Klasszikus

Snétberger: Balance

2003.03.17. 00:00
Ajánlom
Snétberger Ferenc mesteri gitárjátéka a hallgatót a jazz, a flamenco, a cigány népzene és a komolyzene világának mezsgyéin kalauzolja el a művész egyéni hangjához. Improvizatív muzsikájának fontos eleme a számos virtuóz passzázs, díszítő futam és az egyes szerzeményeken belül a témák ritmikailag, érzelmileg változatos variációinak bemutatása.

A Balance koncertalbum, sajátos hangulata van tehát minden rajta hallható, korábbi lemezeken már megjelent számnak is. Hiszen a zenész számára minden előadás rögtönzés, más a muzsika fogadtatása, a közönség reakciója Berlinben, Palermoban vagy éppen Budapesten. Némi elfogultsággal talán elmondható, hogy egy cseppnyivel több „vér”, lüktetés érződik Snétberger Magyarországon készült felvételein, mint a Balance berlini hallgatóság előtt eljátszott számainak előadásmódján. Hozzá kell azonban tenni, hogy az albumot a művész nemrég elhunyt édesapja emlékének ajánlja, ehhez a szomorú alkalomhoz illő a cédét nyitó Autumn Leaves című ballada is. A közismert standardet tangós ritmusok követik, majd az „Obsession” jazzes taktusai kezdenek szólni. A középső, Song to the East című szám talán a lemezen hallható legjellegzetesebb példája annak a történetmesélős játékstílusnak, ami annyira jellemző szerzőjére. Egymást követik benne a lassú és gyors részek, melyek során hol akkordfűzésben, hol pedig kristálytiszta szólamokban bontakoznak ki a téma variációi. A már címében is beszédes „Gypsy” hagyományőrző melódiája rögtön megérinti a hallgatót, bensőséges dallamait pedig még személyesebbé teszi csöndes, lírai bevezetője. A teljes felvétel zenei anyaga a profi stúdiómunkáról árulkodó gyönyörű gitárhangzás által válik még értékesebbé és élvezetesebbé.

A lemez különlegessége a rajta utolsóként, mintegy ráadásként szereplő szám, J. S. Bach Kunst der Fuge (Contrapunctus I) című szerzeményének adaptációja, mely nemcsak tisztelgés a gyermekkor óta szeretett mester előtt, hanem egyfajta kísérlet és ízelítő is. Snétberger Ferenc ugyanis évek óta tervezi saját Bach-gitárátiratainak megjelentetését, ám ezt körültekintő gondosság előzi meg, melynek részeként a muzsikus önmagával és a hallgatóközönséggel szembeni tesztje gyanánt hallgathatjuk a korongot záró felvételt.

Snétberger Ferenc: Balance.
ENJA Records, 2002

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Emléktáblát avattak a 120 éve született Latabár Kálmán egykori lakóhelyén

1902. november 24-én született a 20. század egyik legkarakteresebb magyar színésze, Latabár Kálmán, akit Max Reinhardt is kora egyik legjobb alkotójának tartott. A komédia koronázatlan királyának egykori lakóhelyén emléktáblát helyeztek el, és ma este bemutatják a róla írt drámát a Spinoza Színházban.
Klasszikus

„A kürt nagyon emocionális hangszer” – Beszélgetés Fröschl Éva Lillával

Első női rézfúvósként kapott Junior Prima Díjat a kürtművész Fröschl Éva Lilla az MVM Zrt. támogatásával. Már berlini tanulmányai közben játszott a Deutsche Oper, illetve a Komische Oper zenekarában, jelenleg pedig a Bajor Állami Operánál tölti próbaévét.
Zenés színház

Kristīne Opolais Carmenként debütál Szentmargitbányán

A világhírű énekesnő csatlakozik azon szopránokhoz, akik a hagyományosan mezzoszopránok által megformált Bizet-hősnő bőrébe bújnak. A Carmen premierjére 2023. július 12-én kerül sor a Szentmargitbányai Kőfejtőben.
Plusz

Dinyés Dániel kapja az Art is Business Fidelio-díját

Idén negyedik alkalommal adják át az Art is Business Díjakat azon vállalati és kulturális szereplőknek, akik az elmúlt időszakban jó példával jártak elől. A Fidelio – Kulturális mecénás elismerés idei nyertese: Dinyés Dániel karmester, zeneszerző, a Szegedi Nemzeti Színház zenei vezetője.
Vizuál

Szellemidézés a mezőszemerei kertek alján – Hamarosan nyílik Bukta Imre új kiállítása

Külön erre az alkalomra festett képek, installációk és videómunkák fogadják a látogatókat Bukta Imre Műveljük kertjeinket! című átfogó tárlatán, amely kétségkívül az év kiállítása. A több mint ezer négyzetméter alapterületű Godot Kortárs Művészeti Intézetben (GICA) rendezett tárlat november 27-én nyílik.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Csak egy közös ügy létezik” – Beszélgetés Dinyés Dániellel

Dinyés Dániel egész életében különösen figyelt arra, hogy művésztársait lehetőségeihez képest segítse. Ennek hitelességét erősíti, hogy ő maga nem is szívesen beszél róla. Nemes gesztusairól kizárólag szűk környezete és az érintettek tudnak. 2022-ben a zeneszerző-karmester veheti át az Art is Business Fidelio-díját, amellyel azokat az alkotókat ismerik el, akik saját erejükből, ellenszolgáltatás nélkül támogatják a művészeti szektort.
Klasszikus ajánló

Olaszországban turnézott az Anima Musicae

Milánóban és Torinóban is vastapssal jutalmazta az olasz közönség az Anima Musicae Kamarazenekar előadásait, melyeken Takács-Nagy Gábor vezényletével és Balázs János zongoraművész szólóival Liszt és Bartók művei hangoztak el.
Klasszikus hír

Rangos amerikai építészeti díjat nyert a Magyar Zene Háza

Az idén januárban átadott épület számos európai elismerés után a tengerentúlon is sikert aratott, az Architecture MasterPrize versenyén díjazták a Liget projekt ikonikus épületét.
Klasszikus interjú

„A kürt nagyon emocionális hangszer” – Beszélgetés Fröschl Éva Lillával

Első női rézfúvósként kapott Junior Prima Díjat a kürtművész Fröschl Éva Lilla az MVM Zrt. támogatásával. Már berlini tanulmányai közben játszott a Deutsche Oper, illetve a Komische Oper zenekarában, jelenleg pedig a Bajor Állami Operánál tölti próbaévét.
Klasszikus gyász

Elhunyt Béres János Kossuth-díjas furulyaművész, zenepedagógus

Béres János nevéhez fűződik a magyarországi furulyaoktatás elindítása, amely témában tizenkét tankönyvet jelentetett meg. Pályafutása során Európa csaknem összes országában hangversenyezett, de eljutott például az Egyesült Államokba, Japánba és Ausztráliába is.