Klasszikus

Sejtés és élmény

2003.08.12. 00:00
Ajánlom
Az a baj, hogy a sejtelmeknek kellene lenni a beszámoló érdemi részének, vagyis arról kellene szólni elsősorban, hogy milyen volt a tiszadobi A zongora ünnepe fesztivál záróhangversenye, de a benyomások nagyon változóak voltak, meg elég erős szellő fújdogált az Andrássy-kastély parkjában, szerteszóródtak a hangok, és talán csak ezért nem tudom olyan biztosan megmondani, hogy mit hallottam. Kocsis Zoltán zongorázott, ez biztos. Jól, ez is biztos. Schuberttől két impromptut, és Bartóktól a Három csík megyei népdalt. Eddig tart a bizonyosságok sora. Mert emellett Kocsis zongorán kísért két fiatal művészt, hol megmaradva a háttérben, hol nagyon is erőteljesen vezetve a társat, és közben a fiatalok teljesítménye is annyit változott, amennyi két-három koncertre is elég lenne.

Az énekes szólista Hajnóczy Júlia volt, és Bartók Öt magyar népdalával indított, amire az ember csak lehajtotta a fejét, aha, ezért nem szeretnek mások klasszikus zenei hangversenyekre menni. Ami egyszerű, az bonyodalmasnak és kimódoltnak hat, közben meg mégis minden mintha a kitaposott ösvényen haladna, a szólista enyhe beszédhibáját fölerősíti egy olyan sor, hogy „híres kis Magyarországról”, és egyébként is: szép a hang, de halknak hat a szélben. Mire a hallgató megmelegedne abban az érzésben, hogy jó, hát az énekes részek lesznek a koncert átvészelendő pillanatai, addigra jönnek Kodály népdalfeldolgozásai, és Hajnóczy Júlia már nem olyan, mint volt.

Megmarad a kidolgozottság, de mégis kerül valami improvizatív elem az éneklésébe, érezni, hogyan veszi át a zongorából jövő impulzusokat, és közben megcsillantja saját temperamentumát is. Figyelni kell rá. Aztán a második részben, szeptemberi beharangozóként részletek hangzanak el a Húsz magyar népdalból. Szeptemberben elhangzik majd az egész, zenekari kísérettel, Kocsis hangszerelésében. De egyelőre nem ez a lényeg, hanem az ifjú hölgy, aki megnyugodott, érzi, hogy jó, és ettől még jobb, de nem itt van a lényeg, hanem hogy komoly, mély, nem magáról beszél, nem is Bartókról, hanem túl van mindezen, azt is megérteti, hogy mit kapott Bartók a népdaloktól, hogy hogyan kerül bele több generáció boldogtalansága egy-egy sorba. Tud ez a lány.

A másik kamarazenei partner a hegedűs Kelemen Barnabás, aki kiegyensúlyozott játszótársnak bizonyul Dvorák szonatinájában, és bizonyos értelemben alulmarad a Franck-szonátában. Akusztikailag mindenképpen, Kocsis hangerejével nem bír a hegedű, de az a benyomásom, hogy az interpretáció kérdésében is mindig a zongorista mondja ki a végsőt, a második tétel tempóvétele, karakterizálása kifejezetten pianisztikus, sőt kifejezetten Kocsisra jellemző.

Amivel csak az a baj, hogy azt ma is mindenki tudja: a szonáta ősbemutatóján Eugen Ysaye játszotta a hegedűszólamot, de hogy ki zongorázott, azt nem szokták emlegetni. Annyira biztos vagyok a dolgomban, hogy a koncert után Kelemen Barnabásba futva, vele is megosztom értékes megfigyelésemet, mire ő, udvarias emberként nem mondja, hogy mekkora marhaság, de határozottan ellentmond: Kocsis mindenre nagyon figyelt, mindenre reagált, és éppen ez volt számára az élmény. Mert a „nagyok” próbán sokszor megértők és figyelmesek, de amikor a koncertre kerül sor, akkor úgy játszanak, ahogy nekik tetszik. Az akusztikai elnyomatást azért elfogadja.

Ennyi bizonytalanság, sejtelem és vélekedés után talán jobb, ha az élményt mesélem el: nagyon jó Tiszadobon koncertre menni. A kastély Loire menti, a kert gondozott, nyári napnak alkonyulatánál meg lehet állni a kanyargó Tiszánál, és a végén még zenélnek is. A közönség figyelmes, friss a koncert légköre, pezsdül valami a levegőben. Az idei fesztiválnak már vége, de jövőre botorság lenne kihagyni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.
Klasszikus zongora

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.