partner a hegedűs Kelemen Barnabás, aki kiegyensúlyozott játszótársnak bizonyul Dvorák szonatinájában, és bizonyos értelemben alulmarad a Franck-szonátában. Akusztikailag mindenképpen, Kocsis hangerejével nem bír a hegedű, de az a benyomásom, hogy az interpretáció kérdésében is mindig a zongorista mondja ki a végsőt, a második tétel tempóvétele, karakterizálása kifejezetten pianisztikus, sőt kifejezetten Kocsisra jellemző.

Amivel csak az a baj, hogy azt ma is mindenki tudja: a szonáta ősbemutatóján Eugen Ysaye játszotta a hegedűszólamot, de hogy ki zongorázott, azt nem szokták emlegetni. Annyira biztos vagyok a dolgomban, hogy a koncert után Kelemen Barnabásba futva, vele is megosztom értékes megfigyelésemet, mire ő, udvarias emberként nem mondja, hogy mekkora marhaság, de határozottan ellentmond: Kocsis mindenre nagyon figyelt, mindenre reagált, és éppen ez volt számára az élmény. Mert a „nagyok” próbán sokszor megértők és figyelmesek, de amikor a koncertre kerül sor, akkor úgy játszanak, ahogy nekik tetszik. Az akusztikai elnyomatást azért elfogadja.

Ennyi bizonytalanság, sejtelem és vélekedés után talán jobb, ha az élményt mesélem el: nagyon jó Tiszadobon koncertre menni. A kastély Loire menti, a kert gondozott, nyári napnak alkonyulatánál meg lehet állni a kanyargó Tiszánál, és a végén még zenélnek is. A közönség figyelmes, friss a koncert légköre, pezsdül valami a levegőben. Az idei fesztiválnak már vége, de jövőre botorság lenne kihagyni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Átadták a legjobb magyar filmelőzetesnek járó díjakat

Az idei Arany Blende a zsűri szavazatai szerint A létezés eufóriája-trailerhez került, míg a közönségdíj az Apró mesék előzeteséé lett. Mutatjuk a nyertes videókat!
Vizuál

Angyallal a vállán – Hajduk Károly a Kult50-ben

Hisz benne Hajduk Károly, hogy a színész, amikor valami igazán lényegit érez meg szerepében, akkortól az a nehezen megmagyarázható „valami” kisangyalként ül a vállán, és játéka minden egyes pillanatában a fülébe sugdos. Hajduk Károly alakítását látva, minden bizonnyal ezt a segítséget is megkapta, amikor az Akik maradtak című, számtalan rangos elismerést begyűjtő film főszerepét forgatta.
Vizuál

Akár telefonról is bejárhatóak a Nyitott Műhelyek az idei Budapest Design Weeken

Online cukorvirág-készítés, környezettudatos esőkabát előállítás, vicces kerámiák vagy kézműves cipők műhelytitkai. Az idei Design Hét félig a netre költözött, így a nyitott műhelyekbe akár otthonról is bepillanthatunk! Mutatjuk, hogyan!
Színház

Kiosztották a MOST FESZT díjait

A legjobb monodrámát, stúdiószínházi előadást és a legjobb alakítást ismerte el a zsűri, de a közönségzsűri is osztott ki díjat.
Klasszikus

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kocsis Zoltán Emlékházat hoznak létre Budafokon

A 2016-ban elhunyt zongoraművész-karmester egykori lakóhelyén, a XXII. kerületben jön létre az emlékház több mint félmilliárd forintból.
Klasszikus hír

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.