Klasszikus

Sorstalanság táncban

2005.05.30. 00:00
Ajánlom
Az egyéniség és gondolat nélküli személyiségeknek nincsen sorsuk. Juronics Tamás Tybaltjának neopunk hősei elkeseredetten keresik identitásukat. Jogos a keserűségük, mert személyiségüknek már egyetlen egyedi vonása sincsen. Tucatáruk, késztermékek.

Juronics a Tybalttal telibe találta korát, és kitűnő táncszínházi előadást alkotott. Megjelenítette a színpadon korunk hőseit, akiknek jellemük, vérmérsékletük különböző ugyan, de a tucatáru-fogyasztáshoz és a trendi felszínes követéséhez fűződő viszonyuk szürke és egyforma. Tybalt és Mercutio (Juronics Tamás és Haller János) külsőségekben is hasonlók, mindkettő magas és kopasz, vágyaik és bandáik között sincs különbség, nyugodtan tartozhatnának egy csapatba. Rómeó és Júlia – hűen Shakespeare-hez – első pillantásra egymásba szeret, de szerelmük látszatra nem különbözik Tybalt és Rosaline kapcsolatától. Rosaline, Rómeó korábbi szerelme Juronicsnál fontos szerepet kap (Tybalt csaja lesz), a főhős pedig a veronai szerelmesek helyett Tybalt. Rómeó nem öli meg szerelme fivé-rét, hanem banális véletlen folytán Tybalt okozza Rómeó halálát. Júlia (Barta Dóra nagyszerű alakításában) meggyűlöli az amúgy kedvelt unokatestvérét, olyannyira, hogy a darab végén lelövi. De a gyilkos fegyver a Shakespeare szerinti tettes, a kómából felébredő Rómeó kezében landol. Így az előadás végére helyreáll a shakespeare-i látszatrend, azaz Juronics dramaturgiai operációja sikerül: a betegek (akiknek Shakespeare addigra előírta) meghalnak. De lehet, hogy Rómeó is már akkor meghal, amikor Tybalt ellöki, és a pszichomese a szereplők tudatában szövődik tovább.

Juronics érthetően és korszerűen használja a testnyelvet. A koreográfiájában nincsenek avítt gesztusok, táncosai a történetet nem elmutogatják, hanem koreografikus képekben ábrázolva követhetővé teszik. Nagyon jó az élőben megszólaló rockbanda, a Heaven’s Drink. A Nemzeti Táncszínház a Tybalttal művészileg is birtokba vette a Fesztivál Színházat. A táncosok éltek a lehetőséggel: új helyszínen új minőséget teremtettek.

Programkereső

Legolvasottabb

Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Klasszikus

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Könyv

Halász Rita kapta a 2021-es Margó-díjat

A legjobb elsőkötetes prózaírónak járó elismerést ma délután adták át a Várkert Bazárban a Margó Irodalmi Fesztiválon. Halász Rita erős mezőnyben nyerte el a félmillió forintot, a próbafordítást, a tárcasorozatot, a jövő évi bemutatkozást a Liszt Ünnep programján és a Bookline 10 millió forintos médiatámogatását. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.