Klasszikus

„Soha el nem felejtem” – Emlékezés Bartók Péterre

2020.12.14. 17:00
Ajánlom
Bartók Péterre, Bartók Béla kisebbik fiára emlékezik a zeneszerző jogörököse. Vásárhelyi Gábor nekrológját változtatás nélkül közöljük.

Bartók Péterre emlékezve

Bartók Péter 2020. december 7-én, az Amerikai Egyesült Államokban, helyi idő szerint délután 3 órakor, életének 97. évében álmában csendben végleg elaludt. Bartók Béla kisebbik fia 1924. július 31-én született, édesanyja Bartók Béla második felesége, Pásztory Edith volt.

Bartók Péter egész életét Édesapja életművének gondos feldolgozására és a szerzői szándék mindenek feletti megőrzésére szánta.

Hosszas pereskedéssel kellett visszaszerezze az Édesapja amerikai hagyatékát bitorló ügyvédektől az őt megillető kéziratokat és örökséget. Ettől kezdve minden energiáját arra fordította, hogy Édesapja műveinek nyomtatott kiadásaiban a fellelhető hibákat és hiányosságokat kijavítsa, és elkészítse Bartók Béla műveinek helyes és hibátlan kiadásait.

A tökéletes hangfelvételek és hanglemezek megjelentetése érdekében megalakította a Bartók Records nevű magánkiadóját, a mindmáig működő kiadó később a javított kották és könyvek kiadását is elvégezte.

131090907_3474432189278436_4834366216850075253_o-170942.jpg

Bartók Béla és Péter fia a Kavics utcai lakásuknál Budapesten (Fotó/Forrás: Bartók Emlékház)

1988-ban – hosszas egyeztetés után – bátyjával, ifjabb Bartók Bélával közösen hozták haza az Egyesült államokból Bartók Béla földi maradványait és temettették el a Farkasréti temetőbe, ahol most is nyugszik.
Péter megtett mindent annak érdekében, hogy Édesapja szerzői szándékát műveivel kapcsolatban minél szélesebb körben megismerhessék. Az 1990-es évek végén az volt az elképzelése, hogy Édesapja művei kéziratainak nála lévő részét a Magyar Tudományos Akadémián helyezi el letétbe, azonban az Akadémia ennek jogi hátterét nem tudta megteremteni. Ennek ellenére Péter saját költségén, akkori áron számolva mintegy 55000 amerikai dollár értékben a kéziratokról másolatokat készíttetett és azokat Budapestre szállíttatta és azt helyezte letétbe a Magyar Tudományos Akadémiánál annak érdekében, hogy a kéziratok Magyarországon is elérhetők legyenek. A magyarországi Bartók kutatók így ifjabb Béla és Péter segítségével mindig hozzáférhettek minden fontos forráshoz Bartók Béla szerzeményeivel és munkásságával kapcsolatban.

Bartokemlekhaz-170903.jpg

Bartók Emlékház

1932-től 1940-ig lakott Szüleivel és 1935-ig Béla testvérével együtt abban a Budapest II. kerület, Csalán úti házban, mely ma Bartók Béla Emlékházként működik.

Mint utolsó, még elő szemtanú, Péter felbecsülhetetlen eszmei támogatást és információs segítséget adott akkor, amikor 2005-2006-ban Feleségemmel saját forrásból rekonstruáltuk az épületet és kibővítettük a kiállítást.

131262591_3474432742611714_5163895636170352571_o-171023.jpg

Bartók Péter és ifjabb Bartók Béla 1988-ban Édesapjuk koporsója mellett (Fotó/Forrás: Bartók Emlékház)

A két testvér, ifjabb Béla és Péter életük végéig szerető, jó kapcsolatban voltak egymással. Soha el nem felejtem, amikor 1994-ben, ifjabb Bartók Béla halála előtt két nappal Péterrel együtt álltunk Keresztapám, Béla ágya mellett, Ő megfogta mindkettőnk kezét és kicsit nyirkos szemmel, de mosolyogva azt mondta: Szeressétek egymást! Ez volt hármunk utolsó beszélgetése együtt. Péterrel még ezt követően sokszor személyesen is találkoztunk, Bartók Béla műveivel kapcsolatban pedig megszámlálhatatlan levelet váltottunk egymással. Fontos és hiteles forrás volt Ő maga, hisz Édesapját nem csak személyesen ismerte, hanem egyike volt azoknak, akik a legközelebb álltak Hozzá. Olyan magyar ember volt, aki, noha élete legnagyobb részét az Egyesült Államokban élte le, tökéletes és akcentus nélküli magyarsággal beszélt még halála előtt is, és olyan szavakat is magyarul mondott, melyekre mi már régen idegen szavakat használnánk. Ezzel is hű maradt Édesapja hazaszeretetéhez. A Jó Isten nyugosztaljon Péter békében, hitem szerint Ti hárman, Édesapáddal és Testvéreddel már találkoztatok odafenn.

