Klasszikus

Soha nem elég

2007.10.09. 00:00
Ajánlom
Miközben hat és fél milliárd ember él a Földön, és számuk rohamosan növekszik, a komolyzenei koncertre látogatók száma – legalábbis itt Európában – nem tart lépéstezzel a tendenciával.

Lukácsházi Győző

Az öreg kontinens zenekarai ingyenes koncertekkel, iskolai programokkal, televízió- és rádiótársaságai fiatal műsorvezetőkkel és népszerű vendégekkel próbálják megnyerni a fiatalokat, a jövő koncertlátogatóit a komolyzene számára. Itthon is sokan felfigyeltek a klasszikus zene térvesztésére, és sokan vállalnak missziót azért, hogy a gyerekek ne nőjenek fel igényes zene nélkül. Az egyikükkel, Lukácsházi Győzővel beszélgettem.

A Magyar Rádió munkatársának nevéről elsőként a Bonbon Matiné juthat eszünkbe, amelyet Lukácsházi Győző az öt-tíz éves gyerekeknek és szüleiknek álmodott meg és indított útjára 1998-ban az IBS Színpadán. A sorozatról pedig eszünkbe juthatnak a résztvevők, köztük a BA-LU Eufórikusok harminctagú együttese is, amely az alapítókról, BAlogh Sándorról és LUkácsházi Győzőről (BALU), valamint a csapat vidám természetéről (Eufórikusok) kapta a nevét. És aki rendszeres résztvevője ezeknek a programoknak – netán bérlete van –, talán Tuba Tóbiásra, a zenekar számkivetett, legnagyobb és legmagányosabb, a mindig csak az "umpa, um-pát" játszó tagjára is emlékszik, akiről remek zenejáték született. Ez utóbbi opuszt már a Művészetek Palotája közönségének apró tagjai is hallhatták, de októbertől újabb mesés zenejátékkal, zenés-mesés utazással, sok hangszerrel és hasznos tudnivalóval ismerkedhetnek meg a Kicsinyek zenés délelőttjein Lukácsházi Győző kalauzolásával.

Október 13-án A három kismalac és a Kacor király című mesés zenejátékot hallhatja a közönség, december 8-án a Four Fathers Énekegyüttes vezeti be a kicsiket az énekhang világába, január 19-én pedig a Diót-törő előadás segítségével a Diótörő című Csajkovszkijbalett színfalai mögé nézhetnek be a kíváncsiabbak. Február 16-án egy Zenésmesés utazásra kerül sor: a gyerekek egy képzeletbeli körút során bebarangolhatják a latin világot, Ausztriát, Franciaországot, a kalifa országát és persze a mese világát is, április 12-én pedig a Talamba Ütőegyüttes varázsolja el a közönséget közel száz hangszer bemutatásával.

A műsorvezető saját bevallása szerint "megszállott gyermekműsor-szervező", aki már zeneakadémista korában feltette magában, hogy "a gyerekek alapműveltségéhez hozzátartozik az, hogy felismerjék a hangszereket, és nemcsak külsőre, hanem a hangjukról is. Ez után csak egy lépés, hogy zeneművekkel és zeneszerzőkkel is megbarátkozzanak. Célunk többek között az, hogy a gyerekeket hozzászoktassuk a színház, az operaház, a koncertterem légköréhez, és megtanítsuk nekik azt is, hogyan illik viselkedni ezeken a elyeken. Nagyon fontos a műsorvezető szerepe, mert kell egy szakavatott, felkészült ember, aki segít eligazodni, aki érzi, hogy mennyit, miről, hogyan beszéljen, hogyan vonja be a gyerekeket. Az ilyen típusú koncertekből, előadásokból nem lehet eleget szervezni. Meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy minél több gyerekhez és felnőtthöz eljuttassuk a zene üzenetét."

(2007. október 13. 10:30, 12:00 Művészetek Palotája - Üvegterem (Budapest) - A három kismalac; Kacor király - a BA-LU Euforikusok előadása; mesélő: Lukácsházi Győző; vez.: Balogh Sándor)

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Jazz/World

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Vizuál

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Zenés színház

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Videó: Kelemen Barnabásék totyogó kisbabája már az apját kíséri zongorán!

Ma este kezdődik a Fesztiválakadémia. "Elkezdődtek a próbák!" - írta Kokas Katalin, és közzétett egy videót, amelyen a férje a kislányukkal zenél.
Klasszikus magazin

Nem csak Ravel álmodta zenekarra az Egy kiállítás képeit

Sőt, még csak nem a századforduló zenéjének zenekari virtuóza volt az első, hanem egy orosz Rimszkij-Korszakov tanítvány.
Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.