Klasszikus

Solti emlékhangverseny

2003.11.20. 00:00
Ajánlom
A Solti Kamarazenekar emlékhangversenyt ad névadója, Solti György tiszteletére november 24-én este fél nyolckor a Corinthia Grand Hotel Royal báltermében (1073 Budapest, Erzsébet krt. 43-49.).

A Liszt Ferenc Zeneakadémián diplomát szerzett, ifjú muzsikusokból álló Zenekart 1998-ban alapították abból a célból, hogy ápolják az 1997. szeptember 5-én elhunyt, legendás magyar dirigens, Solti György emlékét. Soltiét, aki maga is a budapesti, nagy hagyományú oktatási intézményben képezte magát olyan tekintélyeknél, mint Székely Arnold, Siklós Albert és Weiner Leó, de rövidebb ideig Bartók és Dohnányi növendéke is volt.

Soltit a világhárú eseményei nem engedték szülőhazájában kibontakozni: a negyvenes évek közepétől Németországban, majd az Egyesült Királyságban építette karrierjét. Olyan együttesek élén állt, mint a Londoni Szimfonikusok, a Covent Garden Opera, a Chicagói Szimfonikusok vagy az Orchester de Paris. Nevéhez számos, nagy nemzetközi visszhangot kiváltó lemezfelvétel fűződik, köztük Wagner Ringjének első teljes felvétele 1966-ban. Kimagasló operavezénylései mellett ma is sokan emlékeznek rá mint Mahler-szimfóniák és Bartók-művek szuggesztív tolmácsolójára.

A Solti Kamarazenekar az elmúlt években nagy sikerű koncertekkel rukkolt elő, melyeken olyan celebritások vezényeltek, mint Vásáry Tamás és Jurij Szimonov. Produkcióikban szívesen vállalnak részt előadóművész nagyságok, köztük Tokody Ilona vagy Perényi Miklós. A Zenekar rendszeresen invitál ifjú szólista-közreműködőket is.

A pályakezdő tehetségek támogatásának újabb, szép példája a hétfői hangveseny, amelyen a Solti Kamarazenekar társaságában nemzetközi versenygyőztes fiatalok lépnek közönség elé Mercadante, Bach, Giuliani, Haydn és Elgar egy-egy művének megszólaltatásával. Az "In memoriam Solti" elnevezésű eseményen közreműködik: Seres Dóra (fuvola), Banda Ádám (hegedű), Csáki András (gitár), ifj. Várdai István (gordonka). Koncertmester: Koppándy Jenő.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.