Klasszikus

Shlomo Mintz a Nemzeti Hangversenyteremben

2005.12.15. 00:00
Ajánlom
A Budafoki Dohnányi Zenekar hangversenyének első részében a zeneirodalom egyik legnépszerűbb hegedűversenye szólal meg december 18-án, amelyet Csajkovszkij 1878-ban komponált, és a magyar származású hegedűvirtuóznak, Auer Lipótnak ajánlott. A versenymű szólistája a világhírű hegedűművész, Shlomo Mintz lesz.

A Moszkvában született, majd Izraelbe települt hegedű-, brácsaművész és karmester Fehér Ilona tanítványa volt, tizenegy éves korában debütált az Izraeli Filharmonikusok élén. Tizenhat éves korában mutatkozott be a New York-i Carnegie Hall dobogóján, a Pittsburghi Szimfonikus Zenekar élén. Karmesteri pályafutását tizennyolc éves korában kezdte. Azóta olyan rangos zenekarokat vezényelt, mint az angol Royal Filharmonikus Zenekar, a japán NHK Szimfonikus Zenekar vagy az Izraeli Filharmonikusok. Shlomo Mintz korunk egyik legkiválóbb muzsikusa. Méltán sorolják a legnagyobbak közé, hiszen makulátlan zeneiség, tökéletes stílusismeret és imponáló technikai fölény jellemzi.

A hangverseny második felében Mahler I. szimfóniája szólal meg. Az 1888-ban komponált mű ihletője Jean Paul: A titán című költeménye volt. A mű végleges formájában – annak ellenére, hogy Mahler első szimfóniája – egy nagy, összegző alkotás. A kozmikus mahleri dimenziókat és érzelmeket mind időtartamban, mind zenekari apparátusban addig sosem látott méretek jelenítik meg. A szimfóniát 1889-ben Budapesten mutatták be a Filharmonikusok, Mahler vezényletével. A december 18-ai est karmestere Hollerung Gábor lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

Hogyan tűnik le a hedonista művész mítosza?

A művész alkoholista és drogfüggő típusa halványodni látszik, helyettük már aszkéta művészeket csodáljuk, akik naponta 10-12 órát is képesek dolgozni. Miért?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.