Klasszikus

Semmi nem dőlt el

2003.10.22. 00:00
Ajánlom
A cím persze hazudik: minden eldőlt, a Magyar Rádió zongoraversenyét az idén Farkas Gábor nyerte Benabdallah Marouan és Báll Dávid előtt. A döntősök gálahangversenye arról győzte meg a betévedőt, hogy a döntés igazságos volt, győzött a jobb, de nem jaj a legyőzöttnek. Az összkép valahogy mégis érdekesebbnek látszik ennél, és elsősorban olyan öreges gondolatokat szül, hogy itt van öt fiatalember, előttük az élet, és vajon ki hova, meddig, merre.

Öt ifjúról van szó, mert nem csak a dobogósok játszottak. A koncertet a legfiatalabb döntős, a tizenkilenc éves Borbély László kezdte meg Beethoven 32 változatával. Kicsit megfoghatatlannak tűnt a zongorázása, láthatóak a formálódó jelek az előadói személyiségben, a jó erős bal kéz, mi leszúrta határozottan a cölöpöket, amikre föl kellett építeni a zenét, csak éppen nem készült még el a híd, kimerült a zongorázás, nem lehetett követni a változatokat, elszürkült lassan a darab. Mindenre, amit eddig és ezután mondok, érvényes, hogy pályakezdő, pódiumi tapasztalatokban egészen szegény muzsikusokról van szó, úgyhogy a negatívumoknál sokkal érdekesebbek a pozitívumok: Borbély László nem görcsös zongorista, és több élményből az idők során sokkal több megosztanivalója is lesz majd. Viszont az őt követő, magas, hajlott hátú, félszegnek tűnő fiatalember, Zsoldos Bálint bizonyos értelemben már most is késznek látszik. Leült a zongorához Brahms szonátájának lassú tételével, valahogy furcsán, álmodozva matatni kezdett a billentyűkön, és ebből az improvizációnak látszó bizonytalankodásból zene született. Zsoldos Bálint volt számomra messze a legizgalmasabb muzsikus ezen az estén, de ennek ellenére eszembe sem jutna reklamálni a zsűrinél, mert játéka egyáltalán nem volt versenygyőztes típus, inkább muzsikálás volt, mint zongorázás, viszont olyat adott, amit gálakoncerten nem szokás: nem az előadóhoz, hanem a műhöz vitte közelebb a hallgatót.

A második és harmadik helyezett nem tudta vagy nem akarta megmutatni, hogy igazságtalanság történt, elég jók voltak, de kialakulatlanok, idegesek és ettől visszafogottak. Báll Dávidon látszott jobban, hogy küszködik az idegeivel, de Benabdallah Marouan is mintha inaiban hordta volna bátorságát, a közölni-, mutatni-, mondanivaló teljesen elsikkadt.

A győztes bizonyos szempontból elég nagy meglepetést okozott. A díj átvételekor még az látszott rajta, hogy aha, ez lesz a kis szörnyeteg, ropogós frakkjában odaül majd, és szétzongorázza a világot. Farkas Gábor azonban ennél sokkal kulturáltabb muzsikus. Schumann a-moll zongoraversenyében éppen az volt a meglepő, hogy szinte egyáltalán nem kifelé szólt a zene, hogy a zongoristát jobban foglalkoztatja a karmesterrel, a zenekarral való közös játék, hogy nem a közönségnek mutogatja magát, a kommunikáció a pódiumon marad, és időnként szépen köszönnek egymásnak a zenekari szólamok és a zongorahang, máskor viszont csak az igyekezet maradt, hogy ne egymás mellett zenéljenek, hanem együtt. A ráadásként adott Dohnányi-rapszódiából kiderült, hogy a huszonkét éves fiatalembernek mennyire jó a keze, és hogy a virtuozitás meg a könnyedség milyen nagy örömöt tud okozni. A másik ráadásból az is kiderült, hogy időnként ez mennyire kevés, de legalább könnyű szívvel indult haza a közönség.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.