Klasszikus

Sínen vannak a MÁV Szimfonikusok

2008.09.05. 00:00
Ajánlom
Évente 50 millió forintnyi támogatásemelést kaptak a MÁV Szimfonikusok az alapító-fenntartó MÁV Zrt.-től, melynek értéke nem nominális, és amelyet negyed évenként előre kapnak meg. Továbbá új főtámogató, valamint új művészeti vezető, és két új vendégkarmester segíti az idei évadtól a zenekar munkáját.

Fenyő Gábor, a MÁV Szimfonikusok Zenekari Alapítvány Kuratóriumának elnöke kedvező fordulatról számolt be a pénteken tartott sajtótájékoztatón: "Tavaly a MÁV Zrt. kérésére hároméves tervet kellett készítenünk, amelyben a zenekar kisebb, olcsóbb és hatékonyabb működéséhez vezető lépésekről kellett beszámolnunk. Sajnos csökkentenünk kellett a zenekari tagok számát, de sikerült az együttes cselekvőképességét fenntartanunk. Kamarás Miklós, a MÁV Zrt. elnöke és Heinczinger István, az igazgatóság tagja nagyon kedvezően fogadta tervezetünket és sikerült hároméves együttműködésről megállapodnunk. Ennek értelmében a zenekar évente 50 millió forinttal több támogatást fog kapni, melynek értéke nem nominális, és amelyet negyedévenként előre megkapunk. Rendkívül hálásak vagyunk a döntéshozóknak, hiszen így megszűnt a folytonos szorítás körülöttünk, most már azzal foglalkozhatunk, ami a dolgunk: a művészi munkával."

Lendvai György, a zenekar ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a kultúra egyik legynagyobb mecénása is csatlakozott hozzájuk. Új főtámogatója van a MÁV Szimfonikus Zenekarnak, a Siemens Zrt. A vállalattal szintén hároméves megállapodást kötöttek. Kocsis Zoltán egyik korábbi nyilatkozatával egyetértve Lendvai hangsúlyozta: "Most lehetősége van arra, hogy a MÁV Zsimfonikus Zenekar felzárkózzon a vezető zenekarok közé."

2008. szeptember 1-jétől új művészeti vezető és vezető karmester lépett a 20 évnyi közös munka után leköszönő Gál Tamás helyére. Kollár Imre a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola karmesterképző szakán 1992-ben szerezte meg karmesteri diplomáját. 1989-ben, 20 évesen - minden idők eddigi legfiatalabb versenyzőjeként - elnyerte a Magyar Televízió VI. Nemzetközi Karmesterversenyének közönségdíját. Azóta az ország valamennyi jelentős zenekarával koncertezett, számos televízió- és rádiófelvételt készített. 1994 óta a Debreceni Filharmonikus Zenekar vezető karmestere, vendégkarmesterként járt Európa szinte minden országában, az Egyesült Államokban és Kanadában is. "Ember nálam jobb helyzetben nincs – nyilatkozta, hiszen semmi más dolgom, mint hogy jól végezzem a munkámat. A 21. században a művészeti vezetőnek többszintű feladatot kell megoldania: nem elég a művészettel foglalkoznia, meg kell teremtenie a megfelelő financiális feltételeket is. A jó bornak is kell a cégér… Ezért személyesen is keresni fogom a kapcsolatot olyan emberekkel, akik további segítséget tudnak nyújtani a zenekarnak. A műsorpolitikámat tekintve igyekszem a sokszínű programkínálatot még tovább színesíteni ismert és kevéssé ismert, régebbi és modern darabokkal, a közönségbarát műsortervezést maximálisan figyelembe véve."

Takács-Nagy Gábor a zenekar első vendégkarmestere lett, aki azt szeretné elérni, hogy a zenekar tagjai minden szakmai tudásukkal és teljes személyiségükkel jelen legyenek a koncerteken. Ahogy fogalmazott: "Ebben a zenekarban nagy lehetőséget látok, és munkámmal a színvonal további emelkedését szeretném elősegíteni."

A MÁV Szimfonikus Zenekar Rodrigo de Carvalho személyében állandó vendégkarmestert üdvözölhet, aki Brazíliában született, és Lukács Ervin tanítványaként végzett a Zeneakadémián. Carvalho neve jól cseng a magyar komolyzenei életben, hiszen korábban három éven át a Savaria Szimfonikus Zenekar első vendégkarmestereként dolgozott. Jelenleg a Teatro Municipale karmestere Sao Paulóban, ahol májusban vezényelte Bartók Készakállújának brazíliai premierjét.

Az évadot szeptember 18-án, egy bérleten kívüli hangversennyel kezdik, amelyen Bizet–Borne, Lalo és Csajkovszkij művei hangzanak el. A közreműködő szólisták és a dirigens egy koreai művészeti ügynökségnez, a Meno Music Company-hez tartoznak. Az Erdélyi Miklós-, a Festetics-, a Mester-, a Lukács Miklós-bérlet, a gyerekeknek szóló előadások a Zene-Tér-Kép és az Unokák és nagyszülők hangversenyei, valamint a kismamáknak rendezett, rendkívül nagy népszerűségnek örvendő sorozat, a Szeretethang, és számos bérleten kívüli előadás közül nehéz lesz válogatni. A bérletárusítást szeptember 10-én kezdik meg a zenekar székházában (Budapest, Múzeum utca 11.). Érdemes mielőbb döntést hozni, hogy ne kelljen a vonat után futni…

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.
Klasszikus

Magnificat, az örömteli várakozás himnusza

Számos zeneszerzőt megihletett a bibliai szövegre épült keresztény himnusz, a Magnificat, mely hagyományosan az adventi várakozás során szokott elhangozni.
Jazz/World

Elhunyt Kóbor János

78 éves korában elhunyt Kóbor János, az Omega együttes frontembere. A zenészt hetek óta kórházban kezelték koronavírus-fertőzéssel.
Plusz

Kihirdették a 2021-es Prima Primissima Díj nyerteseit

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott pénteki gálaesten.
Klasszikus

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Klasszikus ajánló

Fiatal karmestertehetség vezényli az Óbudai Danubia Zenekart

Holly Hyun Choe, az Eötvös Péter Alapítvány mentorprogramjának résztvevője lesz az Óbudai Danubia Zenekar december 7-i koncertjének karmestere. A műsoron a szintén mentorált zeneszerző, Donghoon Shin egy műve is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt
Klasszikus magazin

Magnificat, az örömteli várakozás himnusza

Számos zeneszerzőt megihletett a bibliai szövegre épült keresztény himnusz, a Magnificat, mely hagyományosan az adventi várakozás során szokott elhangozni.
Klasszikus magazin

Bach és a létezés szakrális matematikája

Milyen zeneeszmény vezette Johann Sebastian Bachot odáig, hogy saját és Isten nevét egyetlen ütemben rejtse el a kottában? A lipcsei zeneszerzőt gyakran emeljük a legmagasabb piedesztálra, miközben merőben máshogy gondolkodott a zenéről, mint ahogy mi tesszük. Nem öncélú önkifejezésnek tartotta, hanem egy magasabb igazság keresésének.