Klasszikus

Sorsok és életművek – a Concerto Budapest áprilisi ajánlója

2022.03.25. 09:55
Ajánlom
Áprilisban is tartalmas hetek elé néz a Concerto Budapest: a hagyománnyá vált Mozart-nap mellett a zenekar két ízben is fellép a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Heteken, Várjon Dénes társaságában.

Április első vasárnapján az immár ötödik alkalommal megrendezett Mozart-nap összesen hét koncerttel nyújt betekintést a zeneszerző változatos életművébe. A szólisták között olyan neves művészek szerepelnek, mint Rost Andrea, Jevgenyij Koroljov, Baráti Kristóf vagy Szűcs Máté, de a zenekar vendége lesz Vashegyi György és együttese, a Purcell Kórus is. Műfaji változatosságban bizonyosan nem lesz hiány:

a számos közreműködő mellett az eseménysorozat sokszínűségének záloga, hogy különféle versenyművek, szimfóniák, opera- és koncertáriák, vonósnégyesek és szonáták egyaránt szerepelnek a programban,

sőt elhangzik majd a fogadalomból komponált, de végül befejezetlenül maradt c-moll mise is. A koncerteknek a Zeneakadémia termei adnak otthont.

220407-12_Varjon_Denes_003_Kondella_Misi_Zeneakademia-095651.jpg

Várjon Dénes (Fotó/Forrás: Kondella Misi / Concerto Budapest)

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében Várjon Dénes, Keller András és a Concerto Budapest két koncerttel tiszteleg nemcsak a fesztivál névadója, hanem annak egyik jelentős stílusforrása, Beethoven előtt is, április 7-én és 12-én. Az első hangverseny programján egy korai zenekari darab, a Két kép után Bartók utolsó műveinek egyike, a Pásztory Dittának írt 3. zongoraverseny szerepel, majd Beethoven 5., Sors melléknevű szimfóniája következik. Hasonló elrendezést követ a második est, amelynek során előbb Bartóktól a Két portré, azután a 2. zongoraverseny, végül pedig Beethoven 3., Eroica szimfóniája lesz hallható. A koncertek a Bartók Tavasz keretében a Zeneakadémiával közös programként, a Müpa szervezésében valósulnak meg.

Vardai_Istvan_c_Nemeth_Andras_Peter_-095519.jpg

Várdai István (Fotó/Forrás: Németh András Péter / Concerto Budapest)

A hónapot újabb kétzeneszerzős műsor-összeállítás zárja: április 26-án a Müpában két 20. századi orosz komponistaóriás, Sosztakovics és Sztravinszkij művészete kerül egymás mellé. A hangverseny első felében

Sosztakovics könnyed hangvételű, mégis fanyar I. jazzszvitje szólal meg, amelynek inspirációs forrásáról a cím is árulkodik, majd a II. jazzszvit jól ismert keringője hangzik el.

A zeneszerző komolyabb arcát mutatja meg a Második csellóverseny, ennek szólistájaként a külföldi koncertpódiumokat viharos sebességgel meghódító Várdai Istvánt, a bécsi Zeneakadémia tanárát köszönthetjük. A koncert második részét Sztravinszkij népszerű balettje, a Tűzmadár tölti ki, amely kirobbanó színpadi sikerét követően a hangversenytermekben is hamar otthonra lelt.

További információ: concertobudapest.hu 

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Jevgenyij Koroljov (fotó/forrás: Erdős Dénes / Concerto Budapest)

Concerto Budapest

Magyarország egyik vezető nagyzenekara, történelmi múlttal és a fiatal zenészek dinamizmusával. Nagy ívű és innovatív műsorszerkesztésével, egyéni hangzásával új színt hozott a magyar zeneéletbe.

A Concerto Budapest karmestere, művészeti vezetője 2007 óta Keller András, aki szólistaként, koncertmesterként és kamarazenészként is világszerte elismert muzsikus.

A zenekar az elmúlt években számos nemzetközi fesztiválra, Európa, Amerika és a Távol-Kelet rangos koncerttermeibe is meghívást kapott. Visszatérő vendégei olyan világhírű művészek, mint Gidon Kremer, Boris Berezovsky, Heinz Holliger, Isabelle Faust, James Galway, Jevgenyij Koroljov. A klasszikus művekből álló repertoárt kortárs zeneművek, gyermek- és ifjúsági programok teszik még színesebbé.

A Concerto Budapest koncerteken, fellépéseken túl fontosnak tartja a tehetséges fiatalok képzését is: világszerte tarta mesterkurzusokat. Gyermek és ifjúsági sorozatokkal, valamint egy-egy eseményhez kötődő alkalmi ifjúsági koncerttel az egész család számára tartalmas és izgalmas szórakozási lehetőséget kínál.

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Klasszikus

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.
Könyv

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor kapta a Libri irodalmi elismeréseit

2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.
Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Klasszikus

Elhunyt Cser László hegedűművész

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagjától Gál-Tamási Mária hegedűművész búcsúzott a zenekar közösségi oldalán, és megható sorokkal idézte fel mindazt a támogatást, amit az együttes a muzsikustól kapott.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Klasszikus hír

Pécsiség Bécsben – a Musikvereinban lép fel a 210 éves Pannon Filharmonikusok

A zenekar a hazai együttesek közül elsőként kapott meghívást a rangos hangversenyterem évtizedes múltra visszatekintő Musik der Meister sorozatába. Három évadon át két-két alkalommal léphetnek fel, és a 2021 októberében adott, első koncert után május 22-én térnek vissza az „Aranyterembe”.
Klasszikus ajánló

Kalandra fül! – sérült és hátrányos helyzetű fiatalok is együtt zenélnek a Danubiával

A sérült művészekből álló Parafónia Zenekar és a Máltai Szimfónia program ifjú zenészei is fellépnek a Kalandra fül! Fesztiválon a Danubia Zenekarral. A zenei kuriózum harmadik alkalommal gyűjti egy helyre a legviccesebb és legszerethetőbb előadásokat a legkisebbek számára május 28-29-én, a BMC-ben.
Klasszikus hír

Egyházzenei Fesztivált rendez a Haydneum

A tavaly őszi Nyitófesztivál után egyházi műveket mutat be a közönségnek a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, köztük kevéssé ismert, de magyar kötődésű szerzők darabjait.
Klasszikus kritika

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.