Klasszikus

Sound Migration

2010.09.21. 15:16
Ajánlom
Japán-török kortárs zenei-színházi előadásra kerül sor október 7-én a Duna Palotában.

A „Magyarország-Japán Jubileumi Év 2009" diplomáciai és kulturális évadhoz hasonlóan 2010-ben Törökország és Japán is méltó keretek között ünnepli kapcsolatfelvételének 120. évfordulóját. Ez alkalommal a Japán Alapítvány felkérésére japán és török művészek közös zenei projektet hoztak létre, melynek a Sound Migration elnevezést adták. Szeptemberben négy zenész és egy színész közreműködésével Isztambulban új műveket alkotnak, majd a következő hónaptól kezdve a komponált darabokat turné keretében Izmirben, Kairóban és Budapesten adják elő. 

A két ország előadói: Kazuki Kunihiro (japán zeneszerző), Saadet Türköz (kazah-török énekes), Jun Kawasaki (japán nagybőgős), Sevket Akıncı (török  gitárművész) és Micari (japán színésznő és előadó). Ez az öt szóló-művész egyedülállóan intenzív hang- és mozgásvilágot jelenít meg. 

Türköz Kelet-Turkesztánból származó szülei politikai menekültként Törökországban kerestek új hazát. Türköz erős egyéniségében ezért egyaránt megjelenik az ősöktől tanult közép-ázsiai hagyomány, ami improvizált jazz előadásmódjában mutatkozik meg igazán. Kawasaki és Akıncı magas szintű rögtönzött előadásmódja segítéségével a „mi" és „ők" kapcsolatát vizsgálja, azonban nem egyszerűsítik le a nemzetek közötti különbözőségek kérdéskörére. Micari egyedülálló kifejezőképessége minden alkalommal magával ragadja a közönség képzelőerejét, melynek segítségével a mozgás és hang kapcsolata térben is megjelenik. Az öt művész együttműködése harmonikus, de a másságot mégis hangsúlyosan kiemelő alkotásnak ígérkezik. A nemzetközi tapasztalattal rendelkező Kunihiro e kényes egyensúly központi figurája.  

A művek három hét alatt készülnek el Isztambulban, a teljes zenei alkotás nyolc tételből áll. Az öt előadó szabadon „vándorolhat" a kreatív közös alkotás folyamán, elősegítve ezzel a zene világának minél szélesebb megismertetését.

A különleges eseményre a belépés ingyenes, de jegyigénylés szükséges október 3-áig a soundmigration@jfbp.org.hu címen.

Sound Migration
2010. október 7. 19:00
Duna Palota
A belépés ingyenes!
Zene: 
Kazuki Kunihiro
Km.: Saadet Türköz (ének), Jun Kawasaki (nagybőgő), Sevket Akıncı (gitár), Micari (próza)

http://www.japanalapitvany.hu/

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Klasszikus

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Simon Rattle elbúcsúzott a Berlini Filharmonikusoktól

Utoljára vezénylete zeneigazgatóként a Berlini Filharmonikusokat vasárnap este Simon Rattle, a teltházas szabadtéri búcsúkoncerttel lezárult a karmester 16 éves pályafutása a zenekar élén.
Klasszikus

Megtelik zenével a Vajdahunyadvára!

Július 2. és augusztus 2. között szimfonikus koncerteket, valamint a Budapest Bár, a 100 Tagú Cigányzenekar és a Sabbathsong Klezmer Band előadásait élvezhetjük a 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!