Klasszikus

Silence lemezbemutató koncert a Gödörben

2005.04.06. 00:00
Ajánlom
A neves szájharmónikavirtuóz, Szabó Tamás nevével fémjelzett klasszikus-, kortárs- és filmzenékből építkező Silence zenekar csütörtök este kilenc órától a a Gödör Klubban mutatja be Part Of Silence című albumát. Pontosabban nemcsak az új lemezt a legújabb szerzeményekkel, hanem az azóta született dalokat, egy Bach művet valamint az Amelie csodálatos élete című film zenéjének átdolgozott, a szájharmónikát középpontba állító változatát. A Silence zenekart egyébként hiába akarjuk meghallgatni valamelyik füstös, vacsorázós pubban, eszük ágában sincs haknizni, csak akkor állnak színpadra, ha van "mondanivalójuk."

Szabó Tamás énekes-zeneszerző szerint arra készülnek, hogy a '30-as évek világába repítik a közönséget, amikor nagy zenei újításnak számított a szájharmónika megjelenése a klasszikus repertoárban. Ilyen kísérletre egyébként Szabó Part Of Silence című korongja előtt nem volt példa hazánkban.

Az esten Fekete Jenő énekes-gitáros vendégeskedik, összeszokott párost alkotnak Szabóval, hiszen a legendás Palermo Boogie Gangben ketten osztoztak a főhős szerepén. A zenekar 97-es feloszlása óta is gyakran fellépnek együtt különféle formációkban.

A Part Of Silence lemezbemutató koncertjén a vonós szólamokat, a hegedűt, a tangóharmonikát vagy akár a basszusgitárt is helyettesítik majd a szájharmónikával, Szabó énekel is az esten. Persze ott lesznek a színpadon a "valódi" hangszerek és azok mesterei is - Nemes Zoltán zongorista, Bese Csaba basszusgitáros, Fórizs Balázs szájharmónikás és Kövi Arthur Bálint csellista. A filmzenei albumot bemutató koncerten három fő zenei blokkra számíthat a hallgatóság: a Párizs-Texas című film muzsikájának áthangszerelésére, az úgynevezett Fekete Jenővel együtt jegyzett new-country blokkra és Bach, Vivaldi és Piazzolla és más kortárs zeneszerők szerzeményeinek átiratára. A szájharmónika virtuóza elárulta azt is, hogy az Amelie csodálatos élete című film zenéjének feldolgozását nemrég fejezték be, így egy-két szám erejéig megosztják a rajongókkal, mire jutottak. Nem hiányozhatnak a csütörtöki Silence repertoárból Johnny Adams soul-blues énekes legjobb munkái sem, ahogy kizárólag az alkalomból Szabó egy Bach művel is készül. Szabó Tamásnak egyébként nagy álma, hogy egyszer egy nagy pódiumon sok ember előtt játssza a herflijén saját, End című nótáját.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.