Klasszikus

Sorstalanság táncban

2005.05.30. 00:00
Ajánlom
Az egyéniség és gondolat nélküli személyiségeknek nincsen sorsuk. Juronics Tamás Tybaltjának neopunk hősei elkeseredetten keresik identitásukat. Jogos a keserűségük, mert személyiségüknek már egyetlen egyedi vonása sincsen. Tucatáruk, késztermékek.

Juronics a Tybalttal telibe találta korát, és kitűnő táncszínházi előadást alkotott. Megjelenítette a színpadon korunk hőseit, akiknek jellemük, vérmérsékletük különböző ugyan, de a tucatáru-fogyasztáshoz és a trendi felszínes követéséhez fűződő viszonyuk szürke és egyforma. Tybalt és Mercutio (Juronics Tamás és Haller János) külsőségekben is hasonlók, mindkettő magas és kopasz, vágyaik és bandáik között sincs különbség, nyugodtan tartozhatnának egy csapatba. Rómeó és Júlia – hűen Shakespeare-hez – első pillantásra egymásba szeret, de szerelmük látszatra nem különbözik Tybalt és Rosaline kapcsolatától. Rosaline, Rómeó korábbi szerelme Juronicsnál fontos szerepet kap (Tybalt csaja lesz), a főhős pedig a veronai szerelmesek helyett Tybalt. Rómeó nem öli meg szerelme fivé-rét, hanem banális véletlen folytán Tybalt okozza Rómeó halálát. Júlia (Barta Dóra nagyszerű alakításában) meggyűlöli az amúgy kedvelt unokatestvérét, olyannyira, hogy a darab végén lelövi. De a gyilkos fegyver a Shakespeare szerinti tettes, a kómából felébredő Rómeó kezében landol. Így az előadás végére helyreáll a shakespeare-i látszatrend, azaz Juronics dramaturgiai operációja sikerül: a betegek (akiknek Shakespeare addigra előírta) meghalnak. De lehet, hogy Rómeó is már akkor meghal, amikor Tybalt ellöki, és a pszichomese a szereplők tudatában szövődik tovább.

Juronics érthetően és korszerűen használja a testnyelvet. A koreográfiájában nincsenek avítt gesztusok, táncosai a történetet nem elmutogatják, hanem koreografikus képekben ábrázolva követhetővé teszik. Nagyon jó az élőben megszólaló rockbanda, a Heaven’s Drink. A Nemzeti Táncszínház a Tybalttal művészileg is birtokba vette a Fesztivál Színházat. A táncosok éltek a lehetőséggel: új helyszínen új minőséget teremtettek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.