Klasszikus

Soha nem elég

2007.10.09. 00:00
Ajánlom
Miközben hat és fél milliárd ember él a Földön, és számuk rohamosan növekszik, a komolyzenei koncertre látogatók száma – legalábbis itt Európában – nem tart lépéstezzel a tendenciával.

Lukácsházi Győző

Az öreg kontinens zenekarai ingyenes koncertekkel, iskolai programokkal, televízió- és rádiótársaságai fiatal műsorvezetőkkel és népszerű vendégekkel próbálják megnyerni a fiatalokat, a jövő koncertlátogatóit a komolyzene számára. Itthon is sokan felfigyeltek a klasszikus zene térvesztésére, és sokan vállalnak missziót azért, hogy a gyerekek ne nőjenek fel igényes zene nélkül. Az egyikükkel, Lukácsházi Győzővel beszélgettem.

A Magyar Rádió munkatársának nevéről elsőként a Bonbon Matiné juthat eszünkbe, amelyet Lukácsházi Győző az öt-tíz éves gyerekeknek és szüleiknek álmodott meg és indított útjára 1998-ban az IBS Színpadán. A sorozatról pedig eszünkbe juthatnak a résztvevők, köztük a BA-LU Eufórikusok harminctagú együttese is, amely az alapítókról, BAlogh Sándorról és LUkácsházi Győzőről (BALU), valamint a csapat vidám természetéről (Eufórikusok) kapta a nevét. És aki rendszeres résztvevője ezeknek a programoknak – netán bérlete van –, talán Tuba Tóbiásra, a zenekar számkivetett, legnagyobb és legmagányosabb, a mindig csak az "umpa, um-pát" játszó tagjára is emlékszik, akiről remek zenejáték született. Ez utóbbi opuszt már a Művészetek Palotája közönségének apró tagjai is hallhatták, de októbertől újabb mesés zenejátékkal, zenés-mesés utazással, sok hangszerrel és hasznos tudnivalóval ismerkedhetnek meg a Kicsinyek zenés délelőttjein Lukácsházi Győző kalauzolásával.

Október 13-án A három kismalac és a Kacor király című mesés zenejátékot hallhatja a közönség, december 8-án a Four Fathers Énekegyüttes vezeti be a kicsiket az énekhang világába, január 19-én pedig a Diót-törő előadás segítségével a Diótörő című Csajkovszkijbalett színfalai mögé nézhetnek be a kíváncsiabbak. Február 16-án egy Zenésmesés utazásra kerül sor: a gyerekek egy képzeletbeli körút során bebarangolhatják a latin világot, Ausztriát, Franciaországot, a kalifa országát és persze a mese világát is, április 12-én pedig a Talamba Ütőegyüttes varázsolja el a közönséget közel száz hangszer bemutatásával.

A műsorvezető saját bevallása szerint "megszállott gyermekműsor-szervező", aki már zeneakadémista korában feltette magában, hogy "a gyerekek alapműveltségéhez hozzátartozik az, hogy felismerjék a hangszereket, és nemcsak külsőre, hanem a hangjukról is. Ez után csak egy lépés, hogy zeneművekkel és zeneszerzőkkel is megbarátkozzanak. Célunk többek között az, hogy a gyerekeket hozzászoktassuk a színház, az operaház, a koncertterem légköréhez, és megtanítsuk nekik azt is, hogyan illik viselkedni ezeken a elyeken. Nagyon fontos a műsorvezető szerepe, mert kell egy szakavatott, felkészült ember, aki segít eligazodni, aki érzi, hogy mennyit, miről, hogyan beszéljen, hogyan vonja be a gyerekeket. Az ilyen típusú koncertekből, előadásokból nem lehet eleget szervezni. Meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy minél több gyerekhez és felnőtthöz eljuttassuk a zene üzenetét."

(2007. október 13. 10:30, 12:00 Művészetek Palotája - Üvegterem (Budapest) - A három kismalac; Kacor király - a BA-LU Euforikusok előadása; mesélő: Lukácsházi Győző; vez.: Balogh Sándor)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Könyv

Szállj költemény – Kortárs költemények, katonás színészek előadásában

A Katona öt színművésze, Ónodi Eszter, Pálmai Anna, Rezes Judit, Tasnádi Bence és Vizi Dávid mondják el kedvenc kortárs költőik egy-egy versét a költészet napja alkalmából.
Színház

Egy olasz művész életre kelti a szobrokat – így nézhetett ki az egyik legismertebb ókori drámaíró

Az ókor nagy költői és énekmondói ma már csak fehér márványszobrokról és stilizált képekről néznek vissza ránk üveges szemmel, és elképzelni is nehéz, hogy egykor ők is homlokráncoló, keményen dolgozó, vagy éppen kocsmákban mulatozó, élvezeteket hajszoló emberek voltak.
Vizuál

A nomádok földjén - Chloé Zhao történelmet ír

A fiatal kínai-amerikai rendezőnő rekordok sorát dönti meg harmadik játékfilmjével, A nomádok földjével. Április végén az is kiderül, hogy hat jelölésből hányat vált díjra az Oscar versenyében. Bemutatjuk Chloé Zhaót.
Vizuál

A nomádok földje kapta a BAFTA fődíjait

Chloe Zhao drámája hét díjra volt esélyes a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti londoni díjkiosztóján, amelyből négyet el is hozott.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Klasszikus gyász

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.
Klasszikus Film

Film készült a Szózat regényes történetéről – Nézze meg online, itt!

A Szózat és a zene kapcsolatáról beszélget Juhász Anna irodalmár és Becze Szilvia, a Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetője a Budapesti Filharmóniai Társaság legújabb dokumentumfilmjében.
Klasszikus nekrológ

„Komoly lényét én nem tudtam nem szájtátva csodálni” – búcsú Tallér Zsófiától

Április 6-án, 50 éves korában elhunyt Tallér Zsófia Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, a Zeneakadémia és az SZFE oktatója. A kivételes művészről M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas filmrendező emlékezett meg a Freeszfe Egyesület oldalán.
Klasszikus ajánló

Online koncertvetítés keretében hallhatók John Williams legismertebb dallamai

A Los Angeles-i Filharmonikusok egy korábbi évadnyitó koncertjén filmzenei gálaesttel tisztelgett az ötszörös Oscar-díjas John Williams előtt, ahol olyan művek csendültek fel nagyzenekari hangszerelésben, mint a Csillagok háborúja, A birodalom visszavág vagy a Schindler listája zenéje. A koncertfilm április 10-11-ig között online megtekinthető.