Klasszikus

Soproni József Kossuth-díjas zeneszerző 85 éves

2015.10.04. 09:48
Ajánlom
Október 4-én tölti be nyolcvanötödik életévét Soproni József Kossuth-díjas zeneszerző, a Zeneakadémia egykori rektora.

A Sopronban született kisfiú zenei tehetségére korán felfigyeltek. Háromévesen hallás után mindent lejátszott a zongorán, ötévesen autodidaktaként kezdett zongorázni, hatévesen már zeneiskolába járt. Első otthoni zongoráját csak tizenévesen kapta meg, addig az iskolai hangszeren gyakorolt. Idővel orgonálni is megtanult, s hamarosan szülővárosa csaknem valamennyi templomának orgonáján játszott. Korán megmutatkozott virtuóz improvizáló képessége, kamarazenészként és zongorakísérőként is rendszeresen fellépett, s még diákként játszotta el nyilvánosan Mozart d-moll zongoraversenyét. Első egyházi művei tizenhét éves korában születtek.

Soproni József

Soproni József (Fotó/Forrás: Felvégi Andrea)

A zene mellett kiválóan rajzolt, érdeklődése a későbbiekben is megmaradt a képzőművészet és az építészet iránt. Érettségi vizsgáját Sopronban tette le, ezt követően 1949 és 1956 között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola (ma egyetem) zeneszerzés szakát végezte el a Kodály-tanítvány Viski János osztályában. Még főiskolás korában írta vonószenekari Concertóját, ez lett első rádiós felvétele 1956-ban. 1957-től másfél évtizedig tanított a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában zeneelméleti tárgyakat és zeneszerzést. 1962-től a Zeneakadémián is oktatott ellenpontot, transzponálást-partitúraolvasást és zeneszerzést. 1988 és 1994 között az intézmény rektoraként dolgozott, ma az egyetem professor emeritusa. Az elmúlt évtizedekben számos zeneszerzőverseny zsűrijének volt tagja, több alkalommal elnökölt.

Hat szimfóniát írt, továbbá zenekari műveket (Kommentárok egy Händel-témához, Kommentárok egy Haydn-témához, Eklypsis), versenyműveket (zongora-, hegedű-, brácsa-, gordonka- és oboaversenyt), kamaraműveket, vonósnégyeseket, több hangszerre is szonátákat. Jegyzetlapok című négyfüzetes zongoradarab-sorozata Bartók Béla Mikrokozmoszához hasonlóan pedagógiai indíttatású gyűjtemény. A sorozat megjelent a Hungaroton kiadásában, s egyik érdekessége, hogy a kottában gyakran hiányzik az ütemvonal. Vokális művei között számos kórusmű és mise (Missa brevis, Missa Scarbantiensis, Missa choralis, Missa Gurcensis, Magnificat, Te Deum, Requiem) található, nevéhez két opera (Antigoné, Aranylövés) is fűződik. Dalokat komponált a többi közt Radnóti Miklós, Lator László, Rilke, Verlaine költeményeire. Szülővárosához írott, Himnusz Sopronhoz című művének ősbemutatója 2002-ben a soproni evangélikus templomban volt.

Művészete elismeréseként megkapta az Erkel Ferenc-díjat (1974), az érdemes (1981) és a kiváló művész (1990) címet, két alkalommal (1987 és 2002) a Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjat. 1999-ben Kossuth-díjjal tüntették ki "zeneszerzői életművéért, amelyben kitüntetett szerepet foglalnak el a szimfonikus művek és a kamarazene". 2000-ben lett Sopron díszpolgára, 2008-ban elnyerte az Artisjus-díjat, II. kamarakoncertje az év komolyzenei műve lett.

A zeneszerző-zenepedagógus a Magyar Zeneszerzők Egyesületének elnökségi tagja volt a szervezet 1990. évi megalakulásakor, 1992-ben a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia alapító tagja volt. 2000-ben A magyar zeneszerzés mesterei könyvsorozatban jelent meg a munkásságával foglalkozó könyv, Csengery Kristóf munkája. A magyar zeneszerzők sorozatban televíziós portréfilm készült róla.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Vizuál

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.
Klasszikus zongora

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Klasszikus gyász

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.