Klasszikus

Soha nem elég

2007.10.09. 00:00
Ajánlom
Miközben hat és fél milliárd ember él a Földön, és számuk rohamosan növekszik, a komolyzenei koncertre látogatók száma – legalábbis itt Európában – nem tart lépéstezzel a tendenciával.

Lukácsházi Győző

Az öreg kontinens zenekarai ingyenes koncertekkel, iskolai programokkal, televízió- és rádiótársaságai fiatal műsorvezetőkkel és népszerű vendégekkel próbálják megnyerni a fiatalokat, a jövő koncertlátogatóit a komolyzene számára. Itthon is sokan felfigyeltek a klasszikus zene térvesztésére, és sokan vállalnak missziót azért, hogy a gyerekek ne nőjenek fel igényes zene nélkül. Az egyikükkel, Lukácsházi Győzővel beszélgettem.

A Magyar Rádió munkatársának nevéről elsőként a Bonbon Matiné juthat eszünkbe, amelyet Lukácsházi Győző az öt-tíz éves gyerekeknek és szüleiknek álmodott meg és indított útjára 1998-ban az IBS Színpadán. A sorozatról pedig eszünkbe juthatnak a résztvevők, köztük a BA-LU Eufórikusok harminctagú együttese is, amely az alapítókról, BAlogh Sándorról és LUkácsházi Győzőről (BALU), valamint a csapat vidám természetéről (Eufórikusok) kapta a nevét. És aki rendszeres résztvevője ezeknek a programoknak – netán bérlete van –, talán Tuba Tóbiásra, a zenekar számkivetett, legnagyobb és legmagányosabb, a mindig csak az "umpa, um-pát" játszó tagjára is emlékszik, akiről remek zenejáték született. Ez utóbbi opuszt már a Művészetek Palotája közönségének apró tagjai is hallhatták, de októbertől újabb mesés zenejátékkal, zenés-mesés utazással, sok hangszerrel és hasznos tudnivalóval ismerkedhetnek meg a Kicsinyek zenés délelőttjein Lukácsházi Győző kalauzolásával.

Október 13-án A három kismalac és a Kacor király című mesés zenejátékot hallhatja a közönség, december 8-án a Four Fathers Énekegyüttes vezeti be a kicsiket az énekhang világába, január 19-én pedig a Diót-törő előadás segítségével a Diótörő című Csajkovszkijbalett színfalai mögé nézhetnek be a kíváncsiabbak. Február 16-án egy Zenésmesés utazásra kerül sor: a gyerekek egy képzeletbeli körút során bebarangolhatják a latin világot, Ausztriát, Franciaországot, a kalifa országát és persze a mese világát is, április 12-én pedig a Talamba Ütőegyüttes varázsolja el a közönséget közel száz hangszer bemutatásával.

A műsorvezető saját bevallása szerint "megszállott gyermekműsor-szervező", aki már zeneakadémista korában feltette magában, hogy "a gyerekek alapműveltségéhez hozzátartozik az, hogy felismerjék a hangszereket, és nemcsak külsőre, hanem a hangjukról is. Ez után csak egy lépés, hogy zeneművekkel és zeneszerzőkkel is megbarátkozzanak. Célunk többek között az, hogy a gyerekeket hozzászoktassuk a színház, az operaház, a koncertterem légköréhez, és megtanítsuk nekik azt is, hogyan illik viselkedni ezeken a elyeken. Nagyon fontos a műsorvezető szerepe, mert kell egy szakavatott, felkészült ember, aki segít eligazodni, aki érzi, hogy mennyit, miről, hogyan beszéljen, hogyan vonja be a gyerekeket. Az ilyen típusú koncertekből, előadásokból nem lehet eleget szervezni. Meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy minél több gyerekhez és felnőtthöz eljuttassuk a zene üzenetét."

