Klasszikus

Solti György

2004.10.18. 00:00
Ajánlom
Solti György, századunk egyik legkitűnőbb karmestere, az európai és amerikai zenei világ egyik vezető egyénisége 1912. október 21-én született Budapesten. Zeneakadémiai tanulmányait zongora és zeneszerzés szakon 1927 és 1931 között végezte, tanárai Bartók Béla, Dohnányi Ernő és Kodály Zoltán voltak. Bár első koncertjén zongoristaként debütált, nem sokkal később a Magyar Állami Operaház karmesterként szerződtette.

1937-ben Toscanini a Salzburgi Fesztiválra őt választotta másodkarmesterének. A második világháború kitörése előtt Solti György Svájcba menekült, ahol ismét zongoristaként kereste kenyerét. 1942-ben Genfben a zongoristák nemzetközi versenyén első helyezést ért el.

A Mester első hangfelvételeit 1947-ben a DECCA kiadónál, zongoristaként Kulenkampffal (Brahms és Beethoven hegedűszonáták), majd zongoristaként és karmesterként a zürichi Tonhalle Zenekarral (Beethoven Egmont-nyitány) készítette. Több mint 50 évig hűséges volt a DECCA kiadóhoz, melynek gyümölcse 250-nél több, csodálatos felvétel, köztük 45 teljes opera felvétellel. E hatalmas zenei örökség nagyrészt a Bécsi Filharmonikusokkal, a Londoni Filharmonikusokkal, valamint a Chicagói és a Londoni Szimfonikus Zenekarral készült. Felvételeiért számos nemzetközi elismerésben volt része. 32 Grammy-díjával mind a komoly, mind a könnyűzenei művészek körében az első helyen áll.

A háború után, 1946-ban az amerikai katonai közigazgatási kormány meghívására Münchenben Beethoven Fidelio című operáját vezényelte akkora sikerrel, hogy felajánlották neki a Bajorországi Állami Opera zeneigazgatói posztját. Az ezt követő hat évben Solti igazgatása alatt az Opera visszaszerezte régi rangját és jó hírnevét. Müncheni kinevezése alatt felélesztette a Salzburgi Ünnepi Játékokat, valamint fellépett Bécsben, Berlinben, Párizsban, Rómában, Firenzében és Buenos Airesben is.

1952-től kilenc éven át a Frankfurti Opera művészeti és zeneigazgatója, 1961-től 1971-ig a Covent Garden zeneigazgatója volt, majd 1992-ben tiszteletbeli zeneigazgatóvá nevezték ki. A Királyi Operaház – Soltinak köszönhetően – kiemelkedő nemzetközi sikert aratott Az árnyék nélküli asszony, a Mózes és Áron, valamint Wagner Ringjének angliai premier-előadásával. A DECCA kiadónál a Bécsi Filharmonikusokkal készítette el Ź– hét év alatt! – minden idők talán egyik leghíresebb felvételét, az egy lemezen rögzített teljes Ring-trilógiát, amely egyben az első teljes stúdiófelvétel is.

Solti György emlékezetes együttműködése a Chicagói Szimfonikusokkal 1954-ben a Raviniai Fesztiválon kezdődött. A zenekarhoz legközelebb a Lyric Opera vendégeként 1956-ban tért vissza A walkür, a Salome és A végzet hatalma karmestereként. A Chicago Orchestra Hall színpadán 1965. december 9-én debütált, zeneigazgatóként első koncertjeit 1969 szeptemberében tartotta. Solti György 22 évig (1969–1991) állt a zenekar élén. Munkájának köszönhetően a zenekar kivételes nemzetközi hírnévre tett szert. Első közös külföldi turnéjuk 1971-ben volt.

Solti György haláláig korát meghazudtoló aktív életet élt, minden napját kitöltötték a koncert meghívások és egyéb kötelezettségek. Naptárában már a XXI. századra is voltak feljegyzések. A zenekultúra területén végzett kivételes munkájáért 1972-ben II. Erzsébet lovaggá ütötte. 1979-től 1984-ig vezető karmesterként és zeneigazgatóként, majd nyugalmazott karmesterként működött a Londoni Filharmonikusok élén. Solti az oxfordi, londoni, durhami, leedsi és surrey-i, az amerikai Yale és Harvard, a chicagói Roosevelt és De Paul egyetemektől, valamint az Eastman zeneiskolától tiszteletbeli zenei doktori fokozatot kapott. A bölcsészettudományok tiszteletbeli doktora címmel tisztelte meg a Greenville-i Furman Egyetem Dél-Karolinában. E kitüntetések sorát a Bolognai Egyetem által adott zenei, művészeti és drámaköltészeti tudományok tiszteletbeli doktori címe zárja.

