Klasszikus

Séta Katalóniában - Enrique Granados zongoramuzsikája

2003.10.13. 00:00
Ajánlom
- Ez melyik Chopin Mazurka? Nem is ismerem! – nézett rám felhúzott szemöldökkel egy zeneértő ismerősöm, amikor először mutattam meg neki Enrique Granados Escanas románticas című ciklusának első tételét.

A két szerző műveinek hangvétele között tényleg nagy a rokonság. Granados ugyan jó ötven évvel később született, s már a múlt században, 1916-ban halt meg, darabjai mégis a nagy zongoravirtuóz-zeneszerző elődök, Chopin és Liszt líraiságát és szenvedélyességét idézik. Egy - akkor már lassan idejétmúlt - korstílus minden jellemző kifejezőeszközével, manírjával, szentimentalizmusával, emberi és művészi sajátosságaival. Miközben Wagner művészete meghódítja Katalóniát.

A spanyol zeneszerző zongoradarabjaiból összeállított válogatáson Alicia de Larrocha játszik 1963-as és 1967-es felvételekről. A művésznő Granados távoli rokona, de szellemi unokájának is tekinthető, lévén annak a Zeneakadémiának a vezetője, amelynek két generációval ezelőtt a zeneszerző. A hagyomány megszakítatlan továbbadásáról Frank Marshall gondoskodott, mint Granados kollégája és barátja, majd a zongoraművésznő professzora. Így azt hiszem, nyugodtan kijelenthetjük: Alicia de Larrocha előadása nemcsak szellemes, virtuóz, színes, és élettel teli, hanem feltétlenül autentikus is.

Az album első CD-jén a Goyescas című darab kap helyet. A mű afféle transzformált Kiállítás képei – egy Goya tárlatéi. A tételek nem mindegyike kapcsolható konkrétan egyes képekhez, ám A ruhátlan Maja személye a teljes ciklus hangvételét meghatározza. A darab alcíme: Maja szerelemben. Manuel de Falla a kézirat olvasása után az érzékenységet, a dallami fordulatok elegáns megoldásait, a némely tételt átható érintetlen szomorúságot, és a másokban felbukkanó örömteli spontaneitást nevezi meg a mű legfőbb erényeként. A karakterdarabok műfaja gyakran az archaizáló tonadilla, ami XVIII. századi, tehát Goya korabeli spanyol színpadok kedvelt hangszeres, vagy énekes közjátéka. Jelentése dalocska.

A második CD első darabjában, az Escanas románticas című szvitben a szerző a szülőföldjének, Katalóniának hódol. Emelkedettség, nosztalgikus, elégikus hangvétel jellemző a tételekre. Befelé forduló, őszinte zene ez, a szerző valóban számot vet magával, hogy mit jelent számára hazája. Így beszél erről: „szeretem Katalóniát, ahogyan sokan mások is. Én ezt zenében juttatom kifejezésre.” A második tétel figurációja itt-ott kísértetiesen emlékeztet a Funerailles -ra… A Valses poéticos, azaz Lírai keringők című ciklust Granados egy zongoraművész barátjának ajánlotta. Az első, nyomtatásban megjelent példányokon – véletlenül? - másnak a neve szerepelt; sokat elárul Granados egyéniségéről, hogy rögtön áthúzta, átírta, és a kijavított kottát elküldte barátjának.

A kiadvány legmarkánsabb műve a Seis piezas sobre cantos populares espanoles, azaz hat darab spanyol népdalokra. Ezekben avatatlan fül is örömmel fedezi fel a jól ismert és méltán népszerű spanyol nemzeti zenei örökséget. A tételek azonban nem esnek át a ló túlsó oldalára, a népi intonációt sehol sem váltja fel a népieskedő. Így a karakterdarabok őszinték, keresetlenek, egyszerűek - ám annál hatásosabbak. Változatos füzért alkotnak: egyik tétel lendületes, kirobbanó, a másik inkább humoros, megint egy másik pasztorális hangulatú, a zárótétel pedig olyan, mint egy jókedvű, néhol erotikus körtánc, rondó. Szinte látjuk a kasztanyettákat!

Egyszerűen jó hallgatni, de a felvételen átsüt, hogy játszani is nagy öröm!

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.