Klasszikus

Sikeres első év a palotában

2006.03.13. 00:00
Ajánlom
Kedden éppen egy éve, hogy a Duna-parton a Nemzeti Színház szomszédságában megnyílt a Művészetek Palotája. Igaz a Zoboki Gábor által tervezett ház környezete még ma is építési terület, de az adatok és a számok azt mutatják, hogy a nézők az elmúlt egy évben megkedvelték az új kulturális központot. Ebben nyilván nagy szerepe volt a koncertterem remek akusztikájának és az épület vonzó, tágas, felfedezésre csábító belsőtereinek és persze a kínált programoknak.

Sokan aggódtak egy évvel ezelőtt, hogy vajon az eléggé zord környezetben megépült, korábban több koncepcióváltást megért nagyszabású kulturális beruházást, a Művészetek Palotáját hogyan fogadja a közönség. Kiss Imre, az intézmény vezérigazgatója elmondta, hogy az elmúlt egy évben 565 kulturális rendezvényt tartottak a házban, ebből 229 saját szervezésű, 336 befogadott és 105 üzleti rendezvény volt. Az intézmény programjain csaknem egymilió ember fordult meg. A Művészetek Palotáját annak ellenére megkedvelték a nézők, hogy nem épült meg a közelbe tervezett kongresszusi központ, az intézmény környezete ma is építési területnek számít és a megközelítése például tömegközlekedési eszközökkel főként az esti előadások után továbbra sem kifogástalan. Ami mindenképp örvendetes, hogy a Nemzeti Hangversenyterem akusztikáját a világon a legjobbak közé sorolják a szakemberek és ez a tény vonzóvá teszi a termet az úgymond sztárzenekarok és előadók számára is.

A Művészetek Palotájában leltek otthonra a nemzeti filharmonikusok. Kovács Géza, az együttes igazgatója szerint fontos, hogy sok hányattatás után végre állandó jól felszerelt próbatermet kaptak, emellett a palotában helyezték el a filharmonikusok kottattárát is, a Művészetek Palotájába meghirdetett koncertjeikre pedig akkora az érdeklődés, hogy szinte lehetetlen bejutni a hangversenyekre. Az igazgató közölte, hogy a költözést követően az együttes anyagi helyzete gyakorlatilag a korábbi szinten maradt.

Néray Katalin, a Ludwig Múzeum igazgatója szerint jó döntésnek bizonyult, hogy a budai Várból a kifejezetten múzeumnak épült Duna-parti épületszárnyba költöztek, hiszen korszerű infrastruktúra segítségével dolgozhatnak. A Ludwig Múzeum a közönség igényeinek megfelelően februártól este nyolcig tart nyitva, minden hónap utolsó szombatján pedig éjjel tízig várják a látogatókat. A palota esti koncertjére szóló belépővel rendelkezők kedvezményt kapnak a múzeumi belépő árából.

A Fesztivál Színházban az első évben a Nemzeti Táncszínház a rendelkezésére álló száz napból hetvenöt estén rendezett előadást. Török Jolán, a Nemzeti Táncszínház igazgatója elmondta, hogy több bemutató kimondottan az új helyszínre készült és sikeresek voltak azok a vendégjátékok is, melyeken a nagyobb együttesek a repertoárjukon lévő darabjaikat akadták elő.

A Művészetek Palotájában a következő hetek kiemelkedő eseménye lesz a Nemzeti Hangversenyterembe beépített öt manuálos, kilencvenkét regiszteres orgona átadása. A több mint 6700 sípból álló instrumentumot orgonabeavatási koncerteken próbálják ki, a közönség előtt, áprilisban hat ilyen típusú hangversenyt rendeznek. A hangszert hivatalosan május 22-én adják át.

Több világszárt is várnak a következő időszakban, fellépnek példul a Művészetek Palotájában a világhírű szentpétervári filharmonikusok, dalestet ad Jessye Norman és a bécsi Staatsoper társulata is vendégszerepel a Figaró házassága című művel.

Nyílt nap meglepetésekkel

Az egyéves születésnap alkalmából kedd délután kettőtől nyílt napot tartanak a Művészetek Palotájában. A programban szerepel kulisszajárás, akusztikai bemutató a tervező Russel Johnson közreműködésével. A házban alkalmi idegenvezetést vállal Zoboki Gábor és koncertterem különleges hangkamráit kialakító Jovánovics György. A most elkészült orgonát Fassang László mutatja be. A Nemzeti Táncszínház próbatermében nyílt próbát tart a Budapest Táncszínház. A Ludwig Múzeumban Forgács Péter filmrendező kalauzolja az érdeklődőket saját kiállításán. A szervezők emellett meglepetés előadásokat is igérnek. A nyílt nap programja ingyenes.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Klasszikus

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Simon Rattle elbúcsúzott a Berlini Filharmonikusoktól

Utoljára vezénylete zeneigazgatóként a Berlini Filharmonikusokat vasárnap este Simon Rattle, a teltházas szabadtéri búcsúkoncerttel lezárult a karmester 16 éves pályafutása a zenekar élén.
Klasszikus

Megtelik zenével a Vajdahunyadvára!

Július 2. és augusztus 2. között szimfonikus koncerteket, valamint a Budapest Bár, a 100 Tagú Cigányzenekar és a Sabbathsong Klezmer Band előadásait élvezhetjük a 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!