Vásárhelyi Gábor,
Bartók Béla jogutódja

(Bartók Emlékház)

Elhunyt Bartók Péter, Bartók Béla kisebbik fia

Kapcsolódó

Elhunyt Bartók Péter, Bartók Béla kisebbik fia

Életének 97. esztendejében elhunyt Bartók Péter mérnök, Bartók Béla és Pásztory Ditta fia, aki Apám címmel írt emlékezést a zeneszerzőről.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

68 éves korában elhunyt Ligeti András

A Kossuth-díjas karmester, hegedűművész súlyos betegség következtében, váratlanul hunyt el, tudatta családja.
Vizuál

„Nála nincs fölösleges mondat” – Pályatársai köszöntik Mészáros Mártát

Szeptember 19-én ünnepli 90. születésnapját Mészáros Márta filmrendező, akit ez alkalomból pályatársai, barátai, tisztelői köszöntenek a Fidelióban.
Vizuál

Feljelentés áldozata lett az Anyáim története

Elmaradt az Ars Sacra Filmfesztivál versenyprogramjába meghívott film vetítése szombat este a Tabán moziban. A rendezők egy nappal a vetítés előtt tudták meg, hogy többen feljelentették a fesztivál szervezőit, és petíciót indítottak a szivárványcsaládok örökbefogadásáról szóló film vetítése ellen. 
Vizuál

Küldetés teljesítve – Lenyűgöző filmek sorát kínálta az idei CineFest 

Kilenc film. Ennyi fért abba a három napba, amelyet Miskolcon tölthettünk a CineFest Filmfesztivál vendégeként. Bár a versenyprogramnak csupán a töredékét láttuk, mégis varázslatos filmek emlékeit őrizzük magunkban - köztük a fődíjas és a közönségdíjas alkotásokét is. Fesztiválbeszámoló.
Színház

„Csodálatos ez a bohóc-létezés” – Beszélgetés Mertz Tiborral

Szeptember 18-án mutatta be Székely Csaba Öröm és boldogság című drámáját a Budaörsi Latinovits Színház, Alföldi Róbert rendezésében. Mertz Tiborral, az előadás egyik szereplőjével beszélgettünk kíváncsiságról, társulati létezésről és véleménynyilvánításról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Hátrányos helyzetű fiatalok a Zeneakadémia színpadán

Szeptember 23-án debütál az Óbudai Danubia Zenekar és Hámori Máté új kezdeményezése, a Közös Hang projekt, amelynek célja, hogy elősegítse a nehezebb sorsú zenét tanuló gyerekek integrációját.
Klasszikus gyász

68 éves korában elhunyt Ligeti András

A Kossuth-díjas karmester, hegedűművész súlyos betegség következtében, váratlanul hunyt el, tudatta családja.
Klasszikus interjú

„Szeretnék ajtóstul rontani a házba” – beszélgetés Rajna Martinnal

Mindössze huszonöt évesen lett a Győri Filharmonikus Zenekar vezető karmestere, az évadnyitó koncerten Kodály és Bartók művei mellett Balogh Máté új kompozícióját is vezényli, amelyet a zeneszerző számukra írt. Rajna Martinnal győri tervei mellett a modern zene fontosságáról is beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Rabulejtő átváltozások szóban, képen és hangban

A HERBSTGOLD Fesztivált 2017 óta rendezik meg minden év szeptemberében Kismartonban, az idén szeptember 15-től 26-ig. A Fesztivál mottója, Metamorfózisok, új művészeti vezetője, Julian Rachlin hegedűművész.
Klasszikus hír

Indul a Zeneakadémia új évada: Liszt Fesztivált és Bartók Világversenyt rendeznek

A Zeneakadémia koncertjei védettségi igazolvány nélkül látogathatók, de a maszk viselése ajánlott.