Klasszikus

Snétberger Ferenc: "Kell a személyes varázs"

2016.02.19. 09:54
Ajánlom
Hamarosan kezdődik a Cziffra-fesztivál. Sorozatunkban ehhez kapcsolódva néhány híres magyar zenészt kérdeztünk Cziffra Györgyről, akik fellépnek a zongoraművész emlékére megrendezendő eseményen. A február 25-én kezdődő fesztiválon játszik majd Snétberger Ferenc gitáros is, akinek a tehetségen és a zene iránti elkötelezettségen túl is van közös életrajzi vonása Cziffra Györggyel.

- Hogy jött az ötlet, hogy közreműködjön a fesztiválon?

- Balázs János zongoristán keresztül kapcsolódom a fesztiválhoz, ő kért meg, hogy lépjek fel a február 28-ai koncerten. Jancsit régóta ismerem, ő ugyanis amellett, hogy elismert zongoraművész, a felsőőrsi Snétberger Központban is tanít.

Snétberger

Snétberger

- Volt személyes kapcsolata Cziffra Györggyel?

- Személyesen nem ismertem. Illetve talán egyetlen ilyen élményem van még a 80-as évek elejéről, mikor az önéletrajzi könyvét dedikálta itthon. Én még gyerek voltam, beálltam a hosszú sorba, mert beszélni akartam vele. Tudtam ugyanis, hogy még korábban (1977-ben – a szerk.) létrehozta a Cziffra Alapítványt, ahová tehetséges zenészeket kerestek, és aki oda bekerült, patronálták, támogatták. Én abban az időben – ez nagyon régen volt –, nagyon szerettem volna előbbre jutni az életemben, de nagyon kilátástalannak tűnt minden. Ezt egy lehetőségnek láttam, de olyan sokan voltak ezen a dedikáláson, hogy mire rám került a sor, a Cziffrát már elvitte egy autó. A felesége viszont még ott ült, vele tudtam beszélni pár szót. Az én utam végül más irányba ment, utána költöztem Berlinbe.

- Végül mégis hasonlóan alakult az Ön élete is, de nemcsak azért, mert híres zenész lett.

- A munkássága nagy hatással volt rám, a zenéje, a felvételei fantasztikusak, nagyon tiszteltem őt. És igen, ennek a tiszteletnek és hatásnak is köze lehetett ahhoz, hogy később én is létrehoztam egy tehetséggondozó iskolát. A 2011-ben alapított Snétberger Zenei Tehetség Központ teljesen máshogy működik persze, de az üzenete, céljai nagyon hasonlóak.

- Gitárosként hogyan lehet megidézni Cziffra Györgyöt?

- Köztudott, hogy ő nagy rögtönző volt. A február 28-ei koncerten én is improvizálni fogok. Persze van elképzelésem, hogy mit fogok játszani, de a műsor nagy része szabad improvizáció lesz.

- Ön 1988 óta Berlinben él. Ott milyen Cziffra megítélése?

- A klasszikus világ természetesen ismeri, a nagy zongoristalegendák között szokták emlegetni. De nagyon jó, hogy most idehaza is előhozták őt, és nem felejtik el, ezért nagyon örülök, hogy részt vehetek ezen a fesztiválon. Fantasztikus zongorista, ugyanoda tartozik, ahová a legnagyobb zenészek. Jobb sorsot érdemelt volna.

CDE08EDA-D5BF-44CB-B8AF-F05E8C239E5B

CDE08EDA-D5BF-44CB-B8AF-F05E8C239E5B (Fotó/Forrás: www.jazzfigyelo.blogspot.com)

- Tud virtuozitásában Cziffrához mérhető gitárost mondani most?

- Nem, és véleményem szerint nem is lehet. A gitárosok között nagyon sok a virtuóz, de ez a képesség nem túl pozitív számomra. A technika nem minden, kell a személyes varázs. Sok virtuóz zenész van, de Cziffra egyike volt azoknak, aki virtuóz is volt, és óriási feelingje és lelke is volt az előadásmódjának. Csodálatosan játszott. Kevés zenész mondhatja el ezt magáról, talán Martha Argerich budapesti koncertjén éreztem hasonlót.

- Meg lehet fejteni Cziffra titkát?

- A titok maga az ember, és a tehetsége. Véleményem szerint nincsenek speciális titkok – valaki vagy képes igazi művészetet létrehozni, vagy nem. Nagyon sok a jó zenész, de kevés az igazi művész. Az igazi művészet az, amikor az ember az érzéseit őszintén át tudja ültetni a hangszerre – és ott a színpadon elkezdődik valami különleges és megfoghatatlan.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Szombaton újra Bach zenéje szól a metró peronja mellett

Idén is lemerészkednek az Operaház zenészei a metróba, Bach műveiből nyújtanak ízelítőt a zeneszerző születésének 334. évfordulóján. Élmény lesz a tömegközlekedés!
Vizuál

Megnyílt az Antik and Art Budapest vásár és kiállítás

A magyar műtárgypiac legnevesebb szereplői részvételével több mint 30 kiállító anyaga látható a Millenárison, köztük bútor, csillár, ékszer, festmény, grafika, numizmatika, óra, papír-régiség, porcelán és kerámia, ritkaság-szőnyegek, textíliák, vallási tárgyak.
Klasszikus

Itt hallgathatod vissza Bősze Ádám Varázsboltjának előző adásait

Tíz rész már felkerült podcastként a netre, mutatjuk, ha esetleg nem találta volna!
Színház

Földrészeken átívelő Íliász maraton az Ódry Színpadon

Éjszakába nyúló Íliász-felolvasást tartanak az Ódry Színpadon pénteken. A mintegy 12 órásra tervezett esemény, ahhoz az 59 ország részvételével zajló világméretű Homérosz-olvasáshoz csatlakozik, amelyet a lyoni École Normale Supérieure kezdeményezésére szerveztek meg.
Vizuál

KÉP-regény: Fényképezzünk Madonnát!

A Fidelio új sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Íme az első rész, amely az Evita című film budapesti forgatásához kötődik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

5 zenemű, amely kapudrog lehet Bartók Bélához

Bartók zenéje nem könnyű. Hiába vált az egyik legismertebb magyar művészszemélyiséggé, valószínűleg többször találkozunk róla elnevezett utcával, térrel, mint a zeneműveivel. Ezen segítünk most.
Klasszikus videó

Szívet melengető videó: Pillangó szállt a fuvolaművész homlokára játék közben

Létezik ennél igazabb megerősítés egy muzsikus számára, mint az, hogy egy pillangó is gyönyörködni kezd a játékában?
Klasszikus könyvajánló

És Ön olvas még zenei könyveket?

A klasszikus zene közönsége szűk, de szeret olvasni. Ez kihívás egy könyvkiadónak, a Rózsavölgyi pedig számos újdonsággal szolgálhat az érdeklődőknek.
Klasszikus hír

Az isonzói csata emlékére koncertezik Szlovéniában a magyar zenekar

Ősbemutatóra készült a BFT zenekara Ljubjanában: mintegy 250 fős zenekar játszik a "Nagy Háború" áldozatainak emlékére.
Klasszikus podcast

Itt hallgathatod vissza Bősze Ádám Varázsboltjának előző adásait

Tíz rész már felkerült podcastként a netre, mutatjuk, ha esetleg nem találta volna!