Klasszikus

Sikeres első év a palotában

2006.03.13. 00:00
Ajánlom
Kedden éppen egy éve, hogy a Duna-parton a Nemzeti Színház szomszédságában megnyílt a Művészetek Palotája. Igaz a Zoboki Gábor által tervezett ház környezete még ma is építési terület, de az adatok és a számok azt mutatják, hogy a nézők az elmúlt egy évben megkedvelték az új kulturális központot. Ebben nyilván nagy szerepe volt a koncertterem remek akusztikájának és az épület vonzó, tágas, felfedezésre csábító belsőtereinek és persze a kínált programoknak.

Sokan aggódtak egy évvel ezelőtt, hogy vajon az eléggé zord környezetben megépült, korábban több koncepcióváltást megért nagyszabású kulturális beruházást, a Művészetek Palotáját hogyan fogadja a közönség. Kiss Imre, az intézmény vezérigazgatója elmondta, hogy az elmúlt egy évben 565 kulturális rendezvényt tartottak a házban, ebből 229 saját szervezésű, 336 befogadott és 105 üzleti rendezvény volt. Az intézmény programjain csaknem egymilió ember fordult meg. A Művészetek Palotáját annak ellenére megkedvelték a nézők, hogy nem épült meg a közelbe tervezett kongresszusi központ, az intézmény környezete ma is építési területnek számít és a megközelítése például tömegközlekedési eszközökkel főként az esti előadások után továbbra sem kifogástalan. Ami mindenképp örvendetes, hogy a Nemzeti Hangversenyterem akusztikáját a világon a legjobbak közé sorolják a szakemberek és ez a tény vonzóvá teszi a termet az úgymond sztárzenekarok és előadók számára is.

A Művészetek Palotájában leltek otthonra a nemzeti filharmonikusok. Kovács Géza, az együttes igazgatója szerint fontos, hogy sok hányattatás után végre állandó jól felszerelt próbatermet kaptak, emellett a palotában helyezték el a filharmonikusok kottattárát is, a Művészetek Palotájába meghirdetett koncertjeikre pedig akkora az érdeklődés, hogy szinte lehetetlen bejutni a hangversenyekre. Az igazgató közölte, hogy a költözést követően az együttes anyagi helyzete gyakorlatilag a korábbi szinten maradt.

Néray Katalin, a Ludwig Múzeum igazgatója szerint jó döntésnek bizonyult, hogy a budai Várból a kifejezetten múzeumnak épült Duna-parti épületszárnyba költöztek, hiszen korszerű infrastruktúra segítségével dolgozhatnak. A Ludwig Múzeum a közönség igényeinek megfelelően februártól este nyolcig tart nyitva, minden hónap utolsó szombatján pedig éjjel tízig várják a látogatókat. A palota esti koncertjére szóló belépővel rendelkezők kedvezményt kapnak a múzeumi belépő árából.

A Fesztivál Színházban az első évben a Nemzeti Táncszínház a rendelkezésére álló száz napból hetvenöt estén rendezett előadást. Török Jolán, a Nemzeti Táncszínház igazgatója elmondta, hogy több bemutató kimondottan az új helyszínre készült és sikeresek voltak azok a vendégjátékok is, melyeken a nagyobb együttesek a repertoárjukon lévő darabjaikat akadták elő.

A Művészetek Palotájában a következő hetek kiemelkedő eseménye lesz a Nemzeti Hangversenyterembe beépített öt manuálos, kilencvenkét regiszteres orgona átadása. A több mint 6700 sípból álló instrumentumot orgonabeavatási koncerteken próbálják ki, a közönség előtt, áprilisban hat ilyen típusú hangversenyt rendeznek. A hangszert hivatalosan május 22-én adják át.

Több világszárt is várnak a következő időszakban, fellépnek példul a Művészetek Palotájában a világhírű szentpétervári filharmonikusok, dalestet ad Jessye Norman és a bécsi Staatsoper társulata is vendégszerepel a Figaró házassága című művel.

Nyílt nap meglepetésekkel

Az egyéves születésnap alkalmából kedd délután kettőtől nyílt napot tartanak a Művészetek Palotájában. A programban szerepel kulisszajárás, akusztikai bemutató a tervező Russel Johnson közreműködésével. A házban alkalmi idegenvezetést vállal Zoboki Gábor és koncertterem különleges hangkamráit kialakító Jovánovics György. A most elkészült orgonát Fassang László mutatja be. A Nemzeti Táncszínház próbatermében nyílt próbát tart a Budapest Táncszínház. A Ludwig Múzeumban Forgács Péter filmrendező kalauzolja az érdeklődőket saját kiállításán. A szervezők emellett meglepetés előadásokat is igérnek. A nyílt nap programja ingyenes.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Színház

Kétszer is látható lesz Pintér Béla népszerű előadása

Pintér Béla és Társulata online térbe költözik a leállás idején, egyik legnépszerűbb előadásukat, a Szívszakadtigot két alkalommal, december 6-án és 9-én is közvetítik.
Könyv

Közösségben alkotni – Könyv mutatja be Fodor Tamás pályájának első szakaszát

Szabadságszigetek címmel írta meg Fodor Tamás és Stúdió „K” történetét Sándor L. István. A kötet december közepén jelenik meg.
Zenés színház

Magyar kontratenor főszereplésével debütál Philip Glass operája Finnországban

Daragó Zoltán alakítja Ehnatont az azonos című Philip Glass operában, amelyet minden remény szerint a jövő évben mutatnak be Helsinkiben.
Jazz/World

Egyedül a hangszerparkban – Négy dal Barabás Lőrinc készülő lemezéről

A Fidelio közönsége hallhatja elsőként Barabás Lőrinc legújabb számait, amik a következő szólólemezen is szerepelnek majd. Hangerőt fel, húszperces koncert következik az egyik legizgalmasabb jazztrombitástól.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Ferencváros díszpolgára lett Kurtág György

Ferencváros díszpolgára díjat adományozott Kurtág György zeneszerzőnek Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere.
Klasszikus ajánló

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét, mivel Ausztriában január 7-ig tilos közönség előtt koncerteket tartani.
Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.