Klasszikus

Sínen vannak a 2011-es Liszt-jubileum rendezvényei

2010.10.22. 16:27
Ajánlom
Liszt és kortársainak kedvelt találkozóhelyén, a Gerbaud cukrászdában tartották a 2011-es Liszt-év programjait bemutató sajtótájékoztatót a „hírhedett zenész” születésének 199. évfordulóján.

Liszt Ferenc a XIX. századi Európa lenyűgözően színes személyisége volt. A bicentenárium évében szervezett programokon keresztül egyszerre ismerhetjük meg - zeneszerzői munkássága mellett - magyarságát és európai látókörét, világfias eleganciáját és zenepedagógusi elkötelezettségét, zajosan ünnepelt virtuozitását és vallásosságát.

A nagyszabású programsorozatot beharangozó sajtótájékoztatón Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár az október 22-i évforduló és a másnapi ünnep közötti áthallásokra utalva Liszt Ferenc „büszkén vállalt és tettekkel bizonyított patriotizmusát" emelte ki. Magyarország számára a Liszt-jubileum nem csak az Európai Unió soros elnökeként kiemelt jelentőségű, hanem azért is, mert a Magyar UNESCO bizottság javaslatára Liszt születésének bicentenáriuma bekerült a világ kiemelt kulturális évfordulói közé.

Kocsis Zoltán, a magyarországi Liszt Év nagykövete a Liszt életére és művészetének fogadtatására egyaránt jellemező furcsa kettősségre figyelmeztetett. Liszt egyszerre volt „ünnepelt virtuóz és magába zárkózó újító", akinek öröksége  - Bartók szavait kölcsönvéve - „heterogén, de minden művében ott van a teremtő erő nagysága". A jubileumi programsorozat előtt álló nagy lehetőség, hogy az életmű - a nagyközönség számára szinte hozzáférhetetlen - rejtett zugaiba is bepillantást enged.

A Liszt-év méltó megünneplését példátlan összefogással lehetővé tevő megannyi szakmabelinek, intézményvezetőnek és közszereplőnek Rubovszky Rita, a Hungarofest Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója mondott köszönetet. Nélkülük a nehéz költségvetési helyzet és a közigazgatás strukturális megváltozása alighanem elháríthatatlan akadályt gördített volna az előkészületek elé.  Rubovszky hozzátette, a 2011-es év összes reprezentatív eseményéhez kapcsolódnak majd Liszt-koncertek, Európa-szerte több tucat koncertterem és fesztivál látja vendégül a magyar Liszt-előadókat, a Liszt-életművet a szélesebb közönséghez pedig családi és közművelődési programok sora viszi el.

A Hungarofest KLASSZ zenei iroda által koordinált, nemzetközi összefogással tervezett programsorozat egyik csúcspontja júliusban a Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon június 11-én premiert ünneplő egyetlen Liszt opera, a Don Sanche bemutatója lesz, amely Miskolcon és Bayreuthban, Liszt halálának helyszínén német-magyar-osztrák-szlovák koprodukcióban valósul meg. A Liszt Év kiemelkedő eseménye lesz a Magyar Zenei Tanács kezdeményezésére életre hívott World Liszt Day, amelynek keretében épp egy év múlva, Liszt születésnapján, 2011. október 22-én Párizstól Szöulig a világ több koncerttermében csendül majd fel Liszt Ferenc grandiózus Krisztus oratóriuma.

A 2011-es Tavaszi Fesztivál Liszt-évfordulóhoz kapcsolódó programjait Zimányi Zsófia, a Fesztiválközpont Kht. vezetője ismertette. A Liszt200 névre hallgató sorozatot Fekete Gyula Excelsior! című egyfelvonásos operájának ősbemutatója nyitja, amely Liszt életét dolgozza föl.

A Liszt Ferenc nevét viselő Zeneakadémia képviseletében Batta András rektor Liszt Ferenc élő zenepedagógiai örökségét méltatta. A Liszt Akadémia - főépület és nagyterem híján - a mesterkurzusokra és a Liszt-zongoraművek előadásában jeleskedő fiatal tehetségek bemutatására koncentrál a „Liszt, az iskolaalapító" elnevezésű projekt keretében, amelynek egy zongora-roadshow is része lehet. Újságírói kérdésre válaszolva Batta András elmondta, a Zeneakadémia Liszt Ferenc téri épületének rekonstrukciója a közbeszerzések bonyodalmassága miatt továbbra is húzódik. A munkálatok kezdete várhatóan a 2011-es évre tolódik, s az építkezés az eredetileg tervezett 2011. október 22-i időpontra bizonyosan nem fejeződik be - ám a Wesselényi utcai új épületet már a tavasz folyamán birtokba vehetik az akadémisták. Öröm az ürömben, hogy nagyobb figyelem juthat a Régi Zeneakadémia Vörösmarty utcai épületére, amelyben egykor Liszt (és Erkel is) lakott.

Csonka András annak is örült, hogy a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem ad helyet a Liszt-év összes nagyszabású koncertjének. A Művészetek Palotája vezérigazgató-helyettese a Müpa saját rendezésű programjait is ismertette (ezekről részletesen már beszámoltunk), melyek közül a Liszt-ouvre a cigányzenén és az improvizáción keresztül a világzene és jazz felé nyitó crossover koncerteket melte ki.

Az 1893 óta (a szocializmus évtizedeit leszámítva) megszakítatlanul működő Liszt Ferenc Társaság illetve a Liszt-múzeum képviseletében a jubileumi évben megjelentetni szándékozott ismeretterjesztő kiadványokról szólt Eckhardt Mária. A Társaság 2011-es célkitűzései között emellett Liszt egyházzenei és orgonaműveinek népszerűsítése, valamint a bejegyzés alatt álló Nemzetközi Liszt Társaság koordinálásával a Liszt által bejárt egykori koncerthelyszínek összekapcsolása szerepel.

Bár nem a Liszt-év hivatalos nagykövete, talán még Kocsis Zoltánnál is több helyre eljut majd a GYSEV tegnap leleplezett, immár második zeneszerző-köntösbe öltöztetett mozdonya, amely a Siemens-vonatokra jellemző szolmizálás helyett a II. magyar rapszódiával köszönti az utasokat.

A 2011-es Liszt-év tehát sínen van, felsorolhatatlanul gazdag teljes programkínálata pedig a jubileumi rendezvénysorozatnak szentelt http://www.liszt-2011.hu/ címen elérhető honlapon található meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.