Klasszikus

Siker, siker hátán

2007.03.20. 00:00
Ajánlom
2007. március 12-15. között került megrendezésre a IV. Nemzetközi ifjúsági Zenei Verseny a németországi Oldenburgban. A versenyre a 19 év alatti fiatalok jelentkezhettek, függetlenül attól, hogy milyen hangszeren tanulnak. Vadász Katinka a Pécsi Művészeti Szakközépiskola diákja is bejutott.

Előzetes CD anyag alapján választotta ki a neves 11 tagú nemzetközi zsűri a jelentkezők közül azt a 64 fiatalt, akik összemérhették tudásukat. A versenyzők a világ minden részéről érkeztek: Belgiumból, Franciaországból, Oroszországból, Törökországból, Olaszországból, Litvániából, Koreából, Mexikóból, Ausztriából, Németországból, Örményországból. Magyarországról két tehetséges ifjú hölgy vehetett részt ezen a rangos versenyen, Hoffmann Eszter és Vadász Katinka. Mindketten klarinétosok, a Pécsi Művészeti Szakközépiskola tanulói, tanáruk Radics Miroslav Péter.

2006. októberében az Olaszországban rendezett Nemzetközi Klarinétversenyen a junior kategóriában a két fiatal lány a saját korcsoportjukban mindenkit maguk mögé utasítottak, Eszter II., Katinka I. díjat hozott haza. Ez a versenyeredmény jó belépő volt az Oldenburgi megmérettetésre, ahol minden versenyző büszkélkedhet már több nemzetközi díjjal is fiatal koruk ellenére. Például Frank Pierre Düpree zongorista, aki a verseny II. díját kapta és a közönségdíjat, már több mint 50 nemzetközi díj tulajdonosa életének eddigi 15 esztendeje alatt.

Az Oldenburgi versenyre összesen négy klarinétos jutott be, egy bécsi, egy belga származású, de Németországban tanuló lány, és a két magyar klarinétos. A középdöntőben 27 versenyző játszhatta el műsorát, Vadász Katinka is köztük volt. A döntőben már csak nyolc versenyző szerepelt. Olyan erős volt a mezőny, hogy a zsűri az I. (Mun Tae Guk, Korea, cselló és Annelien van Wauwe, Németország, klarinét) és a II. (Frank Pierre Düpree, Németország, zongora és Emil Miroslavsky, Oroszország, oboa) díjat is megosztva adta ki. Harmadik lett Daumants Liepin, Lettország, zongora.

A győztesek részt vehetnek 2007. nyarán az Oldenburgi Nyári Fesztiválon, és számos koncert lehetőséget is nyertek az értékes pénzjutalom mellé. Hofmann Eszter így nyilatkozott a versenyen szerzett tapasztalatairól: "Lenyűgöző színpadi előadásokat hallhattunk, és másodikos középiskolásként számomra az egyik legfontosabb tanulság, hogy a versenyen való részvételt is tanulni kell, nem elég csak tudni az anyagot." Vadász Katinka is elmondta véleményét: "Nem irigyeltem a zsűrit, hiszen nagyon nehéz összehasonlítani például egy 13 éves fúvóst, egy 15 éves zongoristát vagy egy 18 éves csellistát." A lányok nem pihenhetnek sokáig, mert a hónap végén rendezik meg Győrben a Richter János Országos Klarinét- és szaxofonversenyt, amelyre új művekkel készülnek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Úgy fest, megtalálták az egyetlen felvételt Frida Kahlo hangjáról

A mexikói nemzeti hangarchívum, a National Sound Library úgy véli, Frida Kahlo saját, Diego portréja című esszéjét olvassa föl az El Bachiller radio pilotjában, amely hangfelvétel nemrégiben került elő.
Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Klasszikus

Zenetörténeti pillanat: Arvo Pärt és Sting találkoztak

Tallinn közelében találkozott az egyik legnépszerűbb kortárs zeneszerző és a brit popcsillag. Szemmel láthatólag élvezték egymás társaságát.
Vizuál

Ilyen volt a nyár 50 éve

Egy fotóriporternő élete a szövegben, az 1960-as, 70-es, 80-as évek hétköznapjai pedig a galériában. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal egy különleges életműből válogattak.
Könyv

„Először életben kell maradnunk” – A Mengele-lány

Stern Rózsa Ibolya nemcsak kibírta a haláltábort és Mengele kísérleteit, de neki köszönhetően fogták el a birkenaui láger egyik felügyelőnőjét is. Az idős asszony Veronika H. Tóth újságírónak mesélte el a második világháború előtt, alatt és után történteket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Klasszikus ajánló

Aranysárkány, vadméz és egy jótékony születésnap

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adását június 15-én sugározzák a 92.1-en, benne interjú hallható Meláth Andreával, Kaszap Gáborral, Tóth Viktorral és Znamenák Istvánnal.
Klasszikus hír

90 évesen visszavonul Bernard Haitink

A veterán karmester 65 év után hagyja ott a karmesteri pulpitust. Szeptemberben, Luzernben csíphetjük el utoljára.
Klasszikus fotó

Zenetörténeti pillanat: Arvo Pärt és Sting találkoztak

Tallinn közelében találkozott az egyik legnépszerűbb kortárs zeneszerző és a brit popcsillag. Szemmel láthatólag élvezték egymás társaságát.
Klasszikus virtuózok

Ajándék kottákat kaptak a Kamara Virtuózok kedvencei az Editio Musicától

Szerda délután átvették díjaikat a Kamara Virtuózok többszörös heti kedvencei, a Pontasto Gitárkvartett és a Flautica az Editio Musica Budapest zeneműkiadótól.