Klasszikus

Shlomo Mintz a Nemzeti Hangversenyteremben

2005.12.15. 00:00
Ajánlom
A Budafoki Dohnányi Zenekar hangversenyének első részében a zeneirodalom egyik legnépszerűbb hegedűversenye szólal meg december 18-án, amelyet Csajkovszkij 1878-ban komponált, és a magyar származású hegedűvirtuóznak, Auer Lipótnak ajánlott. A versenymű szólistája a világhírű hegedűművész, Shlomo Mintz lesz.

A Moszkvában született, majd Izraelbe települt hegedű-, brácsaművész és karmester Fehér Ilona tanítványa volt, tizenegy éves korában debütált az Izraeli Filharmonikusok élén. Tizenhat éves korában mutatkozott be a New York-i Carnegie Hall dobogóján, a Pittsburghi Szimfonikus Zenekar élén. Karmesteri pályafutását tizennyolc éves korában kezdte. Azóta olyan rangos zenekarokat vezényelt, mint az angol Royal Filharmonikus Zenekar, a japán NHK Szimfonikus Zenekar vagy az Izraeli Filharmonikusok. Shlomo Mintz korunk egyik legkiválóbb muzsikusa. Méltán sorolják a legnagyobbak közé, hiszen makulátlan zeneiség, tökéletes stílusismeret és imponáló technikai fölény jellemzi.

A hangverseny második felében Mahler I. szimfóniája szólal meg. Az 1888-ban komponált mű ihletője Jean Paul: A titán című költeménye volt. A mű végleges formájában – annak ellenére, hogy Mahler első szimfóniája – egy nagy, összegző alkotás. A kozmikus mahleri dimenziókat és érzelmeket mind időtartamban, mind zenekari apparátusban addig sosem látott méretek jelenítik meg. A szimfóniát 1889-ben Budapesten mutatták be a Filharmonikusok, Mahler vezényletével. A december 18-ai est karmestere Hollerung Gábor lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

A zene olyan, mint a pszichoanalízis

Fejérvári Zoltán november 20-án, illetve a rá következő két estén a Budapesti Fesztiválzenekarral lép pódiumra a Müpában. A külföldön is sikeres zongoraművész beszélgetésünkben elmondta, hogy miért jó egyedül zenélni, miért jó kamarázni, és mi köze mind ennek a pszichoterápiához.
Klasszikus

Plácido Domingo fia végigfényképezte a Virtuózok koncertjét – íme a fotók!

„Istenem! Annyi érzelem van bennem a Virtuózokkal kapcsolatban!” – mondta a koncert után José Plácido Domingo, a világhírű tenor fia.
Zenés színház

Először csendült fel az Egyesült Államokban a Bánk bán

Tizenötezer néző volt kíváncsi a magyar kultúrát népszerűsítő, vasárnap zárult kéthetes rendezvénysorozat előadásaira New Yorkban.
Klasszikus

Átkelni az Urálon Berezovszkijjal

Egyszerre különleges, és első pillantásra kissé rendhagyó összeállítással készült Borisz Berezovszkij A Zongora című sorozatban rendezett idei koncertjére, melyet a Zeneakadémia Nagytermében adott november 9-én.
Klasszikus

Akit Kodály még személyesen instruált – Perényi Miklós

Azt vallja, egy zeneművet eljátszani csak a kezdet: elmélyedni, újrajátszani, folyton keresni, mint az aranyásó, ez a zenész feladata. Perényi Miklós Kult50-ben megjelent portréja.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ősbemutató

Az édeni konfliktusról szól Szentpáli Roland új ősbemutatója

Különleges estére várja a zenerajongókat a Budapesti Vonósok Zenekar 2018. november 17-én a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermébe.
Klasszikus ajánló

Klasszikus zenei minikoncertek nyolc budapesti szórakozóhelyen

Szombaton késő délutántól éjfélig A zene éjszakája - csak klasszikusan címmel ünneplik Pest, Buda és Óbuda egyesülését.
Klasszikus bűnügy

A klasszikus zenétől a marihuána is jobban növekszik

Öt embert tartóztattak le Spanyolországban, akik a nap 24 órájában klasszikus zenét játszottak mintegy 2000 tőből álló kenderültetvényüknek. Nem a zenével volt a baj.
Klasszikus hangfelvétel

Ezt hallani kell: Rahmanyinov Chopint játszik

Az orosz zeneszerző, aki negyvenöt éves korában határozta el, hogy zongoraművész lesz, egy 1919-es felvételen Chopin Asz-dúr keringőjét játssza. Lélegzetelállító!
Klasszikus beszámoló

Átkelni az Urálon Berezovszkijjal

Egyszerre különleges, és első pillantásra kissé rendhagyó összeállítással készült Borisz Berezovszkij A Zongora című sorozatban rendezett idei koncertjére, melyet a Zeneakadémia Nagytermében adott november 9-én.