Klasszikus

Sikeres a gyarmati dalegylet

2004.01.14. 00:00
Ajánlom
A balassagyarmati Nemzetközi Muzsikustáborok sikerének könyvelhető el, hogy az Ipoly- parti város dalegylete meghívást kapott a berlini Shauspielhausba.

Balassagyarmat koncertlátogató közönsége nemrég ünnepelte a városi dalegylet alapításának 140., valamint a Rózsavölgyi Márk Állami Zeneiskola alapításának 40. évfordulóját.

A kettős zenei ünnepről Ember Csaba, a Balassagyarmati Dalegylet karnagya, a zeneiskola igazgatója elmondta: a dalárda alapításának centenáriumán, a salgótarjáni zeneiskola fiókintézeteként nyolc tanárral, és 114 növendékkel indult az Ipoly-parti városban a zeneiskolai képzés. Az Óváros téri intézmény 1966-ban önállósodott, a balassagyarmati zeneszerző nevét harminc éve vette fel. Az egykori zenei fiókintézet évek óta kihelyezett zenei oktatást folytat a környező települések iskoláiban. A Rózsavölgyi Márk Zeneiskola mintegy húsz zenei tanszakán negyvennél több zenepedagógus közel ezer diákot tanított, az utóbbi években a képzőművészeti, valamint drámapedagógiai tanszakokkal tették teljesebbé a művészeti képzést.

Az iskola harmincöt éves története alatt százötven tanárt és több mint hatezer növendéket jegyeztek be krónikájukba. Zene határok nélkül címmel 1987-től folyamatosan szerveznek nemzetközi muzsikustábort, amely hét éve zenei fesztivállá fejlődött. A zenei kurzus és koncertsorozat Japántól Németországig több mint tíz ország muzsikusait vonzza. A közös zenélés sikerének köszönhető a Balassagyarmati Dalegyletnek szóló berlini meghívás: ősszel a Shauspielhausban többek közt Beethoven karfantáziáját, valamint Carl Orff: Carmina Burana című művét adják majd elő, amivel már nemzetközi sikereket arattak. A kórus hazai koncertterveiben kiemelkedik a május elsejére tervezett, Nógrád megye énekkarainak bemutatkozását szolgáló kórustalálkozó szervezése. Ennek helyszínéül a magyar–szlovák határon álló somoskői vár alatti színpadot választották. A rendezvény pénzügyi hátterének megteremtéséről a dalegylet karnagya a megyei közgyűlés elnökével nemrég folytatott eredményes tárgyalást.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.