Klasszikus

Snétberger Ferenc: "Kell a személyes varázs"

2016.02.19. 09:54
Ajánlom
Hamarosan kezdődik a Cziffra-fesztivál. Sorozatunkban ehhez kapcsolódva néhány híres magyar zenészt kérdeztünk Cziffra Györgyről, akik fellépnek a zongoraművész emlékére megrendezendő eseményen. A február 25-én kezdődő fesztiválon játszik majd Snétberger Ferenc gitáros is, akinek a tehetségen és a zene iránti elkötelezettségen túl is van közös életrajzi vonása Cziffra Györggyel.

- Hogy jött az ötlet, hogy közreműködjön a fesztiválon?

- Balázs János zongoristán keresztül kapcsolódom a fesztiválhoz, ő kért meg, hogy lépjek fel a február 28-ai koncerten. Jancsit régóta ismerem, ő ugyanis amellett, hogy elismert zongoraművész, a felsőőrsi Snétberger Központban is tanít.

Snétberger

Snétberger

- Volt személyes kapcsolata Cziffra Györggyel?

- Személyesen nem ismertem. Illetve talán egyetlen ilyen élményem van még a 80-as évek elejéről, mikor az önéletrajzi könyvét dedikálta itthon. Én még gyerek voltam, beálltam a hosszú sorba, mert beszélni akartam vele. Tudtam ugyanis, hogy még korábban (1977-ben – a szerk.) létrehozta a Cziffra Alapítványt, ahová tehetséges zenészeket kerestek, és aki oda bekerült, patronálták, támogatták. Én abban az időben – ez nagyon régen volt –, nagyon szerettem volna előbbre jutni az életemben, de nagyon kilátástalannak tűnt minden. Ezt egy lehetőségnek láttam, de olyan sokan voltak ezen a dedikáláson, hogy mire rám került a sor, a Cziffrát már elvitte egy autó. A felesége viszont még ott ült, vele tudtam beszélni pár szót. Az én utam végül más irányba ment, utána költöztem Berlinbe.

- Végül mégis hasonlóan alakult az Ön élete is, de nemcsak azért, mert híres zenész lett.

- A munkássága nagy hatással volt rám, a zenéje, a felvételei fantasztikusak, nagyon tiszteltem őt. És igen, ennek a tiszteletnek és hatásnak is köze lehetett ahhoz, hogy később én is létrehoztam egy tehetséggondozó iskolát. A 2011-ben alapított Snétberger Zenei Tehetség Központ teljesen máshogy működik persze, de az üzenete, céljai nagyon hasonlóak.

- Gitárosként hogyan lehet megidézni Cziffra Györgyöt?

- Köztudott, hogy ő nagy rögtönző volt. A február 28-ei koncerten én is improvizálni fogok. Persze van elképzelésem, hogy mit fogok játszani, de a műsor nagy része szabad improvizáció lesz.

- Ön 1988 óta Berlinben él. Ott milyen Cziffra megítélése?

- A klasszikus világ természetesen ismeri, a nagy zongoristalegendák között szokták emlegetni. De nagyon jó, hogy most idehaza is előhozták őt, és nem felejtik el, ezért nagyon örülök, hogy részt vehetek ezen a fesztiválon. Fantasztikus zongorista, ugyanoda tartozik, ahová a legnagyobb zenészek. Jobb sorsot érdemelt volna.

CDE08EDA-D5BF-44CB-B8AF-F05E8C239E5B

CDE08EDA-D5BF-44CB-B8AF-F05E8C239E5B (Fotó/Forrás: www.jazzfigyelo.blogspot.com)

- Tud virtuozitásában Cziffrához mérhető gitárost mondani most?

- Nem, és véleményem szerint nem is lehet. A gitárosok között nagyon sok a virtuóz, de ez a képesség nem túl pozitív számomra. A technika nem minden, kell a személyes varázs. Sok virtuóz zenész van, de Cziffra egyike volt azoknak, aki virtuóz is volt, és óriási feelingje és lelke is volt az előadásmódjának. Csodálatosan játszott. Kevés zenész mondhatja el ezt magáról, talán Martha Argerich budapesti koncertjén éreztem hasonlót.

- Meg lehet fejteni Cziffra titkát?

- A titok maga az ember, és a tehetsége. Véleményem szerint nincsenek speciális titkok – valaki vagy képes igazi művészetet létrehozni, vagy nem. Nagyon sok a jó zenész, de kevés az igazi művész. Az igazi művészet az, amikor az ember az érzéseit őszintén át tudja ültetni a hangszerre – és ott a színpadon elkezdődik valami különleges és megfoghatatlan.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.