Klasszikus

Soha nem látott felvételek a múlt század zeneszerzőiről

2015.03.19. 12:00
Ajánlom
A klasszikus zene fénykora megelőzte a filmfelvételekét, ugyanakkor néhány hosszú életű romantika korabeli zeneszerző még a 20. századot is megélte. A most következő történelmi videógyűjtemény a legnagyobb, 20. században élő zeneszerzőktől származó előadásokat, interjúkat és beszélgetéseket hivatott bemutatni. MAGAZIN

1. Hangfelvétel Csajkovszkij és Anton Rubenstein beszélgetéséről (1890)

Ezt az Edison fonográfhenger-felvételt 1890-ben készítette Julius Block német származású orosz üzletember (a felvételen ő az idős férfi az esernyővel), aki később teljesen beleszeretett a fonográfba. A felvételt 1934-es haláláig ő maga őrizte, majd családja egy német archívumnak adományozta. A felvétel újra előkerült 1997-ben, immár a szentpétervári Puskin Archívumban, és ekkor vették észre, hogy a hengeren fel vannak tüntetve a felvételen hallható résztvevők nevei: Anton Rubinstein (zeneszerző), Elizaveta Lavrovskaya (énekes), Peter Csajkovszkij (zeneszerző), Vaszilij Safonov (zongoraművész és karmester), Alexandra Hubert (zongorista), Julius Block, a felvételvezető.

2. Camille Saint-Saёns vezényel és zongorázik egy 1917-es némafilmen

Ezen a különleges felvételen Camille Saint-Saёns látható, amint 2. Zongoraversenyének nyitányát játssza. A film néhány évvel halála előtt készült.

3. Sir Edward Elgar beszél és vezényel 1931-ben

A Pompa és ceremónia című mű első tételét vezényli Elgar az EMI Abbey Stúdió megnyitóján, 1931. november 12-én.

4. Gershwin az I got rhythm című szerzeményét játssza 1931-ben

Ezen az 1931-es filmrekonstrukción Gershwin látható, amint a Manhattan-i Színház megnyitóján az I got Rhythm című kompozícióját játssza zongorán.

5. Charles-Marie Widor az V. szimfóniáját játssza 1932-ben

A legendás orgonista egyik leghíresebb művét, a Toccatát játssza az V. szimfóniájából. Amikor erre a felvételre sor került, már 88 éves volt az orgonaművész. Ő többször említette, hogy a Toccata tévesen terjedt el a köztudatban mint egy nevetségesen gyors tempójú darab. A felvételen valóban sokkal lassabban játssza, mint azt a legtöbször hallgatjuk. De beszéljen inkább helyette a zene.

6. Georges Thill és Joseph Canteloube a zongoránál (1933)

A francia tenor, Georges Thill (1897-1984) részleteket énekel Joseph Canteloube Vercingétorix című művéből, melyet a zeneszerző Thill hangjának szem előtt tartásával írt. A Vercingétorix-t 1933 június 22-én mutatták be, egy hónappal a felvételen rögzített próba után.

7. Életképek Szergej Rachmaninovról saját narrációjával, 1934-ből

Rachmaninov leginkább egy, a művészetében igencsak elmélyült, komoly zseniként áll előttünk. Ebből a videóból azonban kiderül, milyen is volt ő a hétköznapokban. A képkockák tanulsága szerint egy humorérzékben nem szűkölködő családos ember lehetett. Ez a tény tovább növeli szemünkben a zsenialitását.

8. Szergej Prokofjev zongorázik, majd a zenéről beszél

Ritka kincs ez a felvétel, melyből kiderül, milyen volt a hangja és hogyan zongorázott Szergej Prokofjev. Rendkívül kevés olyan felvétel maradt fenn róla, amelyen látható, hogyan zongorázik: az egyik az az 1932 júniusában készült felvétel, amelyen harmadik zongoraversenyét játssza, a másik pedig 1935-ből maradt fenn, amelyeken néhány rövid szólódarabot rögzítettek Prokofjevvel. Ezek a felvételek izgalmas bepillantást engednek a nagy zeneszerző játéktechnikájába.

9. A fiatal Sosztakovics első zongora concertóját játssza (op.35.) 1937 körül

Ezen a híres videón a fiatal Sosztakovics látható, miközben első zongora concertóját játssza a moszkvai konzervatóriumban. A történészek azt feltételezik, hogy ez az egyetlen fennmaradt felvétel Sosztakovicstól.

10. Richard Strauss a Till Eulenspiegelt vezényli 1944-ben

Habár ezen a felvételen nem egészen jól van szinkronizálva a hang és a kép, ami miatt úgy tűnhet, Strauss késik, még így is lenyűgöző őt vezénylés közben látni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.