(2007. október 13. 10:30, 12:00 Művészetek Palotája - Üvegterem (Budapest) - A három kismalac; Kacor király - a BA-LU Euforikusok előadása; mesélő: Lukácsházi Győző; vez.: Balogh Sándor)

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Ne hagyd a sorsod csillagokra” – 100 éve született Pilinszky János

November 27-én ünnepeljük a 20. századi magyar költészet egyik legtitokzatosabb alakja, Pilinszky János születésének 100. évfordulóját, akinek irodalmi hatása máig elevenen él. Szikár sorai számos művészt megérintettek és megihlettek, megemlékező cikkünkben olyan alkotók méltatják a költőt, akik saját munkásságukkal is szorosan kapcsolódnak Pilinszky János költészetéhez.
Vizuál

KÉP-regény: Lemmy, a whisky és én

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a metálzene iránti távoli rajongásáról, és a Motörhead zenekar akkor még élő legendás basszusgitárosáról, Lemmyről ír. 
Plusz

Így segít a Müpa a karácsonyi készülődésben

Újabb sztárfellépőket jelentett be a Müpa. Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra, Charles Lloyd, Daniel és Michael Barenboim, a Clayton-Hamilton Jazz Orchestra, Lee Ritenour és Palya Bea is visszatér a koncertterembe. Az ünnepi időszakban ajándékutalvánnyal is kedveskedik a nézőknek.
Klasszikus

Klasszikus koncertek karácsonyra – a Zeneakadémia adventi ajánlata

Élményt ajándékozni mindig jó: remek ünnepi meglepetés a Zeneakadémia háromféle értékben megváltható ajándékkártyája, amely felhasználható például a világklasszis előadókat és különleges hangversenyeket kínáló 2022. tavaszi szezonra is.
Klasszikus

Ajándékozzon koncertélményt a Concerto Budapesttel!

A világ legkiválóbb szólistáival, izgalmas és felfedezésre váró remekművekkel várja a Keller András vezette zenekar a közönséget jövőre is. Válasszon a Concerto Budapest ünnepi kínálatából, vásároljon ajándékkártyát vagy koncertjegyet ajándékba!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Királyi muzsika – Boldoczki Gábor a Capella Gabettával ad koncertet

A nemzetközi hírű trombitaművész és a Magyarországon már többször fellépő régizenei együttes Versailles című estjükön francia barokk utazásra hívják a közönséget.
Klasszikus ajánló

Zenében utazunk – a MÁV Szimfonikus Zenekar adventi ajánlata

A MÁV Szimfonikus Zenekart az ország élvonalbeli együttesei között tartják számon. Túlzás nélkül állítható, hogy a 76 éve működő zenekarnak nemzedékek köszönhetik első minőségi komolyzenei élményüket. A közelgő új év első felében is ragyogó programokkal várják a klasszikus zene rajongóit.
Klasszikus ajánló

Klasszikus koncertek karácsonyra – a Zeneakadémia adventi ajánlata

Élményt ajándékozni mindig jó: remek ünnepi meglepetés a Zeneakadémia háromféle értékben megváltható ajándékkártyája, amely felhasználható például a világklasszis előadókat és különleges hangversenyeket kínáló 2022. tavaszi szezonra is.
Klasszikus ajánló

Ajándékozzon koncertélményt a Concerto Budapesttel!

A világ legkiválóbb szólistáival, izgalmas és felfedezésre váró remekművekkel várja a Keller András vezette zenekar a közönséget jövőre is. Válasszon a Concerto Budapest ünnepi kínálatából, vásároljon ajándékkártyát vagy koncertjegyet ajándékba!
Klasszikus ajánló

Újévi Díszhangverseny – a Pannon Filharmonikusok adventi ajánlata

Újév. Egy rövid, de gazdagon összetett szó. Magában hordozza a jövő várakozását, az új reményeinket és egy viszonylag hosszú, ámbár gyorsan elröppeni látszó 365 napos időszakot. Újévi üdvözletünket, bizakodásunkat és vágyainkat töltjük ilyenkor a pezsgőspoharakba, amelyekhez Pécs legrangosabb társadalmi eseményén újra ünnepi klasszikus muzsika társul.