Klasszikus

Sosem hallott Mozart-mű csendül fel a zeneszerző születésének évfordulóján

2021.01.25. 10:05
Ajánlom
A salzburgi mester születése után 265 évvel nem mindennapi alkalom egy ősbemutató. Egy újonnan előkerült zenemű csendül fel Mozart születésnapján.

Január 27-én újonnan felfedezett Mozart-zongoradarab csendül fel a Salzburgi Mozarteumban. A művet a 26 éves dél-koreai zongoraművész, Seong-Jin Cho adja elő, aki legutóbb, két éve a zeneszerző d-moll zongoraversenyét (K. 466) és két szonátáját tartalmazó lemezzel hívta fel magára a figyelmet, és ma túlzás nélkül a klasszikus zene egyik reménységének számít a lemezkiadók szemében.

seong-jin-cho-mozart--101430.jpg

Seong-Jin Cho mutatja be Mozart frissen előkerült alkotását. Mellette Rolando Villazón (b) és Dr. Ulrich Leisinger, a Mozarteum kutatóinak vezetője (Fotó/Forrás: ISM/Wolfgang Lienbacher)

A D-dúr allegro előadása nyitja a Mozartwoche Festivalt, amelynek művészeti vezetője Rolando Villazón.
A különleges előadást a Deutsche Grammophon élőben közvetíti a DG Stage előfizetéssel elérhető platformján. A harmincperces programban más zeneművek is elhangzanak.

Az Allegro a Mozart-szakértők 1773-ban keletkezett, de hosszú időre eltűnt a művek rendszerezőinek látóteréből.

Mozart hagyatékából egy osztrák közszolga és amatőr muzsikus, Aloys Fuchs gyűjteményébe került, aki – talán tévedésből – eladta vagy elajándékozta. Egy bécsi antikváriusnál bukkant fel az 1880-as években, innen került aukcióra 1899-ben. 2018-ban egy francia-holland mérnök eladásra kínálta fel a Salzburgi Mozarteum részére, állítva, hogy felmenője az 1920-as években, egy párizsi műgyűjtőtől vásárolta a kéziratot.

A mű kottáját az ősbemutatóval egy napon közkinccsé teszik. "Hatalmas megtiszteltetés, hogy felkérést kaptam egy mindez idáig ismeretlen Mozart-alkotás bemutatójára a városban, ahol született, és ahol talán a mű született" - mondta Seong-Jin Cho.

(via ClassicFM, DG)

5 őrült és zseniális sztori Mozartról

Kapcsolódó

5 őrült és zseniális sztori Mozartról

Wolfgang Amadeus Mozart géniusz volt, de nem a komoly, súlyos fajtából: néha úgy nyávogott, mint egy macska, fel-alá rohangált a házban, mint egy eszelős, és mocskos leveleket írt az unokahúgának. Milyen ember volt a marcipángolyók "reklámarca"?

10 érdekesség a 35 éves Amadeusról

10 érdekesség a 35 éves Amadeusról

1984 szeptemberében mutatták be az Egyesült Államokban Miloš Forman filmjét, amely ugyan hemzseg a történelmi pontatlanságoktól, mégsem tudjuk megunni. Összeszedtünk tíz érdekességet róla.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Zenés színház

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.
Klasszikus

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.