Klasszikus

Soproni építőtégla a doborjáni (raidingi) koncertterem falában

2005.10.24. 00:00
Ajánlom
A soproni Liszt Ferenc Kulturális Egyesület és a soproni Liszt Társaság tagjai látogatást tettek Liszt Ferenc szülőfalujában, Doborjánban (ma Raiding, Ausztria) október 22-én, így tisztelegvén a százkilencvennégy évvel ezelőtt született zeneszerző emléke előtt.

A soproni Liszt-rajongók és -tisztelők Ivanics Ferenc és Firtl Mátyás országgyűlési képviselők és megyei alelnökök jelenlétében koszorúzták meg a komponista szülőháza előtt álló mellszobrot. A küldöttséget Anna Schlaffer polgármester fogadta, aki a bemutatta az épülő koncerttermet is. A munkálatokhoz való szimbolikus hozzájárulásként Dr. Szilágyi László egy soproni téglát adott át a Liszt Ferenc Kulturális Egyesület nevében, amely jelképezi a hitet, hogy az új koncertterem a jövőben még jobban összeköti majd a Nyugat-Pannon Eurégió, különösen Sopron és Doborján polgárait.

Az ünnep alkalmából a két település képviselői kölcsönösen meghívták egymást a soproni, illetve a doborjáni Liszt Fesztiválra, melyeket összehangolnak, és közösen ajánlják őket a világ Liszt-rajongóinak. További információk az alábbi honlapon olvashatók.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miért nem vették fel a Zeneakadémiára ezt a tehetséges zongoristát?

Ezt kérdezte a legendás Leon Fleisher, amikor először találkozott Érdi Tamással. A torontói Királyi Konzervatórium zongora tanszakán látássérültként is elfogadták a fiatalember jelentkezését, ezt a napot örökíti meg a következő szemelvényünk a zongoraművészről szóló könyvből.
Zenés színház

Nyomozás az Operában – akcióban a jogi osztály

Noha az egyik legfelemelőbb érzés kétségkívül a művészeket illeti, amikor a színpadon megcsillogtathatják tudásukat, majd fürdőzhetnek a közönség jól megérdemelt elismerésében, mégis, ahhoz, hogy ez létrejöhessen, többek között az Opera jogi csapatának hathatós közreműködésére is szükség van.
Színház

A rendező, aki megdolgoztatja a nézőt - Székely Kriszta

A saját maga körüli világégetés és az állandó csavargás már kikopott belőle; amióta rendez, a színház az élete. Székely Kriszta Kult50-ben megjelent portréja.
Színház

A Magvető Café-ban is elmaradnak a tervezett bemutatók januártól

A kulturális tao-támogatás megvonása a Magvető Cafét is érzékenyen érinti. Közleményükben arról írnak, januártól biztosan elmaradnak a tervezett saját előadások.
Vizuál

A nap, amikor Picasso fénnyel festett

A spanyol zseni soha nem hagyta magát keretek közé szorítani, így gyakran a képkeretet is elhagyta és különböző izgalmas matériákra alkotott, üvegre, vagy éppen levegőbe.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Ismét tehetséges fiataloké az Óbudai Társaskör színpada

Gitármuzsika, az év fiatal jazz-zenészei és olaszmánia Óbudán.
Klasszikus érdi tamás

Miért nem vették fel a Zeneakadémiára ezt a tehetséges zongoristát?

Ezt kérdezte a legendás Leon Fleisher, amikor először találkozott Érdi Tamással. A torontói Királyi Konzervatórium zongora tanszakán látássérültként is elfogadták a fiatalember jelentkezését, ezt a napot örökíti meg a következő szemelvényünk a zongoraművészről szóló könyvből.
Klasszikus nfz

A zene ajándék

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar 2018/2019. évadának koncertjeire már feltölthető ajándékkártyával is vásárolhatóak jegyek.
Klasszikus la scala

Nyolc percen át ünnepelték Kurtág operáját, a zeneszerző rádión hallgatta az előadást

Nyolc percig tapsolta Kurtág György első operájának ősbemutatóját a Scala milánói operaház közönsége csütörtök este - számolt be a Corriere della Sera olasz napilap a többnyire szakmai közönség előtt tartott előadásról.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Mozgássérült sportoló és siket színésznő is fellép Frenáknál

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának november 17-i adásában vendégünk lesz Rohmann Ditta gornodkaművész, Borbély László zongoraművész, Frenák Pál koreográfus, Horváth László, a Fonó igazgatója.