Klasszikus

Sikerrel értek véget a Salzburgi Ünnepi Játékok

2010.08.29. 16:06
Ajánlom
Negyedmillió néző váltott jegyet az idén kilencvenedik születésnapját ünneplő fesztiválra, amelytől idén búcsúzik Jürgen Flimm intendáns.

Idén 72 országból érkeztek a nézők, a jegybevétel pedig 24,5 millió eurót tett ki. Hat operapremierre (Rihm: Dionysos - ősbemutató, R. Strauss: Elektra, Gluck: Orfeo ed Euridice, Berg: Lulu, Mozart: Don Giovanni, Gounod: Rómeó és Júlia) és egy koncertszerű előadásra (Bellini: Norma) került sor. A színházi bemutatók a fesztiváltörténet során a legfiatalabb szereposztással előadott Akárki, az Oidipusz Kolónoszban, Racine Phaedrája, Stefan Zweig Félelem című novellájának adaptációja, valamnt egy Orfeusz és Eurüdiké-parafrázis, a Verstehen Sie mich bitte recht (Kérem, értse jól) voltak. Idén Claudio Magris író vendégeskedett Salzburgban.

A Kontinente (Kontinensek) sorozatban idén Wolfgang Rihm munkássága került középpontba, Schiff András mutatta be Jörg Widmann Intermezzi című, a Salzburgi Ünnepi Játékok felkérésére írt darabját. Brahms, Chopin, Schumann művei többek között Valerij Afanaszjev, Jevgenyij Kisszin, Maurizio Pollini, Grogorij Szokolov, Philippe Herreweghe, a Camerata Salzburg és Polina Lescsenko tolmácsolásában hangzottak fel. Koncertet adott mások mellett Gidon Kremer, Anja Harteros, Diana Damrau, Fazil Say, Angelika Kirchschlager, Ian Bostridge, Anne-Sophie Mutter, hagyományosan felléptek a Bécsi Filharmonikusok (Daniel Barenboim, Riccardo Muti és Riccardo Chailly vezényletével), a Berlini Filharmonikusok (Simon Rattle dirigálásával), és ott volt a Gustav Mahler Ifjúsági Zenekar, illetve a Concertgebouw Zenekara is.

A Nestlé Young Directors Award győztese Sylvain Creuzevault és társulata, a d'ores et déjà, a Nestlé Young Conductors Award David Afkhamé lett.

Ben Becker, Piotr Beczala,  Adrian Kelly, Christopher Maltman, Sunnyi Melles, Birgit Minichmayr, Anna Netrebko, Nicholas Ofczarek, Mihail Petrenko, Joel Prieto, Anna Prohaska, Erwin Schrott és a Mozarteumorchester Salzburg (vezényelt Ivor Bolton) közreműködésével rendeztek jótékonysági koncertet a pakisztáni szükséget szenvedőknek, amelyen háromszázezer euró gyűlt össze, a harmincegyezer euróval járultak hozzá egy SOS-gyermekfalu működtetéséhez az Oidipusz Kolónoszban nyílt próbájára jegyet váltók. A Felsenreitschule tetejének felújítására létrehozott alap 56.868 euróval gyarapodott az Akárki nyilvános próbáján, további százharmincezer euróval pedig az Adjon egy eurót! kezdeményezés révén.

Nagy világszínház címmel a város több múzeumában dolgozták fel a Salzburgi Ünnepi Játékok kilencven évét, és megjelent egy interjúkötet is, amelyben a búcsúzó intendáns, Jürgen Flimm beszél a Salzburgban rendezőként, a színházi program művészeti vezetőjeként, illetve fesztiválvezetőként töltött éveiről.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.