Klasszikus

Soha nem látott felvételek a múlt század zeneszerzőiről

2015.03.19. 12:00
Ajánlom
A klasszikus zene fénykora megelőzte a filmfelvételekét, ugyanakkor néhány hosszú életű romantika korabeli zeneszerző még a 20. századot is megélte. A most következő történelmi videógyűjtemény a legnagyobb, 20. században élő zeneszerzőktől származó előadásokat, interjúkat és beszélgetéseket hivatott bemutatni. MAGAZIN

1. Hangfelvétel Csajkovszkij és Anton Rubenstein beszélgetéséről (1890)

Ezt az Edison fonográfhenger-felvételt 1890-ben készítette Julius Block német származású orosz üzletember (a felvételen ő az idős férfi az esernyővel), aki később teljesen beleszeretett a fonográfba. A felvételt 1934-es haláláig ő maga őrizte, majd családja egy német archívumnak adományozta. A felvétel újra előkerült 1997-ben, immár a szentpétervári Puskin Archívumban, és ekkor vették észre, hogy a hengeren fel vannak tüntetve a felvételen hallható résztvevők nevei: Anton Rubinstein (zeneszerző), Elizaveta Lavrovskaya (énekes), Peter Csajkovszkij (zeneszerző), Vaszilij Safonov (zongoraművész és karmester), Alexandra Hubert (zongorista), Julius Block, a felvételvezető.

2. Camille Saint-Saёns vezényel és zongorázik egy 1917-es némafilmen

Ezen a különleges felvételen Camille Saint-Saёns látható, amint 2. Zongoraversenyének nyitányát játssza. A film néhány évvel halála előtt készült.

3. Sir Edward Elgar beszél és vezényel 1931-ben

A Pompa és ceremónia című mű első tételét vezényli Elgar az EMI Abbey Stúdió megnyitóján, 1931. november 12-én.

4. Gershwin az I got rhythm című szerzeményét játssza 1931-ben

Ezen az 1931-es filmrekonstrukción Gershwin látható, amint a Manhattan-i Színház megnyitóján az I got Rhythm című kompozícióját játssza zongorán.

5. Charles-Marie Widor az V. szimfóniáját játssza 1932-ben

A legendás orgonista egyik leghíresebb művét, a Toccatát játssza az V. szimfóniájából. Amikor erre a felvételre sor került, már 88 éves volt az orgonaművész. Ő többször említette, hogy a Toccata tévesen terjedt el a köztudatban mint egy nevetségesen gyors tempójú darab. A felvételen valóban sokkal lassabban játssza, mint azt a legtöbször hallgatjuk. De beszéljen inkább helyette a zene.

6. Georges Thill és Joseph Canteloube a zongoránál (1933)

A francia tenor, Georges Thill (1897-1984) részleteket énekel Joseph Canteloube Vercingétorix című művéből, melyet a zeneszerző Thill hangjának szem előtt tartásával írt. A Vercingétorix-t 1933 június 22-én mutatták be, egy hónappal a felvételen rögzített próba után.

7. Életképek Szergej Rachmaninovról saját narrációjával, 1934-ből

Rachmaninov leginkább egy, a művészetében igencsak elmélyült, komoly zseniként áll előttünk. Ebből a videóból azonban kiderül, milyen is volt ő a hétköznapokban. A képkockák tanulsága szerint egy humorérzékben nem szűkölködő családos ember lehetett. Ez a tény tovább növeli szemünkben a zsenialitását.

8. Szergej Prokofjev zongorázik, majd a zenéről beszél

Ritka kincs ez a felvétel, melyből kiderül, milyen volt a hangja és hogyan zongorázott Szergej Prokofjev. Rendkívül kevés olyan felvétel maradt fenn róla, amelyen látható, hogyan zongorázik: az egyik az az 1932 júniusában készült felvétel, amelyen harmadik zongoraversenyét játssza, a másik pedig 1935-ből maradt fenn, amelyeken néhány rövid szólódarabot rögzítettek Prokofjevvel. Ezek a felvételek izgalmas bepillantást engednek a nagy zeneszerző játéktechnikájába.

9. A fiatal Sosztakovics első zongora concertóját játssza (op.35.) 1937 körül

Ezen a híres videón a fiatal Sosztakovics látható, miközben első zongora concertóját játssza a moszkvai konzervatóriumban. A történészek azt feltételezik, hogy ez az egyetlen fennmaradt felvétel Sosztakovicstól.

10. Richard Strauss a Till Eulenspiegelt vezényli 1944-ben

Habár ezen a felvételen nem egészen jól van szinkronizálva a hang és a kép, ami miatt úgy tűnhet, Strauss késik, még így is lenyűgöző őt vezénylés közben látni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Plusz

Létünk legizgalmasabb momentuma a felfedezés – Interjú Novák Péterrel

Javában tart a Partitúra zenei, művészeti road show új szériájának forgatása. Novák Péterrel rendező tapasztalatairól, forgatásokról, témaválasztásról mesélt, és arról is, hogy lehet-e kultúra nélkül élni.
Zenés színház

Népdalt énekelve sétál át a macska a hivatalon

Halas Dóra és Nagy Fruzsina már a második közös előadásukat készítették el a Soharóza kórussal. Catwalk-koncertnek nevezik az általuk alkotott műfajt, amelyben elegyednek a kóruskoncert, a színház és a divatbemutató jellegzetességei. Az Ügyben népdalokat dolgoztak fel, bár mint mondták, Kodály és Bartók óta valami nagyon félrecsúszott a népzene társadalmi megítélésében.
Plusz

Kicsoda valójában a hölgy a híres „We Can Do It!” poszteren?

Mindenki ismeri az ikonikus posztert, amelyen egy nő feszít, mellette a híres szlogen: „Meg tudjuk csinálni”. De kicsoda a képen látható hölgy?
Színház

Összeállt a kisvárdai színházi fesztivál programja

A 12 versenyelőadás mellett 11 versenyen kívüli színházi darab, koncertek, előadói estek, bábelőadások és a már hagyományos hallgatói minifesztivál szerepel a június 21. és 29. között megrendezendő Magyar Színházak 31. Kisvárdai Fesztiváljának idei programjában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus virtuózok

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus hír

Miniszteri biztos segíti a zeneiskolák hangszercsere-programját

A megalakult a hangszercsere bizottság a Hangszercsere program gördülékenységét biztosítja.
Klasszikus hír

Elhunyt Martin Böttcher, Németország egyik legsikeresebb filmkomponistája

A Winnetou-filmek legendás zeneszerzőjét kilencvenegy éves korában, szombatra virradóra érte a halál a schleswig-holsteini Rendsburgban.
Klasszikus ajánló

Ez a csellóirodalom egyik legszebb versenyműve

Dvořák egyik legszebb művével, a h-moll gordonkaversennyel búcsúzik a Müpa közönségétől a Pannon Filharmonikusok ebben az évadban.
Klasszikus magazin

Chaplin, az elfeledett zeneszerző zseni

Legtöbb filmjéhez maga komponált zenét, pedig nem tudott kottát olvasni. Egy időben sehova nem ment a hegedűje nélkül, és zeneszerzőként Oscar-díjat is nyert. Chaplin kevéssé ismert arca a muzsikusé.