Klasszikus

Snétberger: Balance

2003.03.17. 00:00
Ajánlom
Snétberger Ferenc mesteri gitárjátéka a hallgatót a jazz, a flamenco, a cigány népzene és a komolyzene világának mezsgyéin kalauzolja el a művész egyéni hangjához. Improvizatív muzsikájának fontos eleme a számos virtuóz passzázs, díszítő futam és az egyes szerzeményeken belül a témák ritmikailag, érzelmileg változatos variációinak bemutatása.

A Balance koncertalbum, sajátos hangulata van tehát minden rajta hallható, korábbi lemezeken már megjelent számnak is. Hiszen a zenész számára minden előadás rögtönzés, más a muzsika fogadtatása, a közönség reakciója Berlinben, Palermoban vagy éppen Budapesten. Némi elfogultsággal talán elmondható, hogy egy cseppnyivel több „vér”, lüktetés érződik Snétberger Magyarországon készült felvételein, mint a Balance berlini hallgatóság előtt eljátszott számainak előadásmódján. Hozzá kell azonban tenni, hogy az albumot a művész nemrég elhunyt édesapja emlékének ajánlja, ehhez a szomorú alkalomhoz illő a cédét nyitó Autumn Leaves című ballada is. A közismert standardet tangós ritmusok követik, majd az „Obsession” jazzes taktusai kezdenek szólni. A középső, Song to the East című szám talán a lemezen hallható legjellegzetesebb példája annak a történetmesélős játékstílusnak, ami annyira jellemző szerzőjére. Egymást követik benne a lassú és gyors részek, melyek során hol akkordfűzésben, hol pedig kristálytiszta szólamokban bontakoznak ki a téma variációi. A már címében is beszédes „Gypsy” hagyományőrző melódiája rögtön megérinti a hallgatót, bensőséges dallamait pedig még személyesebbé teszi csöndes, lírai bevezetője. A teljes felvétel zenei anyaga a profi stúdiómunkáról árulkodó gyönyörű gitárhangzás által válik még értékesebbé és élvezetesebbé.

A lemez különlegessége a rajta utolsóként, mintegy ráadásként szereplő szám, J. S. Bach Kunst der Fuge (Contrapunctus I) című szerzeményének adaptációja, mely nemcsak tisztelgés a gyermekkor óta szeretett mester előtt, hanem egyfajta kísérlet és ízelítő is. Snétberger Ferenc ugyanis évek óta tervezi saját Bach-gitárátiratainak megjelentetését, ám ezt körültekintő gondosság előzi meg, melynek részeként a muzsikus önmagával és a hallgatóközönséggel szembeni tesztje gyanánt hallgathatjuk a korongot záró felvételt.

Snétberger Ferenc: Balance.
ENJA Records, 2002

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.