Klasszikus

Séta Katalóniában - Enrique Granados zongoramuzsikája

2003.10.13. 00:00
Ajánlom
- Ez melyik Chopin Mazurka? Nem is ismerem! – nézett rám felhúzott szemöldökkel egy zeneértő ismerősöm, amikor először mutattam meg neki Enrique Granados Escanas románticas című ciklusának első tételét.

A két szerző műveinek hangvétele között tényleg nagy a rokonság. Granados ugyan jó ötven évvel később született, s már a múlt században, 1916-ban halt meg, darabjai mégis a nagy zongoravirtuóz-zeneszerző elődök, Chopin és Liszt líraiságát és szenvedélyességét idézik. Egy - akkor már lassan idejétmúlt - korstílus minden jellemző kifejezőeszközével, manírjával, szentimentalizmusával, emberi és művészi sajátosságaival. Miközben Wagner művészete meghódítja Katalóniát.

A spanyol zeneszerző zongoradarabjaiból összeállított válogatáson Alicia de Larrocha játszik 1963-as és 1967-es felvételekről. A művésznő Granados távoli rokona, de szellemi unokájának is tekinthető, lévén annak a Zeneakadémiának a vezetője, amelynek két generációval ezelőtt a zeneszerző. A hagyomány megszakítatlan továbbadásáról Frank Marshall gondoskodott, mint Granados kollégája és barátja, majd a zongoraművésznő professzora. Így azt hiszem, nyugodtan kijelenthetjük: Alicia de Larrocha előadása nemcsak szellemes, virtuóz, színes, és élettel teli, hanem feltétlenül autentikus is.

Az album első CD-jén a Goyescas című darab kap helyet. A mű afféle transzformált Kiállítás képei – egy Goya tárlatéi. A tételek nem mindegyike kapcsolható konkrétan egyes képekhez, ám A ruhátlan Maja személye a teljes ciklus hangvételét meghatározza. A darab alcíme: Maja szerelemben. Manuel de Falla a kézirat olvasása után az érzékenységet, a dallami fordulatok elegáns megoldásait, a némely tételt átható érintetlen szomorúságot, és a másokban felbukkanó örömteli spontaneitást nevezi meg a mű legfőbb erényeként. A karakterdarabok műfaja gyakran az archaizáló tonadilla, ami XVIII. századi, tehát Goya korabeli spanyol színpadok kedvelt hangszeres, vagy énekes közjátéka. Jelentése dalocska.

A második CD első darabjában, az Escanas románticas című szvitben a szerző a szülőföldjének, Katalóniának hódol. Emelkedettség, nosztalgikus, elégikus hangvétel jellemző a tételekre. Befelé forduló, őszinte zene ez, a szerző valóban számot vet magával, hogy mit jelent számára hazája. Így beszél erről: „szeretem Katalóniát, ahogyan sokan mások is. Én ezt zenében juttatom kifejezésre.” A második tétel figurációja itt-ott kísértetiesen emlékeztet a Funerailles -ra… A Valses poéticos, azaz Lírai keringők című ciklust Granados egy zongoraművész barátjának ajánlotta. Az első, nyomtatásban megjelent példányokon – véletlenül? - másnak a neve szerepelt; sokat elárul Granados egyéniségéről, hogy rögtön áthúzta, átírta, és a kijavított kottát elküldte barátjának.

A kiadvány legmarkánsabb műve a Seis piezas sobre cantos populares espanoles, azaz hat darab spanyol népdalokra. Ezekben avatatlan fül is örömmel fedezi fel a jól ismert és méltán népszerű spanyol nemzeti zenei örökséget. A tételek azonban nem esnek át a ló túlsó oldalára, a népi intonációt sehol sem váltja fel a népieskedő. Így a karakterdarabok őszinték, keresetlenek, egyszerűek - ám annál hatásosabbak. Változatos füzért alkotnak: egyik tétel lendületes, kirobbanó, a másik inkább humoros, megint egy másik pasztorális hangulatú, a zárótétel pedig olyan, mint egy jókedvű, néhol erotikus körtánc, rondó. Szinte látjuk a kasztanyettákat!

Egyszerűen jó hallgatni, de a felvételen átsüt, hogy játszani is nagy öröm!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Vizuál

Fedezd fel Frida Kahlo életének helyszíneit!

Lehet-e még újat mondani arról a nőről, aki az életét és az érzéseit ilyen mélységben tárta a nyilvánosság elé, aki saját személyét is a művészete részévé változtatta? Az ikonikus képzőművészek életét bemutató filmek sorában ezúttal a mexikói festőművésznő nyomában járunk.
Fidelio Tours

A Gyógyítókerttől a Pajtaszínházig – Partitúra az Őrségben

Az Őrségben kalandozik a Partitúra kulturális felfedezőműsor szeptember 26-án, szombaton 14.30-tól a Duna tévén. Egyébként az Őrség onnan kapta a nevét, hogy a honfoglaló magyarok őrállókat telepítettek ide az ország nyugati kapujának védelmére.
Színház

Hát én nem vagyok magyar? – Kondor Ernő, a pesti kabaré „feltalálója”

A magyar kabaré története szomorú históriákkal teli, a nagy nevettetők élete sokszor egyáltalán nem volt vidám. De talán az egyik legigazságtalanabb sors a honi kabaré alapítójának, Kondor Ernőnek jutott. Őt már az életében elfelejtették. Pedig pályatársa, Kellér Dezső joggal nevezte őt a műfaj feltalálójának, ugyanis az általa megteremtett irodalmi kabaré a világon egyedülálló volt.
Jazz/World

„Gyakran maga a hangszer ihlet meg" – Bögöthy Ádámmal beszélgettünk

Bár Bögöthy Ádám zenei tanulmányait gitáron kezdte meg, hamar kiderült, hogy a nagybőgő hangja is közel áll a szívéhez. A Kodolányi János Főiskolán és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is jazz tanszéken tanult – a két képzést párhuzamosan végezte el –, azóta pedig számos versenyen bizonyította tehetségét. Három éve csatlakozott a Modern Art Orchestrához, ennek kapcsán beszélgettünk vele a zenekarról, jazzről, vallásról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.
Klasszikus hír

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.