Klasszikus

Siker, siker hátán

2007.03.20. 00:00
Ajánlom
2007. március 12-15. között került megrendezésre a IV. Nemzetközi ifjúsági Zenei Verseny a németországi Oldenburgban. A versenyre a 19 év alatti fiatalok jelentkezhettek, függetlenül attól, hogy milyen hangszeren tanulnak. Vadász Katinka a Pécsi Művészeti Szakközépiskola diákja is bejutott.

Előzetes CD anyag alapján választotta ki a neves 11 tagú nemzetközi zsűri a jelentkezők közül azt a 64 fiatalt, akik összemérhették tudásukat. A versenyzők a világ minden részéről érkeztek: Belgiumból, Franciaországból, Oroszországból, Törökországból, Olaszországból, Litvániából, Koreából, Mexikóból, Ausztriából, Németországból, Örményországból. Magyarországról két tehetséges ifjú hölgy vehetett részt ezen a rangos versenyen, Hoffmann Eszter és Vadász Katinka. Mindketten klarinétosok, a Pécsi Művészeti Szakközépiskola tanulói, tanáruk Radics Miroslav Péter.

2006. októberében az Olaszországban rendezett Nemzetközi Klarinétversenyen a junior kategóriában a két fiatal lány a saját korcsoportjukban mindenkit maguk mögé utasítottak, Eszter II., Katinka I. díjat hozott haza. Ez a versenyeredmény jó belépő volt az Oldenburgi megmérettetésre, ahol minden versenyző büszkélkedhet már több nemzetközi díjjal is fiatal koruk ellenére. Például Frank Pierre Düpree zongorista, aki a verseny II. díját kapta és a közönségdíjat, már több mint 50 nemzetközi díj tulajdonosa életének eddigi 15 esztendeje alatt.

Az Oldenburgi versenyre összesen négy klarinétos jutott be, egy bécsi, egy belga származású, de Németországban tanuló lány, és a két magyar klarinétos. A középdöntőben 27 versenyző játszhatta el műsorát, Vadász Katinka is köztük volt. A döntőben már csak nyolc versenyző szerepelt. Olyan erős volt a mezőny, hogy a zsűri az I. (Mun Tae Guk, Korea, cselló és Annelien van Wauwe, Németország, klarinét) és a II. (Frank Pierre Düpree, Németország, zongora és Emil Miroslavsky, Oroszország, oboa) díjat is megosztva adta ki. Harmadik lett Daumants Liepin, Lettország, zongora.

A győztesek részt vehetnek 2007. nyarán az Oldenburgi Nyári Fesztiválon, és számos koncert lehetőséget is nyertek az értékes pénzjutalom mellé. Hofmann Eszter így nyilatkozott a versenyen szerzett tapasztalatairól: "Lenyűgöző színpadi előadásokat hallhattunk, és másodikos középiskolásként számomra az egyik legfontosabb tanulság, hogy a versenyen való részvételt is tanulni kell, nem elég csak tudni az anyagot." Vadász Katinka is elmondta véleményét: "Nem irigyeltem a zsűrit, hiszen nagyon nehéz összehasonlítani például egy 13 éves fúvóst, egy 15 éves zongoristát vagy egy 18 éves csellistát." A lányok nem pihenhetnek sokáig, mert a hónap végén rendezik meg Győrben a Richter János Országos Klarinét- és szaxofonversenyt, amelyre új művekkel készülnek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.