Klasszikus

Sikeres Óbudai Nyár

2003.09.20. 00:00
Ajánlom
Az Óbudai Nyár nevű eseménysorozat zárásaként ma a Liszt Ferenc Kamarazenekar ad koncertet. A záró koncerten Händel és Vivaldi műveit Rolla János vezényli az óbudai Szent Péter és Pál plébániatemplomban este nyolc órai kezdettel.

A június 13-án kezdődött programsorozat az idén 33 különböző rendezvényt foglalt magába. 17 színházi előadás, 10 hangverseny, ezenkívül operett-előadások és zenekari fellépések voltak repertoáron. Az óbudai Fő téren Bandák a téren elnevezéssel ingyenesen koncertezett a Hot Jazz Band, a Benkó Dixieland Band, a Budapest Klezmer Band és a Budapest Ragtime Band.

Az Óbudai Nyár végéhez közeledve Merényi Juditot, az Óbudai Társas Kör igazgatóját, a főszervezőt kérdeztük, aki teljes mértékben sikeresnek értékelte az eseményt. Elmondta, hogy a több éve zajló óbudai nyári rendezvények közül eddig ez volt a leglátogatottabb: a körülbelül 13000-es nézőszám nagyjából duplája a tavalyi eseményen részt vevőknek. Az előadások szinte kivétel nélkül telt házzal mentek, volt olyan színházi előadás (nevezetesen Lope de Vega: A kertész kutyája című vígjátéka Udvaros Dorottya és Rátóti Zoltán főszereplésével), amelyből a meghirdetett négy előadás helyett ötöt kellett színpadra állítani, tekintettel a nagy érdeklődésre. A rendezvény legsikeresebb mozzanatai a Lope de Vega-darabon kívül a Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjei, illetve a Bandák a téren voltak. Az eseményt nagyrészt az óbudai lakosok látogatták (főként az ingyenes előadásokat), de a Kiscelli Múzeumnál tartott szimfonikus zenekari előadások látogatói nagyjából fele-fele arányban voltak helybéliek, illetve külföldiek.

Az Óbudai Nyár fő vonzereje a színvonalas rendezvényeken túl a különleges helyszínválasztás volt. Az idei programok helyszínéül szolgált a Zichy-kastély kertje, a Szent Péter és Pál plébániatemplom és a Kiscelli Múzeum udvara is. A szervezők ezt jövőre az aquincumi múzeumkerttel szeretnék bővíteni.

A harmadik kerületi önkormányzat harmincmillió forinttal támogatta az – egyébként kilencmilliós bevételre szert tevő – eseményt, amely összeget a következő Óbudai Nyár megszervezésére fordítják. Jövőre alapjában véve az ideihez hasonló program várható bővítésekkel, újításokkal, igazi fesztivál jelleggel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A mádi Rákóczi-kúriában Erhardt Gábor építésszel

A Partitúra zempléni adásában a stáb ellátogatott a mádi Rákóczi-kúriába, lenyűgözve sétáltak az évszázados falak között. Az épület átalakításának és bővítésének tervezőjét, Erhardt Gábort Tokaj-hegyalja építészeti hagyományairól kérdeztük.
Jazz/World

Ki mondta, hogy egy nő nem trombitálhat jazzt?

Új albumán bátor nők előtt tiszteleg Yazz Ahmed, aki trombitásként és nőként maga is ritka jelenség. Meghallgattuk a Polyhymnia című lemezt.
Könyv

A magyar oktatás MacGyverei – a kötelező olvasmányok

A jövő nemzedék sorsa mindössze attól függ, hogy Gárdonyit, Szabó Magdát vagy Agatha Christie-t adnak a kezébe? Arató Lászlóval, a Magyartanárok Egyesületének elnökével - a NAT-módosítás részleteinek hiányában - a jelenlegi szabályozást vizsgáltuk meg, hogy jobban értsük, mi is lehetne a változások előremutató iránya.
Plusz

75 éve szabadult fel a pesti gettó 

A pesti gettó felszabadításának 75. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést vasárnap Budapesten, a Dohány utcai zsinagógában, majd koszorút helyeztek el a zsinagóga falánál állított emléktáblánál.
Vizuál

Az 1917 a legjobb film az amerikai producerek szerint

Sam Mendes első világháborús eposza, az 1917 című film kapta meg az Amerikai Producerek Céhének (PGA) díját a mozikban forgalmazott filmek mezőnyében szombaton Los Angelesben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nyugdíj

Vladimir Ashkenazy visszavonul

A 82 éves zongoraművész-karmester visszavonulását ügynöksége, a HarrisonParrott jelentette be. Hiányozni fog!
Klasszikus videó

Boldog születésnapot kívánunk Fischer Ivánnak!

Ma ünnepli születésnapját a Budapesti Fesztiválzenekar alapító-karmestere, egyik legkelendőbb hazai művészünk. Saját Happy Birthday-feldolgozásával köszöntjük!
Klasszikus ajánló

Februári kínálat az Óbudai Társaskörben

Dalest, hegedűest, gitármuzsika és kamarazenei koncertek is szerepelnek az Óbudai Társaskör februári programjai közt.
Klasszikus ajánló

Bach billentyűs szvitjeit viszi egy általános iskolába Fejérvári Zoltán

Fejérvári Zoltán szólóestjével indul az alsógödi Belépés családostul klasszikus zenei sorozatának 2020-as évada. A művész Bach Francia szvitjeit adja elő január 25-én a Búzaszem Általános Iskola aulájában. Utána pedig a Zeneakadémiára viszi a műsort.