Klasszikus

Sikeres Óbudai Nyár

2003.09.20. 00:00
Ajánlom
Az Óbudai Nyár nevű eseménysorozat zárásaként ma a Liszt Ferenc Kamarazenekar ad koncertet. A záró koncerten Händel és Vivaldi műveit Rolla János vezényli az óbudai Szent Péter és Pál plébániatemplomban este nyolc órai kezdettel.

A június 13-án kezdődött programsorozat az idén 33 különböző rendezvényt foglalt magába. 17 színházi előadás, 10 hangverseny, ezenkívül operett-előadások és zenekari fellépések voltak repertoáron. Az óbudai Fő téren Bandák a téren elnevezéssel ingyenesen koncertezett a Hot Jazz Band, a Benkó Dixieland Band, a Budapest Klezmer Band és a Budapest Ragtime Band.

Az Óbudai Nyár végéhez közeledve Merényi Juditot, az Óbudai Társas Kör igazgatóját, a főszervezőt kérdeztük, aki teljes mértékben sikeresnek értékelte az eseményt. Elmondta, hogy a több éve zajló óbudai nyári rendezvények közül eddig ez volt a leglátogatottabb: a körülbelül 13000-es nézőszám nagyjából duplája a tavalyi eseményen részt vevőknek. Az előadások szinte kivétel nélkül telt házzal mentek, volt olyan színházi előadás (nevezetesen Lope de Vega: A kertész kutyája című vígjátéka Udvaros Dorottya és Rátóti Zoltán főszereplésével), amelyből a meghirdetett négy előadás helyett ötöt kellett színpadra állítani, tekintettel a nagy érdeklődésre. A rendezvény legsikeresebb mozzanatai a Lope de Vega-darabon kívül a Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjei, illetve a Bandák a téren voltak. Az eseményt nagyrészt az óbudai lakosok látogatták (főként az ingyenes előadásokat), de a Kiscelli Múzeumnál tartott szimfonikus zenekari előadások látogatói nagyjából fele-fele arányban voltak helybéliek, illetve külföldiek.

Az Óbudai Nyár fő vonzereje a színvonalas rendezvényeken túl a különleges helyszínválasztás volt. Az idei programok helyszínéül szolgált a Zichy-kastély kertje, a Szent Péter és Pál plébániatemplom és a Kiscelli Múzeum udvara is. A szervezők ezt jövőre az aquincumi múzeumkerttel szeretnék bővíteni.

A harmadik kerületi önkormányzat harmincmillió forinttal támogatta az – egyébként kilencmilliós bevételre szert tevő – eseményt, amely összeget a következő Óbudai Nyár megszervezésére fordítják. Jövőre alapjában véve az ideihez hasonló program várható bővítésekkel, újításokkal, igazi fesztivál jelleggel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.