Klasszikus

Siker, siker hátán

2007.03.20. 00:00
Ajánlom
2007. március 12-15. között került megrendezésre a IV. Nemzetközi ifjúsági Zenei Verseny a németországi Oldenburgban. A versenyre a 19 év alatti fiatalok jelentkezhettek, függetlenül attól, hogy milyen hangszeren tanulnak. Vadász Katinka a Pécsi Művészeti Szakközépiskola diákja is bejutott.

Előzetes CD anyag alapján választotta ki a neves 11 tagú nemzetközi zsűri a jelentkezők közül azt a 64 fiatalt, akik összemérhették tudásukat. A versenyzők a világ minden részéről érkeztek: Belgiumból, Franciaországból, Oroszországból, Törökországból, Olaszországból, Litvániából, Koreából, Mexikóból, Ausztriából, Németországból, Örményországból. Magyarországról két tehetséges ifjú hölgy vehetett részt ezen a rangos versenyen, Hoffmann Eszter és Vadász Katinka. Mindketten klarinétosok, a Pécsi Művészeti Szakközépiskola tanulói, tanáruk Radics Miroslav Péter.

2006. októberében az Olaszországban rendezett Nemzetközi Klarinétversenyen a junior kategóriában a két fiatal lány a saját korcsoportjukban mindenkit maguk mögé utasítottak, Eszter II., Katinka I. díjat hozott haza. Ez a versenyeredmény jó belépő volt az Oldenburgi megmérettetésre, ahol minden versenyző büszkélkedhet már több nemzetközi díjjal is fiatal koruk ellenére. Például Frank Pierre Düpree zongorista, aki a verseny II. díját kapta és a közönségdíjat, már több mint 50 nemzetközi díj tulajdonosa életének eddigi 15 esztendeje alatt.

Az Oldenburgi versenyre összesen négy klarinétos jutott be, egy bécsi, egy belga származású, de Németországban tanuló lány, és a két magyar klarinétos. A középdöntőben 27 versenyző játszhatta el műsorát, Vadász Katinka is köztük volt. A döntőben már csak nyolc versenyző szerepelt. Olyan erős volt a mezőny, hogy a zsűri az I. (Mun Tae Guk, Korea, cselló és Annelien van Wauwe, Németország, klarinét) és a II. (Frank Pierre Düpree, Németország, zongora és Emil Miroslavsky, Oroszország, oboa) díjat is megosztva adta ki. Harmadik lett Daumants Liepin, Lettország, zongora.

A győztesek részt vehetnek 2007. nyarán az Oldenburgi Nyári Fesztiválon, és számos koncert lehetőséget is nyertek az értékes pénzjutalom mellé. Hofmann Eszter így nyilatkozott a versenyen szerzett tapasztalatairól: "Lenyűgöző színpadi előadásokat hallhattunk, és másodikos középiskolásként számomra az egyik legfontosabb tanulság, hogy a versenyen való részvételt is tanulni kell, nem elég csak tudni az anyagot." Vadász Katinka is elmondta véleményét: "Nem irigyeltem a zsűrit, hiszen nagyon nehéz összehasonlítani például egy 13 éves fúvóst, egy 15 éves zongoristát vagy egy 18 éves csellistát." A lányok nem pihenhetnek sokáig, mert a hónap végén rendezik meg Győrben a Richter János Országos Klarinét- és szaxofonversenyt, amelyre új művekkel készülnek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Szabó Magda személyes pillanatai

Szabó Magda minden művében az emberi lélek titkait kutatta állhatatosan. Most azonban az ő titkai tárulhatnak fel ebben a különleges fényképalbumban, amelynek lapjain az írónő egész élete megelevenedik. Galéria
Klasszikus

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.
Zenés színház

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.
Színház

„Nem kegyeket osztunk” – beszélgetés a POSZT-válogatásról

A Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat beszélgetéssorozatán a POSZT versenyprogramja volt a téma. A két válogatóval, Gulyás Gáborral és Zalán Tiborral, valamint Turbuly Lillával, a Színházi Kritikusok Céhének elnökével Veiszer Alinda beszéltetett.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus tévé

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Klasszikus gyerek

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.
Klasszikus ajánló

Schubertiáda a kismartoni Esterházy kastélyban

Schubertiádák: így nevezték az 1820-as évek elejétől azokat a társasági összejöveteleket, amelyeknek középpontjában Franz Schubert és muzsikája álltak és ezt a címet viseli a classic.Esterházy koncertsorozat következő, június 15-i koncertje is.
Klasszikus cselló

Különdíjat érdemelt Kokas Dóra Bécsben

A Vienna Classic Strings zenei versenyen különdíjban részesült Kokas Dóra csellóművész. A döntőben Alexey Shor kortárs szerző és Sosztakovics darabjait játszotta.