Klasszikus

Sosem hallott Mozart-mű csendül fel a zeneszerző születésének évfordulóján

2021.01.25. 10:05
Ajánlom
A salzburgi mester születése után 265 évvel nem mindennapi alkalom egy ősbemutató. Egy újonnan előkerült zenemű csendül fel Mozart születésnapján.

Január 27-én újonnan felfedezett Mozart-zongoradarab csendül fel a Salzburgi Mozarteumban. A művet a 26 éves dél-koreai zongoraművész, Seong-Jin Cho adja elő, aki legutóbb, két éve a zeneszerző d-moll zongoraversenyét (K. 466) és két szonátáját tartalmazó lemezzel hívta fel magára a figyelmet, és ma túlzás nélkül a klasszikus zene egyik reménységének számít a lemezkiadók szemében.

seong-jin-cho-mozart--101430.jpg

Seong-Jin Cho mutatja be Mozart frissen előkerült alkotását. Mellette Rolando Villazón (b) és Dr. Ulrich Leisinger, a Mozarteum kutatóinak vezetője (Fotó/Forrás: ISM/Wolfgang Lienbacher)

A D-dúr allegro előadása nyitja a Mozartwoche Festivalt, amelynek művészeti vezetője Rolando Villazón.
A különleges előadást a Deutsche Grammophon élőben közvetíti a DG Stage előfizetéssel elérhető platformján. A harmincperces programban más zeneművek is elhangzanak.

Az Allegro a Mozart-szakértők 1773-ban keletkezett, de hosszú időre eltűnt a művek rendszerezőinek látóteréből.

Mozart hagyatékából egy osztrák közszolga és amatőr muzsikus, Aloys Fuchs gyűjteményébe került, aki – talán tévedésből – eladta vagy elajándékozta. Egy bécsi antikváriusnál bukkant fel az 1880-as években, innen került aukcióra 1899-ben. 2018-ban egy francia-holland mérnök eladásra kínálta fel a Salzburgi Mozarteum részére, állítva, hogy felmenője az 1920-as években, egy párizsi műgyűjtőtől vásárolta a kéziratot.

A mű kottáját az ősbemutatóval egy napon közkinccsé teszik. "Hatalmas megtiszteltetés, hogy felkérést kaptam egy mindez idáig ismeretlen Mozart-alkotás bemutatójára a városban, ahol született, és ahol talán a mű született" - mondta Seong-Jin Cho.

(via ClassicFM, DG)

5 őrült és zseniális sztori Mozartról

Kapcsolódó

5 őrült és zseniális sztori Mozartról

Wolfgang Amadeus Mozart géniusz volt, de nem a komoly, súlyos fajtából: néha úgy nyávogott, mint egy macska, fel-alá rohangált a házban, mint egy eszelős, és mocskos leveleket írt az unokahúgának. Milyen ember volt a marcipángolyók "reklámarca"?

10 érdekesség a 35 éves Amadeusról

10 érdekesség a 35 éves Amadeusról

1984 szeptemberében mutatták be az Egyesült Államokban Miloš Forman filmjét, amely ugyan hemzseg a történelmi pontatlanságoktól, mégsem tudjuk megunni. Összeszedtünk tíz érdekességet róla.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Regény, film, opera? – Krasznahorkai-feldolgozást mutattak be Berlinben

Nemrég mutatták be a Berlini Állami Opera legújabb kortárs operaprojektjét, Marc-André Dalbavie Az ellenállás melankóliája című műve Krasznahorkai László azonos című regényéből készült. Július 4-én, a sorozat második előadásán jártunk.
Jazz/World

Harminc feltörekvő zenész léphet fel a Magyar Zene Háza külső és belső tereiben

Idén nyáron, a Fringe program keretében zeneiskolásoknak, hobbizenészeknek, feltörekvő zenekaroknak és utcazenészeknek adnak lehetőséget a fellépésre a Magyar Zene Ház különböző pontjain.
Zenés színház

Színházi előadás készült egy Kurtág-műből

Július elején mutatta be az Aix-en-Provence-i Fesztivál a Dalok és töredékek című produkciót, amely Kurtág György Kafka-Fragmente Peter Maxwell Davies Eight Songs for a Mad King című művére épül.
Vizuál

Hajdu Szabolcs Kálmán-nap című filmje is versenyez a palicsi filmfesztivál fődíjáért

A magyar film mellett további tíz alkotás vesz részt a versenyprogramban. Közülük választja ki a zsűri, ki kapja meg a legjobb filmnek járó Arany Torony díjat, a legjobb rendezőnek járó Palicsi Tornyot és a zsűri különdíját, emellett a közönség is szavazhat a legjobbnak ítélt alkotásra.
Plusz

Tízből kilenc gyerek rendszeresen hallgat zenét

Felmérés készült a gyerekek zenehallgatási szokásairól. Kiderült, hogy a magyar gyerekek kedvenc zenészei között túlsúlyban vannak a hazai előadók.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Idén is régizenei hétvégék várják a közönséget Eszterházán

Idén nyáron is Eszterházára invitálja a közönséget a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, ahol július 19. és augusztus 25. között hat hétvégén keresztül magas színvonalú, korhű hangszeres régizenei hangversenyeket rendeznek.
Klasszikus beszámoló

Kobayashi Ken-Ichiróval turnézott Japánban a MÁV Szimfonikus Zenekar

A MÁV Szimfonikus Zenekar a legutóbbi, 2019-es nagy sikerű japán turné után idén június 17-től július 7-ig újra a „felkelő nap országának” nagyvárosaiban vendégszerepelt, Kobayashi Ken-Ichiro vezényletével.
Klasszikus kritika

Sorscsapások két kalapácsütésben – Mahler-koncert Szombathelyen

Mahler 6. szimfóniája nem tartozik a szerző leggyakrabban játszott művei közé, a Tragikus melléknév azonban félrevezető lehet azoknak, akik először találkoznak a darabbal. Az alkotás ezúttal Szombathelyen, a Savaria Szimfonikus Zenekar előadásában hangzott el.
Klasszikus ajánló

Varázslatos tájakon várnak a Zempléni Fesztivál koncertjei

Az idén augusztus 9–19. között tartott Zempléni Fesztivál célja, hogy sokszínű műsor-összeállítással, valamint a kultúra és a turizmus összekapcsolása irányába mutatott elkötelezettségével megismertesse a régió történelmi és kulturális értékeit a világgal.
Klasszikus hír

Fischer Iván lett az Európai Unió Ifjúsági Zenekarának zeneigazgatója

Az együttes bejelentette, július 10-től Fischer Ivánt nevezik ki zeneigazgatójuknak. A dirigens a pozícióban Vaszilij Petrenkót váltja, aki tíz sikeres éven át volt a társulat vezető karmestere.