Klasszikus

Sikeres a Lisztomania-sorozat Burgenlandban

2011.06.27. 10:00
Ajánlom
A 2009-es Haydn-évhez hasonló lendülettel folyik a Lisztomania 2011 elnevezésű sorozat a 200 éve született Liszt Ferenc szülőhelyén, Raidingban és környékén.

Helmut Bieler, Burgenland tartomány kulturális tanácsosa szerint már most, a félidőben megállapítható, hogy várakozáson fölüliek a látogatottsági eredmények. Tizenhárom sikeres esemény zajlott le, tizenkét új koncert és kiállítás következik. A Liszt raidingi szülőháza mellett felépült koncertterembe rendszeresen állójegyeket is ki kell adni, olyan nagy az érdeklődés, büszkélkedtek a programokat igazgató zongoravirtuóz testvérek, Eduard és Johannes Kutrowatz. Művészileg és üzletileg is egyaránt jövedelmező a Lisztomania 2011, és példaként szolgálhat a jövőre. A számok magukért beszélnek - tette hozzá Joseph Wiedenhofer ügyvezető igazgató. Eddig 13 ezer 350 jegyet adtak már el, 20 ezer látogató "portyázott" a környéken, köztük sok magyar turista, ami érthető, hiszen - jegyezte meg Bieler -, Liszt szülőfaluja Magyarországhoz tartozott 1811-ben. Emellett sok ezren keresték fel Raidingot és környékét például Franciaországból vagy Lettországból is, a fokozott érdeklődés javára válik egész Burgenlandnak, amint 2009-ben, a Haydn-évben - jelentette ki a kulturális tanácsos.

A Kutrowatz fivérek pedig már meghirdették a 2012-es programot is. Négy koncertciklust terveznek, januárban, márciusban, júniusban és októberben, ezeken több mint 80 Liszt-mű hangzik el. Az első három napon új sorozat indul, amelynek címe: Liszt és Schubert, a márciusi ciklus főszereplője Faust alakja lesz. Júniusban azt mutatják meg, miként viszonyult az orosz lélekhez Liszt, pódiumra lép Andrej Gavrilov zongoraművész és a bécsi operaház Burgenlandban született sztárja, a magyar felmenőket is felmutató Elisabeth Kulman. Csajkovszkij-, Muszorgszkij- és Rahmanyinov-alkotások társulnak a Liszt-kompozíciókhoz. A szezon végi, októberi ciklus a Vándorévek címet kapta a zongorasorozat alapján. Ismét Raiding vendége lesz az ükunoka, Niké Wagner. Fellép Rolf-Dieter Arens zongora-, Friedemann Eichhorn hegedűművész és Angelika Kirchschläger mezzoszoprán.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Itt a bejelentés, amitől minden Mozart-rajongó kibukik

A koronavírus járvány okozta gazdasági nehézségek nem kímélték Ausztria egyik ismert cégét, a Salzburg Schokoladét sem, amely többek között a Mozart-golyókat is gyártja. A grödigi székhelyű vállalat hétfőn jelentett fizetésképtelenséget – írta meg a Napi.hu.
Vizuál

Rekordáron kelhet el Csontváry Titokzatos sziget című festménye

A magyar aukciók történetének legmagasabb kikiáltási áráról, 160 millió forintról indul december 19-én a Virág Judit Galéria karácsonyi árverésén Csontváry Kosztka Tivadar alkotása.
Színház

Egy hónapra beköltözött a nagymamájához, előadást készített róla – interjú Göndör Lászlóval

Beköltözött a nagymamájához, aki 97 éves. Az unoka 35, és rendszeresen álmodott azzal, hogy lekési kettejük találkozását. Göndör László azt mondja, ritkán elégedett valamivel, de ezzel igen: a Nagymamával álmodtam című, STAFÉTA-pályázatos előadás december 5-én, 6-án, 8-án és a jövő évben is látható a Trafóban.
Színház

Hogy lehet jól szeretni? – beszélgetés Járó Zsuzsával

Szakonyi Károly a hetvenes években írt, A hatodik napon című drámáját az író kilencvenedik születésnapja tiszteletére mutatta be a Rózsavölgyi Szalon. Az anya halála után magára maradt apa születésnapjára gyűlik össze ritkán látott családja. A Terézt alakító Járó Zsuzsával beszélgettünk próbafolyamatról, az előadásról, szerepekről és kiállásokról.
Színház

Hamletként áll színpadra Vecsei H. Miklós

December 3-án mutatja be a Kolozsvári Állami Magyar Színház Shakespeare egyik legnépszerűbb királydrámáját, a Hamletet, melynek címszerepében Vecsei H. Miklós látható.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Decemberi kanapékoncertek a Bécsi Filharmonikusokkal

A koronavírus miatti lezárás következtében a Bécsi Filharmonikusok idén télen sem tud közönség előtt játszani, ezért az emberek otthonába viszi el a muzsikát.
Klasszikus interjú

„A zene az egészséges mentális lét kulcsa” – beszélgetés Hollerung Gáborral

Hollerung Gábor Liszt Ferenc-díjas, Érdemes Művész karmesterrel, a Budafoki Dohnányi Zenekar ügyvezető zeneigazgatójával beszélgettünk zenei pályájának alakulásáról, a zenekar sikereiről, valamint a fiatal generáció zenei neveléséről.
Klasszikus ajánló

Martha Argerich és Misa Majszkij a Zeneakadémián ad koncertet

A Cziffra György-emlékév egyik záróeseményeként Martha Argerich zongoraművész és Misa Majszkij csellóművész ad kamaraestet január 22-én a Zeneakadémián.
Klasszikus videó

Közösen megélt pillanatok a Müpa karácsonyi kisfilmjében – VIDEÓ

Idén is ünnepi videóval kedveskedik nézőinek a Müpa, ezzel mondva köszönetet a közönségnek a figyelemért és szeretetért. A kisfilmből kiderül, mennyire fontosak a meghitt pillanatok és közösen megélt élmények.
Klasszikus hír

Itt a bejelentés, amitől minden Mozart-rajongó kibukik

A koronavírus járvány okozta gazdasági nehézségek nem kímélték Ausztria egyik ismert cégét, a Salzburg Schokoladét sem, amely többek között a Mozart-golyókat is gyártja. A grödigi székhelyű vállalat hétfőn jelentett fizetésképtelenséget – írta meg a Napi.hu.