Klasszikus

Solti emlékhangverseny

2003.11.20. 00:00
Ajánlom
A Solti Kamarazenekar emlékhangversenyt ad névadója, Solti György tiszteletére november 24-én este fél nyolckor a Corinthia Grand Hotel Royal báltermében (1073 Budapest, Erzsébet krt. 43-49.).

A Liszt Ferenc Zeneakadémián diplomát szerzett, ifjú muzsikusokból álló Zenekart 1998-ban alapították abból a célból, hogy ápolják az 1997. szeptember 5-én elhunyt, legendás magyar dirigens, Solti György emlékét. Soltiét, aki maga is a budapesti, nagy hagyományú oktatási intézményben képezte magát olyan tekintélyeknél, mint Székely Arnold, Siklós Albert és Weiner Leó, de rövidebb ideig Bartók és Dohnányi növendéke is volt.

Soltit a világhárú eseményei nem engedték szülőhazájában kibontakozni: a negyvenes évek közepétől Németországban, majd az Egyesült Királyságban építette karrierjét. Olyan együttesek élén állt, mint a Londoni Szimfonikusok, a Covent Garden Opera, a Chicagói Szimfonikusok vagy az Orchester de Paris. Nevéhez számos, nagy nemzetközi visszhangot kiváltó lemezfelvétel fűződik, köztük Wagner Ringjének első teljes felvétele 1966-ban. Kimagasló operavezénylései mellett ma is sokan emlékeznek rá mint Mahler-szimfóniák és Bartók-művek szuggesztív tolmácsolójára.

A Solti Kamarazenekar az elmúlt években nagy sikerű koncertekkel rukkolt elő, melyeken olyan celebritások vezényeltek, mint Vásáry Tamás és Jurij Szimonov. Produkcióikban szívesen vállalnak részt előadóművész nagyságok, köztük Tokody Ilona vagy Perényi Miklós. A Zenekar rendszeresen invitál ifjú szólista-közreműködőket is.

A pályakezdő tehetségek támogatásának újabb, szép példája a hétfői hangveseny, amelyen a Solti Kamarazenekar társaságában nemzetközi versenygyőztes fiatalok lépnek közönség elé Mercadante, Bach, Giuliani, Haydn és Elgar egy-egy művének megszólaltatásával. Az "In memoriam Solti" elnevezésű eseményen közreműködik: Seres Dóra (fuvola), Banda Ádám (hegedű), Csáki András (gitár), ifj. Várdai István (gordonka). Koncertmester: Koppándy Jenő.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Klasszikus

Martha Argerich nem mondta le, hálistennek

A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjén az argentin zongoraművésznő ragyogó Beethoven-zongoraversennyel mutatta meg, hogy nem lehet megunni egy darabot akkor sem, ha 70 éve játssza.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.
Vizuál

Elfajzott művészet a javából – Vaszilij Kandinszkij

Olyan művészetet akart teremteni, amely megszabadul a tárgyi ábrázolásból. A szovjetek elől Németországba menekült, a nácik elől Franciaországba. 75 éve hunyt el Vaszilij Kandinszkij.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

Martha Argerich nem mondta le, hálistennek

A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjén az argentin zongoraművésznő ragyogó Beethoven-zongoraversennyel mutatta meg, hogy nem lehet megunni egy darabot akkor sem, ha 70 éve játssza.
Klasszikus interjú

Szüts Apor: „A tökéletességet nem lehet, és nem is kell elérni”

Szüts Apor számára korán jött az ismertség a komolyzene világában. Több interjúban is beszélt eddigi munkásságáról, most viszont a belső munkafolyamatokról és szemléletmódjáról tudhatunk meg részleteket, amelyekről talán a lámpalázzal vagy maximalizmussal küzdő fiatal zenészek is szívesen olvasnának. Így került szóba a fejlődés, az önkritika vagy a tökéletesség nemlétének témája is.
Klasszikus hír

Kecskés D. Balázs Istvánffy Benedek-díjat kapott

A fiatal zeneszerző Három románc című alkotása nyerte el a Magyar Zeneszerzők Egyesületének díját.
Klasszikus fidelio klasszik

Rost Andrea a Fidelio Klasszik vendége

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása december 14-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Elek Ányossal, ifj. Harangozó Gyulával és Rost Andreával.
Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.