Klasszikus

Selmeczi György jótékonysági szerzői estet ad az Óbudai Társaskörben

2023.12.05. 12:00
Ajánlom
Karácsony előtt szerzői estet ad az Óbudai Társaskörben a nemrégiben Nemzet Művésze címmel kitüntetett zeneszerző, zongoraművész, karmester, Selmeczi György. A december 18-i koncert látogatóinak adományait az Őrzők Alapítvány a Tűzoltó utcai Gyermekklinika onko-hematológiai részlege javára fordítja.

A CONCERTANTE című esten a Camerata Seniorum játszik. A zenekar többnyire a hajdani Camerata Transsylvanica tagjaiból álló, alkalomszerűen koncertező együttes, mely különleges programokat, ritkán hallható remekműveket, olykor elfeledett, értékes magyar zeneműveket szólaltat meg, rendkívül magas színvonalon.

A szerzői est műsorához ezúttal Selmeczi György „concertáló” darabjaiból, versenyműveiből válogattak a szerkesztők. Az utóbbi húsz évben a vonós kamaraegyüttesek, kamaraszimfonikus formációk folyamatosan bővíteni igyekeztek repertoárjukat, és

a kortárs zeneszerzőket arra biztatják, hogy célirányosan számukra komponáljanak.

Többnyire így születtek Selmeczi concertói is, melyek mindegyike a barokk versenyművek mintájára épül, ám számos új és sajátos elemmel egészül ki a szólóhangszer jellegzetességeinek megfelelően. Így például a négy hegedűre és vonósokra írt concerto a – Bartók által már szerves alkotóelemmé tett – népi hegedűjáték elemeit hasznosítja, az oboa-angolkürt kettősverseny dzsesszes és népi motívumokat egyaránt felvonultat, a fuvolaconcerto fölidézi a hangszer nagy korszakait a barokktól az impresszionizmusig.

A hangverseny műsorában a concertók sorát két kamaradarab egészíti ki:

a Petőfi-bicentenárium okán műsorra tűzték Selmeczi Petőfi című szólókantátáját, melyet a szerző szoprán hangra, hegedűszólóra és vonósokra írt

a költő két, csaknem ismeretlen és szokatlan, filozófiai, lélektani motívumokat tartalmazó versére. A hangversenyt a Zenedarabok Phil Marlowe-nak című – a 80-as években fagottra és zongorára komponált – ifj. Hara Lászlónak ajánlott, négy karakterdarabból álló ciklus zárja, ezúttal is vonósegyüttes közreműködésével.

Az estet maga a szerző vezényli, közreműködik Line Ildikó, Kádár István, Gál Tamási Mária, Selmeczi Gábor (hegedű), Szövérdi Enikő (oboa), Szabó Adorján (angolkürt), Kriszta Kinga (ének), Selmeczi Gábor (hegedű), Dratsay Ákos (fuvola) és Lakatos György (fagott).

A 2023. december 18-i program 19 órakor kezdődik, a belépés ingyenes, de online regisztrációhoz kötött az [email protected] címen.

Adományozni a helyszínen és az alábbi számlaszámon lehet: Őrzők Közhasznú Alapítvány: 11709002-20065829. 

Fejléckép: Selmeczi György (forrás: Óbudai Társaskör)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Kettévágott Carmina Burana – reakciók az operaházi büfébotrányra

Bogányi Tibor karmester visszalépett az operaház Carmina Burana-produkciók vezénylésétől, mivel főigazgatói döntésre szünetet kell beiktatni az előadásba. Az ügy számos viharos reakciót váltott ki.
Vizuál

Elhunyt Koncz András festőművész

A Munkácsy-díjas festőművész, Koncz Zsuzsa énekesnő öccse hosszú, méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyt el március 2-án hajnalban, életének hetvenegyedik évében.
Zenés színház

„Mindenkinek ajánlom, hogy menjen ki éjszaka az erdőbe!” – interjú Claus Guthtal

A világ egyik legjelentősebb operarendezője, Claus Guth nemrég Budapestre látogatott: számos neves színház után a Magyar Állami Operaház is átvette Don Giovanni-rendezését. Ebből az alkalomból kérdeztük az alkotót.
Vizuál

Elhunyt Vadász György építész

Életének 92. évében, március 3-án elhunyt Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze. A kilencvenes években készült épületeivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bauhaus ismét népszerűvé vált a hazai építészetben.
Színház

Oidipusz a politika útvesztőjében – bemutatták Szikszai Rémusz rendezését a Radnóti Színházban

A Radnóti Színház legújabb előadásában Oidipusz egy idealista, ígéretes politikus, akinek szembe kell néznie a múlt terheivel. A produkció bemutatójára március 3-án került sor. A főszerepekben mások mellett Pál András, Kováts Adél és László Zsolt látható.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A Moldván túl – Bedřich Smetana ritkábban játszott művei

1824. március 2-án született a cseh nemzeti zene egyik legnagyobb alakja, Bedřich Smetana. Hazám című ciklusának közkedvelt darabját, a Moldvát mindenki ismeri, de mit érdemes még meghallgatni a zeneszerzőtől?
Klasszikus hír

Meglett a Győri Filharmonikus Zenekar vadászkürtje

A rendőrség megtalálta azt a nagy értékű hangszert, amelyet januárban tulajdonított el valaki az együttestől. A kürt így visszakerülhetett jogos tulajdonosához.
Klasszikus interjú

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Klasszikus ajánló

Nemzetközi színtérre lép az Orgonák éjszakája

A Magyarországon már évek óta népszerű programot idén három kontinens közel harminc országában rendezi meg a Filharmónia Magyarország, május 18-án, pünkösd szombatján.
Klasszikus interjú

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.