Klasszikus

Sikert sikerre halmozó

2008.10.28. 00:00
Ajánlom
Várdai István fiatal csellóművész tegnap megnyerte a Genfi Nemzetközi Zenei Versenyt, ezen kívül az öt különdíjból négyet ő mondhat magáénak. A 22 éves muzsikusnak nem ez az első kiemelkedő eredménye: tavaly a zenei versenyek olimpiájáról hozta el a harmadik helyezést, és a legkiválóbb előadónak járó különdíjat.

A genfi verseny fődíja 20.000 svájci frank, ezenkívül neki ítélték a közönségdíjat, a "Pierre Fournier" díjat, a "Coup de coeur Breguet" dijat (a Breguet kedvence), ami egy CD felvétellel, valamint egy Breguet órával jár, valamint két éven keresztül koncertlehetőségekkel látták el. A versenyt a svájci rádió élőben sugározta és fel is vette azt.

A Genfi Nemzetközi Zenei Verseny a világ egyik legrégebbi és legkiemelkedőbb versenyei közé tartozik, 1939-ben alapították azzal a céllal, hogy a világ legkiválóbb ifjú zenészei mérjék össze tudásukat. 26 kategóriában, a legkülönbözőbb hangszereken, énekhangon, vezénylésben, kamarazenében rendezik a versenyt. 2008-ban a zongoristák és a csellisták vetélkedhettek egymással.

Számos, később világhírnévre szert tett művész lett győztese e versenynek, többek között Maurice André, Martha Argerich, Arturo Benedetti Michelangeli, Victoria De Los Angeles, Solti György, Maurizio Pollini, Emmanuel Pahud, vagy a legfiatalabbak Anette Dash (szoprán) és Sergei Ogrinchuk (oboa).

Az idei verseny október 14-én kezdődött, a 400 jelentkezőből végül 95-en jelentek meg az első nap. Hazánkat egyedül Várdai István képviselte. Az első fordulóban szólóhangszeres kötelező darabokat szólaltattak meg a versenyzők, majd a második és harmadik fordulóban teljes hangversenyt adtak zongorakísérettel, amelynek műsorát kötelező és szabadon választott művek alkották. Várdai Istvánt a már ez idáig is kiváló partnerként közreműködő Fülei Balázs ifjú zongoraművész kísérte. (A kiváló kettős játékát a 2007-es moszkvai Csajkovszkij Zenei Versenyen is méltón jutalmazták, Várdai 3. helyezést nyert, Fülei pedig a verseny legjobb zongorán közreműködő művész díját nyerte el.) A harmadik forduló után a zsűri állva tapsolt, a közönség pedig négyszer hívta vissza a magyar művészeket. A zsűri elnöke a svájci Francois Guye volt, és olyan jeles művészek, professzorok alkották a bizottságot, mint Natalia Gutman vagy Tsuyoshi Tsutsumi.

A negyedik fordulóban már csak hárman maradtak, az orosz Alexander Buzlov (25), a német Peter-Philipp Staemmler (22) és Várdai István. E fordulóban kötelező kamarazenei darabot játszottak a helyi szimfonikus zenekar koncertmesterével. Várdai, Kodály Zoltán Hegedűre és gordonkára írt duóját adta elő.

A döntőre október 27-én este hétkor került sor, ahol Csajkovszkij Változatok egy Rokokó témára című műve csendült fel a Genfi Kamarazenekarral. A két hétig tartó megmérettetést méltó befejezés követte, a díjnyertesek ünnepi koncertjére 2009 tavaszán kerül sor, de addig is számos koncertmeghívásnak tehetnek eleget a fiatal díjazottak.

Várdai 2009 tavaszán fog diplomázni a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Mező László tanítványaként, és párhuzamosan végzi a Bécsi Zeneakadémiát Reinhard Latzko növendékeként. Az elkövetkezendő koncertévadban az ország szinte minden nagyvárosában, s annak zenekaraival fog a csellóirodalom remekeiből válogatva koncertet adni. Januárban New York-ban debütál, márciusban visszatérő művészként vesz részt egy kéthetes turnén Kínában, májusban pedig Franciaországban ad koncertsorozatot.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Tánc

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Vizuál

Hollywood elfeledett férfi ikonja

James Dean és Marlon Brando mellett a legnagyobb sztárok közé tartozott - míg rájuk azonban ma is emlékszünk, Montgomery Cliftnek csak zseniális filmjei maradtak fent.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Hogyan válhat szemléletformálóvá egy kulturális esemény?

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 16-i adásában vendégünk lesz Fekete Péter, Göttinger Pál, Hamar Zsolt és Pataki András.