Klasszikus

Snétberger Ferenc: "Kell a személyes varázs"

2016.02.19. 09:54
Ajánlom
Hamarosan kezdődik a Cziffra-fesztivál. Sorozatunkban ehhez kapcsolódva néhány híres magyar zenészt kérdeztünk Cziffra Györgyről, akik fellépnek a zongoraművész emlékére megrendezendő eseményen. A február 25-én kezdődő fesztiválon játszik majd Snétberger Ferenc gitáros is, akinek a tehetségen és a zene iránti elkötelezettségen túl is van közös életrajzi vonása Cziffra Györggyel.

- Hogy jött az ötlet, hogy közreműködjön a fesztiválon?

- Balázs János zongoristán keresztül kapcsolódom a fesztiválhoz, ő kért meg, hogy lépjek fel a február 28-ai koncerten. Jancsit régóta ismerem, ő ugyanis amellett, hogy elismert zongoraművész, a felsőőrsi Snétberger Központban is tanít.

Snétberger

Snétberger

- Volt személyes kapcsolata Cziffra Györggyel?

- Személyesen nem ismertem. Illetve talán egyetlen ilyen élményem van még a 80-as évek elejéről, mikor az önéletrajzi könyvét dedikálta itthon. Én még gyerek voltam, beálltam a hosszú sorba, mert beszélni akartam vele. Tudtam ugyanis, hogy még korábban (1977-ben – a szerk.) létrehozta a Cziffra Alapítványt, ahová tehetséges zenészeket kerestek, és aki oda bekerült, patronálták, támogatták. Én abban az időben – ez nagyon régen volt –, nagyon szerettem volna előbbre jutni az életemben, de nagyon kilátástalannak tűnt minden. Ezt egy lehetőségnek láttam, de olyan sokan voltak ezen a dedikáláson, hogy mire rám került a sor, a Cziffrát már elvitte egy autó. A felesége viszont még ott ült, vele tudtam beszélni pár szót. Az én utam végül más irányba ment, utána költöztem Berlinbe.

- Végül mégis hasonlóan alakult az Ön élete is, de nemcsak azért, mert híres zenész lett.

- A munkássága nagy hatással volt rám, a zenéje, a felvételei fantasztikusak, nagyon tiszteltem őt. És igen, ennek a tiszteletnek és hatásnak is köze lehetett ahhoz, hogy később én is létrehoztam egy tehetséggondozó iskolát. A 2011-ben alapított Snétberger Zenei Tehetség Központ teljesen máshogy működik persze, de az üzenete, céljai nagyon hasonlóak.

- Gitárosként hogyan lehet megidézni Cziffra Györgyöt?

- Köztudott, hogy ő nagy rögtönző volt. A február 28-ei koncerten én is improvizálni fogok. Persze van elképzelésem, hogy mit fogok játszani, de a műsor nagy része szabad improvizáció lesz.

- Ön 1988 óta Berlinben él. Ott milyen Cziffra megítélése?

- A klasszikus világ természetesen ismeri, a nagy zongoristalegendák között szokták emlegetni. De nagyon jó, hogy most idehaza is előhozták őt, és nem felejtik el, ezért nagyon örülök, hogy részt vehetek ezen a fesztiválon. Fantasztikus zongorista, ugyanoda tartozik, ahová a legnagyobb zenészek. Jobb sorsot érdemelt volna.

CDE08EDA-D5BF-44CB-B8AF-F05E8C239E5B

CDE08EDA-D5BF-44CB-B8AF-F05E8C239E5B (Fotó/Forrás: www.jazzfigyelo.blogspot.com)

- Tud virtuozitásában Cziffrához mérhető gitárost mondani most?

- Nem, és véleményem szerint nem is lehet. A gitárosok között nagyon sok a virtuóz, de ez a képesség nem túl pozitív számomra. A technika nem minden, kell a személyes varázs. Sok virtuóz zenész van, de Cziffra egyike volt azoknak, aki virtuóz is volt, és óriási feelingje és lelke is volt az előadásmódjának. Csodálatosan játszott. Kevés zenész mondhatja el ezt magáról, talán Martha Argerich budapesti koncertjén éreztem hasonlót.

- Meg lehet fejteni Cziffra titkát?

- A titok maga az ember, és a tehetsége. Véleményem szerint nincsenek speciális titkok – valaki vagy képes igazi művészetet létrehozni, vagy nem. Nagyon sok a jó zenész, de kevés az igazi művész. Az igazi művészet az, amikor az ember az érzéseit őszintén át tudja ültetni a hangszerre – és ott a színpadon elkezdődik valami különleges és megfoghatatlan.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Klasszikus

Mit játszhat egy fagottista a tévémacin túl?

A kérdésre a választ Stefán Zsófia koncertje adhatja meg, aki a Concerto Zeneházban lép fel január 14-én.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Könyv

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.
Klasszikus hír

Három fontos elismerésben részesült Oláh Vilmos Ázsiában

Japán, hongkongi és thaiföldi szervezetek választották tiszteletbeli taggá a magyar hegedűművészt, derül ki a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményből.
Klasszikus cziffra györgy

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus hír

Tagokat toboroz a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar

A 70. évadját játszó ifjúsági együttes, a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar az új évben új arculatot és lendületet kíván adni saját történetének. Ebből viszont nem hiányozhatnak az új és lelkes tagok.