Klasszikus

Shlomo Mintz a Nemzeti Hangversenyteremben

2005.12.15. 00:00
Ajánlom
A Budafoki Dohnányi Zenekar hangversenyének első részében a zeneirodalom egyik legnépszerűbb hegedűversenye szólal meg december 18-án, amelyet Csajkovszkij 1878-ban komponált, és a magyar származású hegedűvirtuóznak, Auer Lipótnak ajánlott. A versenymű szólistája a világhírű hegedűművész, Shlomo Mintz lesz.

A Moszkvában született, majd Izraelbe települt hegedű-, brácsaművész és karmester Fehér Ilona tanítványa volt, tizenegy éves korában debütált az Izraeli Filharmonikusok élén. Tizenhat éves korában mutatkozott be a New York-i Carnegie Hall dobogóján, a Pittsburghi Szimfonikus Zenekar élén. Karmesteri pályafutását tizennyolc éves korában kezdte. Azóta olyan rangos zenekarokat vezényelt, mint az angol Royal Filharmonikus Zenekar, a japán NHK Szimfonikus Zenekar vagy az Izraeli Filharmonikusok. Shlomo Mintz korunk egyik legkiválóbb muzsikusa. Méltán sorolják a legnagyobbak közé, hiszen makulátlan zeneiség, tökéletes stílusismeret és imponáló technikai fölény jellemzi.

A hangverseny második felében Mahler I. szimfóniája szólal meg. Az 1888-ban komponált mű ihletője Jean Paul: A titán című költeménye volt. A mű végleges formájában – annak ellenére, hogy Mahler első szimfóniája – egy nagy, összegző alkotás. A kozmikus mahleri dimenziókat és érzelmeket mind időtartamban, mind zenekari apparátusban addig sosem látott méretek jelenítik meg. A szimfóniát 1889-ben Budapesten mutatták be a Filharmonikusok, Mahler vezényletével. A december 18-ai est karmestere Hollerung Gábor lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Tánc

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Vizuál

Hollywood elfeledett férfi ikonja

James Dean és Marlon Brando mellett a legnagyobb sztárok közé tartozott - míg rájuk azonban ma is emlékszünk, Montgomery Cliftnek csak zseniális filmjei maradtak fent.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Hogyan válhat szemléletformálóvá egy kulturális esemény?

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 16-i adásában vendégünk lesz Fekete Péter, Göttinger Pál, Hamar Zsolt és Pataki András.