Klasszikus

Sound Migration

2010.09.21. 15:16
Ajánlom
Japán-török kortárs zenei-színházi előadásra kerül sor október 7-én a Duna Palotában.

A „Magyarország-Japán Jubileumi Év 2009" diplomáciai és kulturális évadhoz hasonlóan 2010-ben Törökország és Japán is méltó keretek között ünnepli kapcsolatfelvételének 120. évfordulóját. Ez alkalommal a Japán Alapítvány felkérésére japán és török művészek közös zenei projektet hoztak létre, melynek a Sound Migration elnevezést adták. Szeptemberben négy zenész és egy színész közreműködésével Isztambulban új műveket alkotnak, majd a következő hónaptól kezdve a komponált darabokat turné keretében Izmirben, Kairóban és Budapesten adják elő. 

A két ország előadói: Kazuki Kunihiro (japán zeneszerző), Saadet Türköz (kazah-török énekes), Jun Kawasaki (japán nagybőgős), Sevket Akıncı (török  gitárművész) és Micari (japán színésznő és előadó). Ez az öt szóló-művész egyedülállóan intenzív hang- és mozgásvilágot jelenít meg. 

Türköz Kelet-Turkesztánból származó szülei politikai menekültként Törökországban kerestek új hazát. Türköz erős egyéniségében ezért egyaránt megjelenik az ősöktől tanult közép-ázsiai hagyomány, ami improvizált jazz előadásmódjában mutatkozik meg igazán. Kawasaki és Akıncı magas szintű rögtönzött előadásmódja segítéségével a „mi" és „ők" kapcsolatát vizsgálja, azonban nem egyszerűsítik le a nemzetek közötti különbözőségek kérdéskörére. Micari egyedülálló kifejezőképessége minden alkalommal magával ragadja a közönség képzelőerejét, melynek segítségével a mozgás és hang kapcsolata térben is megjelenik. Az öt művész együttműködése harmonikus, de a másságot mégis hangsúlyosan kiemelő alkotásnak ígérkezik. A nemzetközi tapasztalattal rendelkező Kunihiro e kényes egyensúly központi figurája.  

A művek három hét alatt készülnek el Isztambulban, a teljes zenei alkotás nyolc tételből áll. Az öt előadó szabadon „vándorolhat" a kreatív közös alkotás folyamán, elősegítve ezzel a zene világának minél szélesebb megismertetését.

A különleges eseményre a belépés ingyenes, de jegyigénylés szükséges október 3-áig a soundmigration@jfbp.org.hu címen.

Sound Migration
2010. október 7. 19:00
Duna Palota
A belépés ingyenes!
Zene: 
Kazuki Kunihiro
Km.: Saadet Türköz (ének), Jun Kawasaki (nagybőgő), Sevket Akıncı (gitár), Micari (próza)

http://www.japanalapitvany.hu/

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Vizuál

Klausztrofób kollázs az emberi diszfunkcióról – Fliegauf Bence új filmje a Berlinalén debütált

Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjét a Berlinale harmadik napján láthattuk. Soha nincs könnyű dolga annak a rendezőnek, aki egy sikeres epizódfilm folytatására adja a fejét, ugyanis mindenki az elsőhöz fogja mérni az újat. Nem tettek másként a kritikusok sem. A filmről megjelent véleményekből válogattunk.
Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Vizuál

Mindkét magyar film Ezüst Medvét nyert Berlinben

Mindkét magyar filmet, Nagy Dénes Természetes fény és Fliegauf Bence Rengeteg című alkotását is díjazták a 71. Berlini Filmfesztiválon. Míg Nagy Dénes a legjobb rendezőnek járó trófeát vehette át, addig Kizlinger Lilla a Legjobb Mellékszereplő díját nyerte el a Rengetegben nyújtott alakításáért.
Színház

Bakos-Kiss Gábor lett a Győri Nemzeti Színház új igazgatója

A kilenctagú szakmai bizottság javaslatára Bakos-Kiss Gábort választották a Győri Nemzeti Színház élére – tudatta Facebook-oldalán Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere. Az új igazgató 2021. július 1-jétől vezetheti a színházat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Dmitrij Baskirov orosz zongoraművész

Nyolcvankilenc éves korában elhunyt az orosz zongoraművész és tanár, Dmitrij Baskirov. Hosszú pályája során magyar tanítványai is voltak.
Klasszikus ajánló

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Klasszikus hír

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.
Klasszikus ajánló

Csajkovszkij legnépszerűbb zongoraversenyével lép fel Farkas Gábor

Farkas Gábor zongoraművész közreműködésével ad online hangversenyt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Nánási Henrik vezényletével csütörtökön a Zeneakadémiáról.