Klasszikus

Sir Thomas Beecham a filmvásznon is sziporkázik

2017.07.19. 14:56
Ajánlom
"Az angolok nem törődnek a zenével, de egyenesen imádják a zajt, amivel a zene jár" – mondta Beecham egyszer, és a mondás azóta szállóigévé vált.

Beecham (1879–1961) a zenetörténet egyik legszórakoztatóbb egyénisége volt, aki hosszú ideig dolgozott együtt a brit Royal Filharmonikusokkal és a Londoni Filharmonikusokkal. Vagyonos családba született, és a pénzét arra használta, hogy új operák bemutatását segítse, így ő finanszírozta Richard Strauss műveinek szigetországi premierjét is. Színes repertoárja volt, előszeretettel foglalkozott elhanyagolt szerzőkkel (Delius, Berlioz), de a legkedvesebb komponistája Mozart volt.

A 'Beecham' című 1990-es film Timothy West főszereplésével ezt a joviális, bon mot-jairól ismert maestrót szerette volna bemutatni, ennek az egyik részletét mutatjuk ma Önöknek.

"A zenének, uraim, gyönyörűen kell hangoznia – kezdi a próbát Beecham. – Mindenekelőtt el kell varázsolnia a fület. Nem kell törődni a belső jelentésével, nem kell metafizikára vagy filozófiára pazarolni az időt, sem arra, hogy mit gondolt a zeneszerző.

A zene egyszerűen csak hang, akár tetszik, akár nem."

A zenekar belekezd Brahms III. szimfóniájának első tételébe, de Beecham néhány ütem után leinti őket:

"Azt hiszem, ebben a darabban kicsit nehéz Önöknek a metrum. Én azt javaslom, hogy képzeljenek el valami hajmeresztő közlekedési eszközt, mint amilyen a Brooklands motorversenypálya, vagy egy hullámvasút. Csak annyit kérek, hogy kapaszkodjanak rendesen, és ne hagyják, hogy leessenek."

Majd ehhez kapcsolódóan gyorsan le is vonja a tanulságot: "Két aranyszabály van:

a zenekar kezdjen egyszerre és végezzen egyszerre; a közönséget fikarcnyit sem érdekli, mi zajlik a kettő között."

Sir Thomas Beecham (1948)

Sir Thomas Beecham (1948) (Fotó/Forrás: Culver Pictures, New York)

Természetesen Beecham-film nem maradhat bohóckodás nélkül. A karmester és az asszisztense (Terry Wale) között hangzik el az alábbi párbeszéd:

„Azt akarom, hogy hangszerelje át a Don Giovannit, engem nem érdekel a csembaló!” – „Mi gond van a csembalóval?” – kérdezi az asszisztens. „Nem elég intenzív Mozart hangzataihoz! És nem szeretem a zajt, amit csinál. Olyan, mintha két csontváz közösülne egy redős bádogtetőn… jégesőben!”

Gyakran megesett, hogy a koncert előtt pár perccel Sir Thomas Beecham összehívta a zenekart, és adott nekik egy rakás teljesen új instrukciót. Ha ilyenkor az idő szűkösségét említették, azt általában egy csomó szidalom követte, és bármi is történt ilyenkor, Lionel Curtis, az első brácsás azt mondta: „Egy ember sem tett többet a brit zenénél, mint Sir Thomas...”

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Vizuál

Mutatjuk, hol találja a ma 75 éve elhunyt Róth Miksa alkotásait!

Sőt, galériánkban azokat az enteriőröket is, amelyek már elpusztultak. Róth elsőként ismerte fel a monarchiában a Tiffany-üveg alkalmazásában rejlő lehetőségeket, és mesteri szintre emelte az üvegművészetet. 1944. június 14-én halt meg Róth Miksa üvegfestő és üvegmozaik-készítő.
Vizuál

Elhunyt Franco Zeffirelli

A hosszú betegség után elhunyt rendező 96 éves volt. Firenzében helyezik örök nyugalomra – számolt be róla a hvg.hu.
Könyv

12 izgalmas kötet a Könyvhétről

Mi ezeket a könyveket szeretnénk látni a könyvespolcunkon. Szubjektív válogatás a most megjelenő újdonságokból.
Könyv

Simon Márton nyitotta meg a 90. Ünnepi Könyvhetet Budapesten

Simon Márton költő ünnepi beszédével megnyílt a 90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok csütörtök délután a Duna-korzón, Budapesten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Klasszikus ajánló

Aranysárkány, vadméz és egy jótékony születésnap

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adását június 15-én sugározzák a 92.1-en, benne interjú hallható Meláth Andreával, Kaszap Gáborral, Tóth Viktorral és Znamenák Istvánnal.
Klasszikus hír

90 évesen visszavonul Bernard Haitink

A veterán karmester 65 év után hagyja ott a karmesteri pulpitust. Szeptemberben, Luzernben csíphetjük el utoljára.
Klasszikus fotó

Zenetörténeti pillanat: Arvo Pärt és Sting találkoztak

Tallinn közelében találkozott az egyik legnépszerűbb kortárs zeneszerző és a brit popcsillag. Szemmel láthatólag élvezték egymás társaságát.
Klasszikus virtuózok

Ajándék kottákat kaptak a Kamara Virtuózok kedvencei az Editio Musicától

Szerda délután átvették díjaikat a Kamara Virtuózok többszörös heti kedvencei, a Pontasto Gitárkvartett és a Flautica az Editio Musica Budapest zeneműkiadótól.