Klasszikus

Siker, siker hátán

2007.03.20. 00:00
Ajánlom
2007. március 12-15. között került megrendezésre a IV. Nemzetközi ifjúsági Zenei Verseny a németországi Oldenburgban. A versenyre a 19 év alatti fiatalok jelentkezhettek, függetlenül attól, hogy milyen hangszeren tanulnak. Vadász Katinka a Pécsi Művészeti Szakközépiskola diákja is bejutott.

Előzetes CD anyag alapján választotta ki a neves 11 tagú nemzetközi zsűri a jelentkezők közül azt a 64 fiatalt, akik összemérhették tudásukat. A versenyzők a világ minden részéről érkeztek: Belgiumból, Franciaországból, Oroszországból, Törökországból, Olaszországból, Litvániából, Koreából, Mexikóból, Ausztriából, Németországból, Örményországból. Magyarországról két tehetséges ifjú hölgy vehetett részt ezen a rangos versenyen, Hoffmann Eszter és Vadász Katinka. Mindketten klarinétosok, a Pécsi Művészeti Szakközépiskola tanulói, tanáruk Radics Miroslav Péter.

2006. októberében az Olaszországban rendezett Nemzetközi Klarinétversenyen a junior kategóriában a két fiatal lány a saját korcsoportjukban mindenkit maguk mögé utasítottak, Eszter II., Katinka I. díjat hozott haza. Ez a versenyeredmény jó belépő volt az Oldenburgi megmérettetésre, ahol minden versenyző büszkélkedhet már több nemzetközi díjjal is fiatal koruk ellenére. Például Frank Pierre Düpree zongorista, aki a verseny II. díját kapta és a közönségdíjat, már több mint 50 nemzetközi díj tulajdonosa életének eddigi 15 esztendeje alatt.

Az Oldenburgi versenyre összesen négy klarinétos jutott be, egy bécsi, egy belga származású, de Németországban tanuló lány, és a két magyar klarinétos. A középdöntőben 27 versenyző játszhatta el műsorát, Vadász Katinka is köztük volt. A döntőben már csak nyolc versenyző szerepelt. Olyan erős volt a mezőny, hogy a zsűri az I. (Mun Tae Guk, Korea, cselló és Annelien van Wauwe, Németország, klarinét) és a II. (Frank Pierre Düpree, Németország, zongora és Emil Miroslavsky, Oroszország, oboa) díjat is megosztva adta ki. Harmadik lett Daumants Liepin, Lettország, zongora.

A győztesek részt vehetnek 2007. nyarán az Oldenburgi Nyári Fesztiválon, és számos koncert lehetőséget is nyertek az értékes pénzjutalom mellé. Hofmann Eszter így nyilatkozott a versenyen szerzett tapasztalatairól: "Lenyűgöző színpadi előadásokat hallhattunk, és másodikos középiskolásként számomra az egyik legfontosabb tanulság, hogy a versenyen való részvételt is tanulni kell, nem elég csak tudni az anyagot." Vadász Katinka is elmondta véleményét: "Nem irigyeltem a zsűrit, hiszen nagyon nehéz összehasonlítani például egy 13 éves fúvóst, egy 15 éves zongoristát vagy egy 18 éves csellistát." A lányok nem pihenhetnek sokáig, mert a hónap végén rendezik meg Győrben a Richter János Országos Klarinét- és szaxofonversenyt, amelyre új művekkel készülnek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A díva, akit "kitoloncoltak" az opera világából

Harcoljunk az álmainkért – javasolja Miklósa Erika, ahogy teszi Siv Wennberg svéd operaénekesnő is, akiről izgalmas dokumentumfilm látható a BIDF versenyprogramjában. A magyar operaénekesnő már látta a filmet és arra biztat, hogy mi se hagyjuk ki.
Színház

„Úgy érzem, ez lesz életem legfontosabb munkája” – Interjú Szász Jánossal

Szász János új filmjét, az Utas és holdvilágot készíti elő, de előtte még megrendezte Örkény Macskajátékát a Nemzeti Színházban, Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével. A december végi bemutatót megelőzően kérdeztük.
Vizuál

Modigliani napi száz rajzot is készített, de ugyanilyen tempóban meg is semmisítette műveit

1920. január 24-én, alig 36 évesen hunyt el Amedeo Modigliani olasz festő, szobrász. A szegénységben élő művész jellegzetes elnyújtott alakjai ma már csillagászati összegekért kelnek el az árveréseken.
Vizuál

Budapestre érkezik a Banksy-kiállítás

A titokzatos brit utcaművész csaknem hetven alkotását láthatja a magyar a közönség az Art of Banksy című kiállításon, amely február elsején nyílik Budapesten a Tesla Loftban a Godot Kortárs Művészeti Intézet szervezésében.
Könyv

Bartis Attilának adják a Bartók Imre által visszautasított Térey-díjat

Ezzel az író lesz a 45. Térey-ösztöndíjas, miután Bartók nem kívánt élni az ösztöndíj kínálta lehetőséggel - közölte a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) szerdán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Bionikus kesztyűben újra képes zongorázni a brazil zongoraművész

Több mint 20 év után ismét képes mindkét kezével zongorázni Joao Carlos Martins brazil zongoraművész, Johann Sebastian Bach zenéjének egyik legnevesebb előadója.
Klasszikus hír

Tabea Zimmermann brácsaművész az idei Siemens-díj nyertese

Az elismerés nem csekély, negyedmillió eurós pénzjutalommal is jár.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kraszna László klarinétművész, tanár

Halálhírét a Snétberger Zenei Tehetség Központ közölte, ahol az utóbbi években tanított. Korábban az Állami Hangversenyzenekar művésze volt, ő alapított a Budapesti Klarinétegyüttest.
Klasszikus Nők a zenében

Egy nő nem csupán a gitárját tudja behangolni, hanem akár zenét is írhat

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a nők legalább annyira értenek a zenéhez, mint a férfiak. De milyenek a lehetőségeik, és mennyi terük van alkotni? Erről kérdeztük Barna Emília szociológust.
Klasszikus börtön

Börtönben ad koncertet Gidon Kremer

A híres hegedűművész elítéltek előtt fog játszani Brit-Kolumbiában. Korábban még soha nem csinált ilyet. De Kanadában sem igazán történt még hasonló.