Klasszikus

Sosem hallott Mozart-mű csendül fel a zeneszerző születésének évfordulóján

2021.01.25. 10:05
Ajánlom
A salzburgi mester születése után 265 évvel nem mindennapi alkalom egy ősbemutató. Egy újonnan előkerült zenemű csendül fel Mozart születésnapján.

Január 27-én újonnan felfedezett Mozart-zongoradarab csendül fel a Salzburgi Mozarteumban. A művet a 26 éves dél-koreai zongoraművész, Seong-Jin Cho adja elő, aki legutóbb, két éve a zeneszerző d-moll zongoraversenyét (K. 466) és két szonátáját tartalmazó lemezzel hívta fel magára a figyelmet, és ma túlzás nélkül a klasszikus zene egyik reménységének számít a lemezkiadók szemében.

seong-jin-cho-mozart--101430.jpg

Seong-Jin Cho mutatja be Mozart frissen előkerült alkotását. Mellette Rolando Villazón (b) és Dr. Ulrich Leisinger, a Mozarteum kutatóinak vezetője (Fotó/Forrás: ISM/Wolfgang Lienbacher)

A D-dúr allegro előadása nyitja a Mozartwoche Festivalt, amelynek művészeti vezetője Rolando Villazón.
A különleges előadást a Deutsche Grammophon élőben közvetíti a DG Stage előfizetéssel elérhető platformján. A harmincperces programban más zeneművek is elhangzanak.

Az Allegro a Mozart-szakértők 1773-ban keletkezett, de hosszú időre eltűnt a művek rendszerezőinek látóteréből.

Mozart hagyatékából egy osztrák közszolga és amatőr muzsikus, Aloys Fuchs gyűjteményébe került, aki – talán tévedésből – eladta vagy elajándékozta. Egy bécsi antikváriusnál bukkant fel az 1880-as években, innen került aukcióra 1899-ben. 2018-ban egy francia-holland mérnök eladásra kínálta fel a Salzburgi Mozarteum részére, állítva, hogy felmenője az 1920-as években, egy párizsi műgyűjtőtől vásárolta a kéziratot.

A mű kottáját az ősbemutatóval egy napon közkinccsé teszik. "Hatalmas megtiszteltetés, hogy felkérést kaptam egy mindez idáig ismeretlen Mozart-alkotás bemutatójára a városban, ahol született, és ahol talán a mű született" - mondta Seong-Jin Cho.

(via ClassicFM, DG)

5 őrült és zseniális sztori Mozartról

Kapcsolódó

5 őrült és zseniális sztori Mozartról

Wolfgang Amadeus Mozart géniusz volt, de nem a komoly, súlyos fajtából: néha úgy nyávogott, mint egy macska, fel-alá rohangált a házban, mint egy eszelős, és mocskos leveleket írt az unokahúgának. Milyen ember volt a marcipángolyók "reklámarca"?

10 érdekesség a 35 éves Amadeusról

10 érdekesség a 35 éves Amadeusról

1984 szeptemberében mutatták be az Egyesült Államokban Miloš Forman filmjét, amely ugyan hemzseg a történelmi pontatlanságoktól, mégsem tudjuk megunni. Összeszedtünk tíz érdekességet róla.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

68 éves korában elhunyt Ligeti András

A Kossuth-díjas karmester, hegedűművész súlyos betegség következtében, váratlanul hunyt el, tudatta családja.
Vizuál

„Nála nincs fölösleges mondat” – Pályatársai köszöntik Mészáros Mártát

Szeptember 19-én ünnepli 90. születésnapját Mészáros Márta filmrendező, akit ez alkalomból pályatársai, barátai, tisztelői köszöntenek a Fidelióban.
Vizuál

Feljelentés áldozata lett az Anyáim története

Elmaradt az Ars Sacra Filmfesztivál versenyprogramjába meghívott film vetítése szombat este a Tabán moziban. A rendezők egy nappal a vetítés előtt tudták meg, hogy többen feljelentették a fesztivál szervezőit, és petíciót indítottak a szivárványcsaládok örökbefogadásáról szóló film vetítése ellen. 
Vizuál

Küldetés teljesítve – Lenyűgöző filmek sorát kínálta az idei CineFest 

Kilenc film. Ennyi fért abba a három napba, amelyet Miskolcon tölthettünk a CineFest Filmfesztivál vendégeként. Bár a versenyprogramnak csupán a töredékét láttuk, mégis varázslatos filmek emlékeit őrizzük magunkban - köztük a fődíjas és a közönségdíjas alkotásokét is. Fesztiválbeszámoló.
Színház

„Csodálatos ez a bohóc-létezés” – Beszélgetés Mertz Tiborral

Szeptember 18-án mutatta be Székely Csaba Öröm és boldogság című drámáját a Budaörsi Latinovits Színház, Alföldi Róbert rendezésében. Mertz Tiborral, az előadás egyik szereplőjével beszélgettünk kíváncsiságról, társulati létezésről és véleménynyilvánításról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Hátrányos helyzetű fiatalok a Zeneakadémia színpadán

Szeptember 23-án debütál az Óbudai Danubia Zenekar és Hámori Máté új kezdeményezése, a Közös Hang projekt, amelynek célja, hogy elősegítse a nehezebb sorsú zenét tanuló gyerekek integrációját.
Klasszikus gyász

68 éves korában elhunyt Ligeti András

A Kossuth-díjas karmester, hegedűművész súlyos betegség következtében, váratlanul hunyt el, tudatta családja.
Klasszikus interjú

„Szeretnék ajtóstul rontani a házba” – beszélgetés Rajna Martinnal

Mindössze huszonöt évesen lett a Győri Filharmonikus Zenekar vezető karmestere, az évadnyitó koncerten Kodály és Bartók művei mellett Balogh Máté új kompozícióját is vezényli, amelyet a zeneszerző számukra írt. Rajna Martinnal győri tervei mellett a modern zene fontosságáról is beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Rabulejtő átváltozások szóban, képen és hangban

A HERBSTGOLD Fesztivált 2017 óta rendezik meg minden év szeptemberében Kismartonban, az idén szeptember 15-től 26-ig. A Fesztivál mottója, Metamorfózisok, új művészeti vezetője, Julian Rachlin hegedűművész.
Klasszikus hír

Indul a Zeneakadémia új évada: Liszt Fesztivált és Bartók Világversenyt rendeznek

A Zeneakadémia koncertjei védettségi igazolvány nélkül látogathatók, de a maszk viselése ajánlott.