Klasszikus

Sikeres évadot zárt a Zeneakadémia

2009.04.20. 00:00
Ajánlom
Hétfőn sajtótájékoztatón számolt be a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem az idei évad eredményeiről és a jövőre vonatkozó tervekről. Az eseményen, amelynek házigazdája Batta András rektor volt, a kiemelt diplomakoncertekről, a jövő tanévben induló posztgraduális karmesterképzésről, a nagysikerű Alma Mater koncertsorozatról valamint a Zeneakadémia épületének 2009 novemberében induló rekonstrukciójáról esett szó.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem legtehetségesebb végzős növendékei hét diplomakoncerten, áprilistól júniusig bizonyíthatják rátermettségüket a Liszt Ferenc Kamarazenekar, illetve Rolla János hangversenymester, a kamarazene tanszék vezetőjének közreműködésével. A különleges délutánokon többek között Mozart, Haydn, Beethoven, Liszt, Dubois és Csajkovszkij művei csendülnek fel.

Jeney Zoltán zeneszerző, tanszékvezető egyetemi tanár a Peskó Zoltán világhírű karmester irányításával a jövő tanévben induló posztgraduális karmesterképzésről számolt be. Az idén először meghirdetett, nemzetközi színvonalú doktori képzést biztosító programra, amelyet hazánkban kizárólag a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hirdetett meg, május közepéig várják az érdeklődők jelentkezését. A sikeres pályázók doktori képzéséhez a Zeneakadémia professzionális zenekar részvételét biztosítja.

Batta András, az Alma Mater koncertek művészeti vezetője az intézmény nívós, saját szervezésű koncertsorozata kapcsán elmondta, hogy az immár több éves múltra visszatekintő Alma Mater hangversenyek az idei évadban is igen nagy sikert arattak. A mesterek és tanítványok közös hangversenyei nemcsak a komolyzenei oktatásban játszanak fontos szerepet, hanem bemutatják a közönségnek, hogyan is dolgozik együtt növendék és tanár a magyar komolyzenei képzés fellegvárában. A sajtótájékoztatón részt vett Vashegyi György karmester, a Zeneakadémia tanára, aki a 2008-2009-es évadban több koncertet is vezényel. A zeneszerető közönség idén még négy hangversenyt hallgathat meg: a budapesti és a zágrábi zeneakadémisták közös estjét, Lőte Enikő (zongora) és Perényi Eszter (hegedű) jubileumi koncertjét a Kisteremben, az Alma Mater Zenekar Haydn-koncertjét, melyet Vashegyi György vezényel, valamint a Hőna Gusztáv vezette fúvós tanszék évadzáró meglepetéskoncertjét pedig a Nagyteremben.

Lakatos Gergely, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rekonstrukciójának projektmenedzsere ismertette az intézmény rekonstrukciójának fejleményeit. A projekt a megvalósítás fázisába lépett, hiszen az intézmény ez év végén egy időre bezárja régi kapuit és ideiglenesen másik épületbe költözik. A Wesselényi utcai új épület kivitelezése a nyáron megkezdődik, melynek befejezése a Zeneakadémia első tanévkezdésének 135. évfordulóján, 2010-ben várható. Időközben gőzerővel folyik a Zeneakadémia Liszt Ferenc téri épületének rekonstrukciós munkáihoz szükséges tervezés, mely az ún. "kiviteli" tervszakasz célegyenesébe érkezett.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.