Klasszikus

Söndörgő Fesztivál Szentendrén

2004.08.18. 00:00
Ajánlom
Augusztus 17. és 19. között harmadszor rendezik meg a szentendrei Vujicsics téren a Söndörgő Fesztivált. Bár a főszerep természetesen a népzenéé lesz, klasszikus, jazz- és világzenei koncertek is helyet kapnak a rendezvénysorozatban.

A házigazdákon kívül fellép többek között a Vujicsics, a Sebő és a Téka Együttes, a Four Bones harsonakvártett, a Sali & Lachegyi Project és a Quartett B. Az Opanke és a Martenica táncegyüttes tagjai szerb, illetve bolgár táncokkal szórakoztatják a közönséget.

A Söndörgő Együttes 1995-ben alakult Szentendrén. Repertoárjuk főként magyarországi szerb és horvát dallamokból áll, de foglalkoznak a szerbiai és a horvátországi hagyományokkal, valamint a Balkán zenéjével is. Nagy zenekutatók - Vujicsics Tihamér, Bartók Béla - gyűjtéseit és a napjainkban még fellelhető délszláv népzenét egyaránt tanulmányozzák. Rendszeresen szerepelnek fesztiválokon, találkozókon, táncházakban. 2000-ben a Magyar Rádió II. népzenei versenyének győztesei lettek, és elnyerték a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Táncház Egyesület különdíját is.

Program

Augusztus 18.
19:00 Martenica Táncegyüttes
20:00 Four Bones harsonakvártett
21:15 Hypp O'Drom
22:30 Nikola Parov
23:30-tól táncház Versendi Kovács Józseffel és zenekarával

Augusztus 19.
20:00 Téka Együttes
21:15 Quartett B
22:30 Söndörgő koncert, utána jam session, buli stb...

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Jazz/World

„Sokszor szitokszó a klasszikusok számára az, ha valaki jazz-zenész”

Sárik Péter jazz-zongoristával a Ritmus és hang blogon jelent meg tartalmas interjú Sümegi Noémi tollából, amelyben egyebek mellett a jazz „policájról”, zörgős cukorkákról, valamint a klasszikus és jazz-zenészek viszonyáról is szó esett a szeptember 21-ei Bartók-lemezbemutató kapcsán, ami a Zeneakadémián lesz.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.