Klasszikus

„Soha el nem felejtem” – Emlékezés Bartók Péterre

2020.12.14. 17:00
Ajánlom
Bartók Péterre, Bartók Béla kisebbik fiára emlékezik a zeneszerző jogörököse. Vásárhelyi Gábor nekrológját változtatás nélkül közöljük.

Bartók Péterre emlékezve

Bartók Péter 2020. december 7-én, az Amerikai Egyesült Államokban, helyi idő szerint délután 3 órakor, életének 97. évében álmában csendben végleg elaludt. Bartók Béla kisebbik fia 1924. július 31-én született, édesanyja Bartók Béla második felesége, Pásztory Edith volt.

Bartók Péter egész életét Édesapja életművének gondos feldolgozására és a szerzői szándék mindenek feletti megőrzésére szánta.

Hosszas pereskedéssel kellett visszaszerezze az Édesapja amerikai hagyatékát bitorló ügyvédektől az őt megillető kéziratokat és örökséget. Ettől kezdve minden energiáját arra fordította, hogy Édesapja műveinek nyomtatott kiadásaiban a fellelhető hibákat és hiányosságokat kijavítsa, és elkészítse Bartók Béla műveinek helyes és hibátlan kiadásait.

A tökéletes hangfelvételek és hanglemezek megjelentetése érdekében megalakította a Bartók Records nevű magánkiadóját, a mindmáig működő kiadó később a javított kották és könyvek kiadását is elvégezte.

131090907_3474432189278436_4834366216850075253_o-170942.jpg

Bartók Béla és Péter fia a Kavics utcai lakásuknál Budapesten (Fotó/Forrás: Bartók Emlékház)

1988-ban – hosszas egyeztetés után – bátyjával, ifjabb Bartók Bélával közösen hozták haza az Egyesült államokból Bartók Béla földi maradványait és temettették el a Farkasréti temetőbe, ahol most is nyugszik.
Péter megtett mindent annak érdekében, hogy Édesapja szerzői szándékát műveivel kapcsolatban minél szélesebb körben megismerhessék. Az 1990-es évek végén az volt az elképzelése, hogy Édesapja művei kéziratainak nála lévő részét a Magyar Tudományos Akadémián helyezi el letétbe, azonban az Akadémia ennek jogi hátterét nem tudta megteremteni. Ennek ellenére Péter saját költségén, akkori áron számolva mintegy 55000 amerikai dollár értékben a kéziratokról másolatokat készíttetett és azokat Budapestre szállíttatta és azt helyezte letétbe a Magyar Tudományos Akadémiánál annak érdekében, hogy a kéziratok Magyarországon is elérhetők legyenek. A magyarországi Bartók kutatók így ifjabb Béla és Péter segítségével mindig hozzáférhettek minden fontos forráshoz Bartók Béla szerzeményeivel és munkásságával kapcsolatban.

Bartokemlekhaz-170903.jpg

Bartók Emlékház

1932-től 1940-ig lakott Szüleivel és 1935-ig Béla testvérével együtt abban a Budapest II. kerület, Csalán úti házban, mely ma Bartók Béla Emlékházként működik.

Mint utolsó, még elő szemtanú, Péter felbecsülhetetlen eszmei támogatást és információs segítséget adott akkor, amikor 2005-2006-ban Feleségemmel saját forrásból rekonstruáltuk az épületet és kibővítettük a kiállítást.

131262591_3474432742611714_5163895636170352571_o-171023.jpg

Bartók Péter és ifjabb Bartók Béla 1988-ban Édesapjuk koporsója mellett (Fotó/Forrás: Bartók Emlékház)

A két testvér, ifjabb Béla és Péter életük végéig szerető, jó kapcsolatban voltak egymással. Soha el nem felejtem, amikor 1994-ben, ifjabb Bartók Béla halála előtt két nappal Péterrel együtt álltunk Keresztapám, Béla ágya mellett, Ő megfogta mindkettőnk kezét és kicsit nyirkos szemmel, de mosolyogva azt mondta: Szeressétek egymást! Ez volt hármunk utolsó beszélgetése együtt. Péterrel még ezt követően sokszor személyesen is találkoztunk, Bartók Béla műveivel kapcsolatban pedig megszámlálhatatlan levelet váltottunk egymással. Fontos és hiteles forrás volt Ő maga, hisz Édesapját nem csak személyesen ismerte, hanem egyike volt azoknak, akik a legközelebb álltak Hozzá. Olyan magyar ember volt, aki, noha élete legnagyobb részét az Egyesült Államokban élte le, tökéletes és akcentus nélküli magyarsággal beszélt még halála előtt is, és olyan szavakat is magyarul mondott, melyekre mi már régen idegen szavakat használnánk. Ezzel is hű maradt Édesapja hazaszeretetéhez. A Jó Isten nyugosztaljon Péter békében, hitem szerint Ti hárman, Édesapáddal és Testvéreddel már találkoztatok odafenn.

Vásárhelyi Gábor,
Bartók Béla jogutódja

(Bartók Emlékház)

Elhunyt Bartók Péter, Bartók Béla kisebbik fia

Kapcsolódó

Elhunyt Bartók Péter, Bartók Béla kisebbik fia

Életének 97. esztendejében elhunyt Bartók Péter mérnök, Bartók Béla és Pásztory Ditta fia, aki Apám címmel írt emlékezést a zeneszerzőről.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Klasszikus

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Zenés színház

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.