Klasszikus

Soproni József Kossuth-díjas zeneszerző 85 éves

2015.10.04. 09:48
Ajánlom
Október 4-én tölti be nyolcvanötödik életévét Soproni József Kossuth-díjas zeneszerző, a Zeneakadémia egykori rektora.

A Sopronban született kisfiú zenei tehetségére korán felfigyeltek. Háromévesen hallás után mindent lejátszott a zongorán, ötévesen autodidaktaként kezdett zongorázni, hatévesen már zeneiskolába járt. Első otthoni zongoráját csak tizenévesen kapta meg, addig az iskolai hangszeren gyakorolt. Idővel orgonálni is megtanult, s hamarosan szülővárosa csaknem valamennyi templomának orgonáján játszott. Korán megmutatkozott virtuóz improvizáló képessége, kamarazenészként és zongorakísérőként is rendszeresen fellépett, s még diákként játszotta el nyilvánosan Mozart d-moll zongoraversenyét. Első egyházi művei tizenhét éves korában születtek.

Soproni József

Soproni József (Fotó/Forrás: Felvégi Andrea)

A zene mellett kiválóan rajzolt, érdeklődése a későbbiekben is megmaradt a képzőművészet és az építészet iránt. Érettségi vizsgáját Sopronban tette le, ezt követően 1949 és 1956 között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola (ma egyetem) zeneszerzés szakát végezte el a Kodály-tanítvány Viski János osztályában. Még főiskolás korában írta vonószenekari Concertóját, ez lett első rádiós felvétele 1956-ban. 1957-től másfél évtizedig tanított a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában zeneelméleti tárgyakat és zeneszerzést. 1962-től a Zeneakadémián is oktatott ellenpontot, transzponálást-partitúraolvasást és zeneszerzést. 1988 és 1994 között az intézmény rektoraként dolgozott, ma az egyetem professor emeritusa. Az elmúlt évtizedekben számos zeneszerzőverseny zsűrijének volt tagja, több alkalommal elnökölt.

Hat szimfóniát írt, továbbá zenekari műveket (Kommentárok egy Händel-témához, Kommentárok egy Haydn-témához, Eklypsis), versenyműveket (zongora-, hegedű-, brácsa-, gordonka- és oboaversenyt), kamaraműveket, vonósnégyeseket, több hangszerre is szonátákat. Jegyzetlapok című négyfüzetes zongoradarab-sorozata Bartók Béla Mikrokozmoszához hasonlóan pedagógiai indíttatású gyűjtemény. A sorozat megjelent a Hungaroton kiadásában, s egyik érdekessége, hogy a kottában gyakran hiányzik az ütemvonal. Vokális művei között számos kórusmű és mise (Missa brevis, Missa Scarbantiensis, Missa choralis, Missa Gurcensis, Magnificat, Te Deum, Requiem) található, nevéhez két opera (Antigoné, Aranylövés) is fűződik. Dalokat komponált a többi közt Radnóti Miklós, Lator László, Rilke, Verlaine költeményeire. Szülővárosához írott, Himnusz Sopronhoz című művének ősbemutatója 2002-ben a soproni evangélikus templomban volt.

Művészete elismeréseként megkapta az Erkel Ferenc-díjat (1974), az érdemes (1981) és a kiváló művész (1990) címet, két alkalommal (1987 és 2002) a Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjat. 1999-ben Kossuth-díjjal tüntették ki "zeneszerzői életművéért, amelyben kitüntetett szerepet foglalnak el a szimfonikus művek és a kamarazene". 2000-ben lett Sopron díszpolgára, 2008-ban elnyerte az Artisjus-díjat, II. kamarakoncertje az év komolyzenei műve lett.

A zeneszerző-zenepedagógus a Magyar Zeneszerzők Egyesületének elnökségi tagja volt a szervezet 1990. évi megalakulásakor, 1992-ben a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia alapító tagja volt. 2000-ben A magyar zeneszerzés mesterei könyvsorozatban jelent meg a munkásságával foglalkozó könyv, Csengery Kristóf munkája. A magyar zeneszerzők sorozatban televíziós portréfilm készült róla.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Zseni volt” – Végső nyugalomra helyezték Kocsár Miklóst

Családja, tisztelői, barátai és pályatársai végső búcsút vettek pénteken Kocsár Miklós Kossuth-díjas zeneszerzőtől a budapesti Farkasréti temetőben.
Vizuál

„A kortárs komolyzene nem társadalomformáló tényező” – Szilágyi Zsófia és Balogh Máté a Kult50-ben

A Kult50 legújabb videójában Szilágyi Zsófia, az Egy nap című film rendezője, és Balogh Máté kortárs zeneszerző, a film komponistája ült le egymással beszélgetni az Egy nap című filmről, a hétköznapokról és a művészet társadalomformáló erejéről.
Vizuál

Rekordot dönthet Banksy a képviselőket majomként ábrázoló festménnyel

A híres-hírhedt street artist Devolved Parliament című képét, amelyet a Sotheby’s aukciósházban árvereznek el, 2-2,5 millió dollárra becsülik.
Plusz

Ez a 9 éves autista kisfiú fél a hangos zajoktól, de gyönyörűen énekli a Hallelujah-t

A 9 éves Justin Kiely-May videóját azután kapta fel az internet, hogy tökéletesen tisztán elénekelte Leonard Cohen ‘Hallelujah’ című dalát.
Vizuál

Elhunyt Sára Sándor

Életének 86. évében elhunyt Sára Sándor Kossuth-nagydíjas és Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező, a nemzet művésze, az egykori Duna Televízió első elnök-főigazgatója  2019. szeptember 22-én.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus temetés

„Zseni volt” – Végső nyugalomra helyezték Kocsár Miklóst

Családja, tisztelői, barátai és pályatársai végső búcsút vettek pénteken Kocsár Miklós Kossuth-díjas zeneszerzőtől a budapesti Farkasréti temetőben.
Klasszikus hír

Kortárs klasszikus zenei lemezkiadót indít a Radiohead gitárosa

A Jonny Greenwood alapította kiadó első kiadványai között lesz egy saját szerzői lemez, illetve egy Bach-szólóalbum.
Klasszikus állás

Zenészeket keres az Európai Unió Ifjúsági Zenekara

Az Európai Unió Ifjúsági Zenekarában 2003 óta játszanak magyar muzsikusok. Idén újra tagfelvételt hirdetnek – mutatjuk a részleteket!
Klasszikus óbudai társaskör

Októberi kínálat az Óbudai Társaskörben

Az Óbudai Társaskör az Anima Musicae Kamarazenekar új sorozatával nyitja meg a 2019/2020-as évadát a zene világnapján, október 1-jén.
Klasszikus ajánló

Ránki Dezső szólóestet ad a Müpában

Beethoven és Schumann műveit adja el szólóestjén Ránki Dezső, az MVM Koncertek - A Zongora című koncertsorozat évadnyitó koncertjén.