A legtöbb Grammy-díj tulajdonosaként Solti György számos más rangos díjat is nyert. 1989-ben a Királyi Filharmonikus Társaság Nagy-Britannia legmagasabb rangú kitüntetésével, az Arany Medállal jutalmazta. (A korábbi kitüntetettek között volt Johannes Brahms, Richard Strauss, Arturo Toscanini és Igor Stravinsky). A londoni Királyi Zeneakadémia tiszteletbeli tagja volt. 1985 szeptemberében Solti Györgyöt a németországi Baden-Württemberg tartomány miniszterelnöke a Honoris Causa professzora címmel tiszteli meg. A Német Szövetségi Köztársaság a Lovagi Érdemrend Parancsnoki Keresztje címet, majd 1987-ben a Loyola-Mellon Humanities-díjat adományozta neki. Ugyanebben az évben, 75. születésnapja alkalmából a Medal of Merit-díjat, Chicago legmagasabb kitüntetést is megkapta, valamint bronz mellszobrot emeltek tiszteletére a Lincoln Parkban. Magyarország a Magyar Zászlórenddel, a Musical America pedig az év muzsikusa címmel tüntette ki.

1988-ban a chicagói Városi Polgári Művészeti Alapítványtól (Union League Civic and Arts Foundation) megkapta az Edward Moss Martin-díjat, majd 1992-ben a dániai Leonie Sonning Zenei-díjat. 1993-ban vehette át a Magyar Érdemrend Középkeresztjét csillaggal és a legmagasabb német címet, a Grosses Verdienstskreuz mit Stern und Schulterband kitüntetést. Ugyanebben az évben, 80. születésnapja alkalmából és a Bécsi Filharmonikusokkal való, több mint 40 éven át tartó együttműködéséért a zenekar megalapította és elsőként Solti Györgynek ajándékozta a Hans Richter-díjat. 1993 decemberében megkapta a Kennedy Center kitüntetést és a belga Commandeur de l’Ordre de Leopold címet. 1994-ben Portugália elnökétől átvette az Ordem Militar De Santiago De Espada-díjat, az ország legmagasabb polgári kitüntetését (előtte zenészként Stravinsky kapta meg a címet 1954-ben). A francia Becsületrend tulajdonosa, majd 1995-ben megkapta a Commandeur de l’Ordre des Arts et des Lettres címet is. 1996-ban Olaszországban is átvehette a Becsületrend Lovagja címet, majd a párizsi Académie du Disque Lyrique megalapította a Solti-díjat, amelyet minden évben egy-egy kiemelkedő fiatal énekes nyerhet el. A rangos kitüntetés első díjazottja az amerikai szoprán, Renée Fleming volt.

A DECCA a közelmúltban újra kiadott két klasszikus Solti-felvételt: az 1997-es legendás Ring-ciklust, majd 1998 őszén egy Strauss-sorozatot. 1998 októberében, Solti halála után egy évvel a londoni Royal Albert Hall-ban a Mester emlékére koncertet tartottak, amelyet a TV élőben közvetített; az eseményről hangfelvétel is készült. A gálán a Londoni Filharmonikusok kíséretében többek között Msztyiszlav Rosztropovics, Angela Gheorghiu, Anne Sofie von Otter, Maxim Vengerov és Zubin Mehta szerepelt. A hangversenyen adományokat gyűjtöttek a Solti Alapítványnak. A zenei nevelés és a fiatal tehetségek támogatása céljából létrehozandó nemzetközi alapítvány gondolatát még halála előtt vetette fel Solti György. A budapesti ház falán, Solti gyermekéveinek helyszínén emléktáblát avattak tiszteletére.

Solti György 1997. szeptember 5-én hunyt el Dél-Franciaországban. Hamvait kérésére Bartók sírja mellett helyzeték örök nyugalomra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.