Klasszikus

Sok jó dobos kis helyen

2005.02.11. 00:00
Ajánlom
Két erőnléti edzés és lelkigyakorlat között Budapesten a Yamato ütőegyüttes Aki a Yamato nevű japán ütősökről autentikus dolgokat akar olvasni, mert már nem kapott jegyet a koncertjeikre, annak a figyelmébe ajánlom többek közt Retkes Attila kollégám írását (MH, február 9.) vagy az együttesről szóló ismertetőt; igaz, azt a kongresszusi központban osztogatták tegnap és tegnapelőtt az együttes föllépésein. Ezekből én is ki tudnék másolni néhány dolgot, meg is teszem, mert ezek legalább tények.

Amik utánuk következnek, azok egy amatőr néző amatőr benyomásai, bár japán ütősügyekben leginkább amatőrök szólnak az amatőrökhöz, a hozzáértők nagyvonalú elnézését kérve. A tizenegy és fél év óta működő Wadaiko Yamato tagjai mind egy falucskában, Asukában élnek és dolgoznak. A dolgozás, a világsikerre való tekintettel immár próbákból, erőnléti edzésekből és lelkigyakorlatokból áll, ami tökéletesen érthető, ha tudjuk, hogy a japán ütőhangszerek skálája a kis kézi cimbalomtól vagy a bambuszfuvolától akkora dobig terjed, mint egy tízakós hordó. Két ember kétfelől dörömböl rajta, de a kisebbek között is van olyan nagy, hogy a játékosok csak ördöngös ügyességüknek köszönhetően érnek el dobverőikkel – pillanatok alatt – egyik oldaláról a másikra. A lelkigyakorlat a japán élet és művészet szerves része, beleértve a harci művészeteket, a dobolás pedig mindig közel állt a háborúkhoz. Az erőnlétről még annyit, hogy az együttesnek majdnem a fele nő és bizony ők sem csak csilingolnak.

Yamatóék előadása természetesen show, mert kilencszázszor, tucatnyi országban, egymillió néző előtt nem lehet föllépni mással. Alapítójuk és művészeti vezetőjük, Masa Ogawa tudja, hogy a művészetet el is kell adni, ráadásul a világon rengeteg virtuóz dobos van, a kitűnő dobolás önmagában nem egy kunsztstikli. Sok jó dobos kis helyen, az már valami, de majdnem két órán át szájtátva nézni és hallgatni őket csak akkor képes az ember, ha a tánchoz és a harchoz közeli mozdulatok, a lobogó szép ruhák mellé minden egyes számnak dramaturgiája van, akár a cirkuszban, sőt a bohócjelenetek humora sem marad el.

Hát nem marad. Yamatóék úgy hülyéskednek, ahogyan a világ legnagyobb hangszeres bohócai, akiknek a hangszer kezelése a kisujjukban. Odáig merészkednek, hogy a közönséget is levizsgáztatják ritmusra tapsolásból, amely már-már gyanús show-elem, de félre a gyanúval, ezek a japán fiúk és lányok megőrzik önmaguk, a művészet és a tradíció tekintélyét. Nem kell szégyellni, hogy jól szórakozunk, mert közben minden, ami fontos, szépen a helyén van.

Programkereső

Legolvasottabb

Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Könyv

Halász Rita kapta a 2021-es Margó-díjat

A legjobb elsőkötetes prózaírónak járó elismerést ma délután adták át a Várkert Bazárban a Margó Irodalmi Fesztiválon. Halász Rita erős mezőnyben nyerte el a félmillió forintot, a próbafordítást, a tárcasorozatot, a jövő évi bemutatkozást a Liszt Ünnep programján és a Bookline 10 millió forintos médiatámogatását. 
Klasszikus

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.