Klasszikus

Sikeres a Lisztomania-sorozat Burgenlandban

2011.06.27. 10:00
Ajánlom
A 2009-es Haydn-évhez hasonló lendülettel folyik a Lisztomania 2011 elnevezésű sorozat a 200 éve született Liszt Ferenc szülőhelyén, Raidingban és környékén.

Helmut Bieler, Burgenland tartomány kulturális tanácsosa szerint már most, a félidőben megállapítható, hogy várakozáson fölüliek a látogatottsági eredmények. Tizenhárom sikeres esemény zajlott le, tizenkét új koncert és kiállítás következik. A Liszt raidingi szülőháza mellett felépült koncertterembe rendszeresen állójegyeket is ki kell adni, olyan nagy az érdeklődés, büszkélkedtek a programokat igazgató zongoravirtuóz testvérek, Eduard és Johannes Kutrowatz. Művészileg és üzletileg is egyaránt jövedelmező a Lisztomania 2011, és példaként szolgálhat a jövőre. A számok magukért beszélnek - tette hozzá Joseph Wiedenhofer ügyvezető igazgató. Eddig 13 ezer 350 jegyet adtak már el, 20 ezer látogató "portyázott" a környéken, köztük sok magyar turista, ami érthető, hiszen - jegyezte meg Bieler -, Liszt szülőfaluja Magyarországhoz tartozott 1811-ben. Emellett sok ezren keresték fel Raidingot és környékét például Franciaországból vagy Lettországból is, a fokozott érdeklődés javára válik egész Burgenlandnak, amint 2009-ben, a Haydn-évben - jelentette ki a kulturális tanácsos.

A Kutrowatz fivérek pedig már meghirdették a 2012-es programot is. Négy koncertciklust terveznek, januárban, márciusban, júniusban és októberben, ezeken több mint 80 Liszt-mű hangzik el. Az első három napon új sorozat indul, amelynek címe: Liszt és Schubert, a márciusi ciklus főszereplője Faust alakja lesz. Júniusban azt mutatják meg, miként viszonyult az orosz lélekhez Liszt, pódiumra lép Andrej Gavrilov zongoraművész és a bécsi operaház Burgenlandban született sztárja, a magyar felmenőket is felmutató Elisabeth Kulman. Csajkovszkij-, Muszorgszkij- és Rahmanyinov-alkotások társulnak a Liszt-kompozíciókhoz. A szezon végi, októberi ciklus a Vándorévek címet kapta a zongorasorozat alapján. Ismét Raiding vendége lesz az ükunoka, Niké Wagner. Fellép Rolf-Dieter Arens zongora-, Friedemann Eichhorn hegedűművész és Angelika Kirchschläger mezzoszoprán.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Klasszikus

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.
Színház

Schiller klasszikusával érkezik a Radnóti Színház új stream-előadása

Új online bemutatóra készül a Radnóti Színház, Friedrich Schiller örök érvényű Don Carlosát Sándor Júlia és Nagy Péter István átiratában ismerheti meg a közönség.
Vizuál

Meryl Streep nyáron visszatér a Broadwayre

A kulisszák mögé enged betekintést legújabb filmjében Meryl Streep, aki Places, please-el a Broadway előtt is tiszteleg – írja a Deadline.
Jazz/World

Dresch Mihály az idei Fonó-díjak nagy nyertese

Vasárnap este az online térben nézhette meg a közönség az első Fonó-díj átadóját. Tizenegy kategóriában osztották ki a díjakat a legjobbnak ítélt művészeknek, lemezeknek és programsorozatoknak, valamint átadtak egy életműdíjat is, amelyet a közönség szavazatai alapján Dresch Mihálynak ítélt oda a zsűri.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus online közvetítés

Feledkezzünk bele a klasszikus zene dallamaiba!

A Filharmónia Magyarország novemberben nyitotta meg virtuális koncerttermét, így a vírushelyzethez alkalmazkodva folytatják missziójukat és népszerűsítik a klasszikus zenét. Az élő közvetítések a Filharmónia közösségi oldalain követhetőek. Márciusban közel húsz koncerten hallhatja a közönség hazánk legkiválóbb zenekarait, művészeit.
Klasszikus hír

Az Emmi szerint pártpolitikai csatározás a 100 Tagú Cigányzenekar költözési ügye

Kásler Miklós pártpolitikai csatározásnak nevezte, hogy a 100 Tagú Cigányzenekarnak költöznie kell a VII. kerületből, a VII. kerületi vezetés viszont állítja, hogy találtak helyet a zenekarnak.
Klasszikus ajánló

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.
Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.