Klasszikus

Sosem hallott Mozart-mű csendül fel a zeneszerző születésének évfordulóján

2021.01.25. 10:05
Ajánlom
A salzburgi mester születése után 265 évvel nem mindennapi alkalom egy ősbemutató. Egy újonnan előkerült zenemű csendül fel Mozart születésnapján.

Január 27-én újonnan felfedezett Mozart-zongoradarab csendül fel a Salzburgi Mozarteumban. A művet a 26 éves dél-koreai zongoraművész, Seong-Jin Cho adja elő, aki legutóbb, két éve a zeneszerző d-moll zongoraversenyét (K. 466) és két szonátáját tartalmazó lemezzel hívta fel magára a figyelmet, és ma túlzás nélkül a klasszikus zene egyik reménységének számít a lemezkiadók szemében.

seong-jin-cho-mozart--101430.jpg

Seong-Jin Cho mutatja be Mozart frissen előkerült alkotását. Mellette Rolando Villazón (b) és Dr. Ulrich Leisinger, a Mozarteum kutatóinak vezetője (Fotó/Forrás: ISM/Wolfgang Lienbacher)

A D-dúr allegro előadása nyitja a Mozartwoche Festivalt, amelynek művészeti vezetője Rolando Villazón.
A különleges előadást a Deutsche Grammophon élőben közvetíti a DG Stage előfizetéssel elérhető platformján. A harmincperces programban más zeneművek is elhangzanak.

Az Allegro a Mozart-szakértők 1773-ban keletkezett, de hosszú időre eltűnt a művek rendszerezőinek látóteréből.

Mozart hagyatékából egy osztrák közszolga és amatőr muzsikus, Aloys Fuchs gyűjteményébe került, aki – talán tévedésből – eladta vagy elajándékozta. Egy bécsi antikváriusnál bukkant fel az 1880-as években, innen került aukcióra 1899-ben. 2018-ban egy francia-holland mérnök eladásra kínálta fel a Salzburgi Mozarteum részére, állítva, hogy felmenője az 1920-as években, egy párizsi műgyűjtőtől vásárolta a kéziratot.

A mű kottáját az ősbemutatóval egy napon közkinccsé teszik. "Hatalmas megtiszteltetés, hogy felkérést kaptam egy mindez idáig ismeretlen Mozart-alkotás bemutatójára a városban, ahol született, és ahol talán a mű született" - mondta Seong-Jin Cho.

(via ClassicFM, DG)

5 őrült és zseniális sztori Mozartról

Kapcsolódó

5 őrült és zseniális sztori Mozartról

Wolfgang Amadeus Mozart géniusz volt, de nem a komoly, súlyos fajtából: néha úgy nyávogott, mint egy macska, fel-alá rohangált a házban, mint egy eszelős, és mocskos leveleket írt az unokahúgának. Milyen ember volt a marcipángolyók "reklámarca"?

10 érdekesség a 35 éves Amadeusról

10 érdekesség a 35 éves Amadeusról

1984 szeptemberében mutatták be az Egyesült Államokban Miloš Forman filmjét, amely ugyan hemzseg a történelmi pontatlanságoktól, mégsem tudjuk megunni. Összeszedtünk tíz érdekességet róla.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Elhunyt Ragályi Elemér, Kossuth-díjas operatőr

A 83 esztendős filmes szakember halálának hírét a család közölte a Telexszel.
Zenés színház

„A csodát vissza a közönségnek” – Kesselyák Gergely is pályázik az Opera élére

A karmester közösségi oldalán jelentette be, hogy beadta pályázatát az intézmény főigazgatói posztjára, és közzétette pályázatának legfontosabb pontjait.
Vizuál

Ingyenesen nézhető filmekkel tiszteleg Ragályi Elemér emléke előtt a FILMIO

Április 2-a estig ingyenesen nézhetünk meg a Nemzeti Filmintézet (NFI) streaming platformján három filmet, amelyet a március 30-án elhunyt operatőr fényképezett.
Könyv

23 kortárs író dolgozik Budapest nagyregényén

A projektben részt vevő művészek már kiválasztották a lakosság által beküldött történeteket legjobbjait, és hozzá is láttak a fejezetek megírásához. A könyvet novemberben vehetjük kézbe.
Jazz/World

Oláh Krisztián személyes inspirációiról is mesél legújabb videójában – Klippremier a Fidelión

Oláh Krisztián konkrét hátteret felrajzoló ötletek mellett rengeteg inspirációs forrását és asszociációját is megosztja újonnan indult, Insight című sorozatában. A felvétel a Fidelio oldalán debütál.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A virtuóz és a művész – százötven éve született Szergej Rahmanyinov

1873. április 1-jén látta meg a napvilágot a 20. század egyik legnagyobb zongoristája, aki a történelem viharai ellenére is gazdag zeneszerzői életművet hagyott hátra. Szergej Rahmanyinovra emlékezünk.
Klasszikus interjú

„Ha nem áldozunk az oktatásra, ne várjuk, hogy a fiatalok értelmiségi felnőtté váljanak” – Interjú Farkas Gáborral

Farkas Gábor zongoraművész életében egyaránt fontos szerep jut a tanításnak és az előadó- művészetnek. A Zeneakadémia Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének vezetőjével áprilisi koncertje kapcsán beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Sztárelőadók Kismartonban – Idén is a zeneélet nagyságai koncerteznek a Herbstgold Fesztiválon

Szeptember 9-től 24-ig Julian Rachlin, a Herbstgold Fesztivál művészeti vezetője ismét kitűnő művészeket invitál Kismartonba, például Angelika Kirschlagert, John Eliot Gardinert, Kristīne Opolaist vagy Kirill Gersteint.
Klasszikus hír

OTT VAN címmel hirdette meg jövő évi Müpa-bérletét a Pannon Filharmonikusok

A Pannon Filharmonikusok a 2023/2024-es évadban két évtizede áll a Müpa színpadán ötkoncertes bérletsorozatával, melynek hangversenyein a jövő évadban is neves vendégművészekkel muzsikálnak együtt.
Klasszikus ajánló

Még egy hétig tart az ingyenes programdömping a Pesti Vigadóban

A végéhez közeledik az egyhónapos Essentia Artis kiállítás és programsorozat. A grandiózus művészünnep utolsó Kultúra és innováció elnevezésű tematikus napján, március 29-én a fényművészet kerül fókuszba.