Klasszikus

Snétberger új társakkal a Zeneakadémián

2004.10.18. 00:00
Ajánlom
Ismét élvezheti a hazai közönség Snétberger Ferenc gitárművész virtuozitását. Az akusztikus gitár dzsessz nagymestere november 3-án a Zeneakadémia nagytermében lép a közönség elé Arild Andersen (bőgő) és Paolo Vinaccia (dobok & percussion) tásaságában.

A salgótarjáni születésű Snétberger Ferenc korunk egyik legkiemelkedőbb gitárosa. Csak rá jellemző stílusába ötvözte a flamenco, a klasszikus zene, a dzsessz és a szamba elemeit, és mindenkor meglepi hallgatóit csodás virtuozitásával és mély érzéseivel. Snétbergert hét saját albummal és számos más, ismert zenészekkel készített felvétellel büszkélkedhet.

"Amit játszik, az dzsessz, klasszikus zene, a Brazil" - írta zenéjéről az Akustik Guitarre című szaklap, hozzátéve: "Snétberger csodás művészete a kapocs a ma és a tegnap között - a valódi szintézis. Nagyszerű gitár-zene."

Snétberger Ferenc a budapesti dzsesszkonzervatóriumban tanult. 1978 óta Berlinben él és alkot. Két első szólóalbumát 1991-ben a Sentemo Records olasz kiadó jelentette meg, Samboa és Bajotambo címmel. Számos rangos nemzetközi fesztiválon lépett fel, olyan világhírű dzsesszmuzsikusokkal, mint Al Di Meola, Anthony Jackson, , Charly Bird, David Friedman, Didier Lockwood, Dhafer Youseff,James Moody, Jenny Clark, és Herb Ellis, Markus Stockhausen, Patrice Heral.

Több saját dzsesszlemezen zeneszerzőként is közreműködik. Gitárjátékáról csodálattal nyilatkozott Pat Metheny is. A neves német zenekritikus, Alexander Schmitz egy koncert után a következőképpen foglalta össze zenei élményét: "Snétberger Ferenc egy igazi felfedezés, minden kategória felett álló mestere a nylonhúros gitárjátéknak. Olyan zenész és komponista, aki könnyedén olvasztja magába a klasszikus gitárjáték szépségét, a sűrűn swingelő dzsessz érzését, a dél-amerikai melegséget és tüzet, a szigort, a melankóliát, ennek a földrajzi otthonnak az elevenségét és zamatát, valamint a cigány örökséget, oly módon, ahogy ez senkinek nem jutott eszébe e struktúrát megelőzően, és ilyen látszólag könnyed szeplőtlenséggel. Amely a világban mindenhol képes körülölelni, elkápráztatni, megríkatni és felrázni a közönséget."

A budapesti Zeneakadémián adott koncertjei - 1994 óta - rendre telt házat vonzanak.

Jelenlegi lemezkiadója, a német Enja Records kiadásában megjelent Signature, The Budapest Concert, Obsession című lemezei komoly érdeklődést váltottak ki a hazai és az európai dzsesszt hallgatók körében.

Fof My People című albumának bemutatója eddigi legnagyobb sikerét hozta a magyar pódiumon. A darab a cigány holocaustnak állít emléket megdöbbentő érzékletességgel és kifinomult zenei eszközökkel, olyan partnerek közreműködésével, mint a Rolla János dirigálta Liszt Ferenc Kamarazenekar és Markus Stockhausen trombitaművész.

Legújabb szólógitár-lemezét most jelenteti meg a művész, szintén a német Enja Records gondozásában.

Sokat koncertezik Európában, ebben a hónapban Japánban is fellép Dusko Goykovich trombitaművész társaságában.

2003. évben Salgótarján díszpolgárává választották, idén augusztus 20-án pedig átvehette a Magyar Köztársaság Lovagkeresztje Polgári Tagozatának kitüntetését.

A norvég Arild Andersen a világ egyik legismertebb bőgőse. Hangszerének meleg és gömbölyű hangjáról, és logikusan színes és elegáns játékáról számos felvétel tanúskodik, köztük Jan Garbarek, Kenny Wheeler, Bill Frisell or Paul Bley albumai. Négy szólóalbum is nevéhez kötődik, amelyekete az ECM adott ki.

Az olasz Paolo Vinaccia 25 éve Norvégiában él, nevét Skandináviában mindenki ismeri az improvizatív zene kedvelői között. Fantáziadús és színes játékát hallhattuk Nils Petter Molvaer, Bugge Wesseltoft, Terje Rypdal, Palle Mikkelborg és mások társaságában.

Az új Snétberger-triót tehát három igazi mester alkotja; élő koncertjük alighanem felejthetetlen élményt nyújt.

(Sambosi)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.