Klasszikus

Sikeres a gyarmati dalegylet

2004.01.14. 00:00
Ajánlom
A balassagyarmati Nemzetközi Muzsikustáborok sikerének könyvelhető el, hogy az Ipoly- parti város dalegylete meghívást kapott a berlini Shauspielhausba.

Balassagyarmat koncertlátogató közönsége nemrég ünnepelte a városi dalegylet alapításának 140., valamint a Rózsavölgyi Márk Állami Zeneiskola alapításának 40. évfordulóját.

A kettős zenei ünnepről Ember Csaba, a Balassagyarmati Dalegylet karnagya, a zeneiskola igazgatója elmondta: a dalárda alapításának centenáriumán, a salgótarjáni zeneiskola fiókintézeteként nyolc tanárral, és 114 növendékkel indult az Ipoly-parti városban a zeneiskolai képzés. Az Óváros téri intézmény 1966-ban önállósodott, a balassagyarmati zeneszerző nevét harminc éve vette fel. Az egykori zenei fiókintézet évek óta kihelyezett zenei oktatást folytat a környező települések iskoláiban. A Rózsavölgyi Márk Zeneiskola mintegy húsz zenei tanszakán negyvennél több zenepedagógus közel ezer diákot tanított, az utóbbi években a képzőművészeti, valamint drámapedagógiai tanszakokkal tették teljesebbé a művészeti képzést.

Az iskola harmincöt éves története alatt százötven tanárt és több mint hatezer növendéket jegyeztek be krónikájukba. Zene határok nélkül címmel 1987-től folyamatosan szerveznek nemzetközi muzsikustábort, amely hét éve zenei fesztivállá fejlődött. A zenei kurzus és koncertsorozat Japántól Németországig több mint tíz ország muzsikusait vonzza. A közös zenélés sikerének köszönhető a Balassagyarmati Dalegyletnek szóló berlini meghívás: ősszel a Shauspielhausban többek közt Beethoven karfantáziáját, valamint Carl Orff: Carmina Burana című művét adják majd elő, amivel már nemzetközi sikereket arattak. A kórus hazai koncertterveiben kiemelkedik a május elsejére tervezett, Nógrád megye énekkarainak bemutatkozását szolgáló kórustalálkozó szervezése. Ennek helyszínéül a magyar–szlovák határon álló somoskői vár alatti színpadot választották. A rendezvény pénzügyi hátterének megteremtéséről a dalegylet karnagya a megyei közgyűlés elnökével nemrég folytatott eredményes tárgyalást.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Klasszikus

Martha Argerich nem mondta le, hálistennek

A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjén az argentin zongoraművésznő ragyogó Beethoven-zongoraversennyel mutatta meg, hogy nem lehet megunni egy darabot akkor sem, ha 70 éve játssza.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.
Vizuál

Elfajzott művészet a javából – Vaszilij Kandinszkij

Olyan művészetet akart teremteni, amely megszabadul a tárgyi ábrázolásból. A szovjetek elől Németországba menekült, a nácik elől Franciaországba. 75 éve hunyt el Vaszilij Kandinszkij.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

Martha Argerich nem mondta le, hálistennek

A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjén az argentin zongoraművésznő ragyogó Beethoven-zongoraversennyel mutatta meg, hogy nem lehet megunni egy darabot akkor sem, ha 70 éve játssza.
Klasszikus interjú

Szüts Apor: „A tökéletességet nem lehet, és nem is kell elérni”

Szüts Apor számára korán jött az ismertség a komolyzene világában. Több interjúban is beszélt eddigi munkásságáról, most viszont a belső munkafolyamatokról és szemléletmódjáról tudhatunk meg részleteket, amelyekről talán a lámpalázzal vagy maximalizmussal küzdő fiatal zenészek is szívesen olvasnának. Így került szóba a fejlődés, az önkritika vagy a tökéletesség nemlétének témája is.
Klasszikus hír

Kecskés D. Balázs Istvánffy Benedek-díjat kapott

A fiatal zeneszerző Három románc című alkotása nyerte el a Magyar Zeneszerzők Egyesületének díját.
Klasszikus fidelio klasszik

Rost Andrea a Fidelio Klasszik vendége

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása december 14-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Elek Ányossal, ifj. Harangozó Gyulával és Rost Andreával.
Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.