Klasszikus

Sound Migration

2010.09.21. 15:16
Ajánlom
Japán-török kortárs zenei-színházi előadásra kerül sor október 7-én a Duna Palotában.

A „Magyarország-Japán Jubileumi Év 2009" diplomáciai és kulturális évadhoz hasonlóan 2010-ben Törökország és Japán is méltó keretek között ünnepli kapcsolatfelvételének 120. évfordulóját. Ez alkalommal a Japán Alapítvány felkérésére japán és török művészek közös zenei projektet hoztak létre, melynek a Sound Migration elnevezést adták. Szeptemberben négy zenész és egy színész közreműködésével Isztambulban új műveket alkotnak, majd a következő hónaptól kezdve a komponált darabokat turné keretében Izmirben, Kairóban és Budapesten adják elő. 

A két ország előadói: Kazuki Kunihiro (japán zeneszerző), Saadet Türköz (kazah-török énekes), Jun Kawasaki (japán nagybőgős), Sevket Akıncı (török  gitárművész) és Micari (japán színésznő és előadó). Ez az öt szóló-művész egyedülállóan intenzív hang- és mozgásvilágot jelenít meg. 

Türköz Kelet-Turkesztánból származó szülei politikai menekültként Törökországban kerestek új hazát. Türköz erős egyéniségében ezért egyaránt megjelenik az ősöktől tanult közép-ázsiai hagyomány, ami improvizált jazz előadásmódjában mutatkozik meg igazán. Kawasaki és Akıncı magas szintű rögtönzött előadásmódja segítéségével a „mi" és „ők" kapcsolatát vizsgálja, azonban nem egyszerűsítik le a nemzetek közötti különbözőségek kérdéskörére. Micari egyedülálló kifejezőképessége minden alkalommal magával ragadja a közönség képzelőerejét, melynek segítségével a mozgás és hang kapcsolata térben is megjelenik. Az öt művész együttműködése harmonikus, de a másságot mégis hangsúlyosan kiemelő alkotásnak ígérkezik. A nemzetközi tapasztalattal rendelkező Kunihiro e kényes egyensúly központi figurája.  

A művek három hét alatt készülnek el Isztambulban, a teljes zenei alkotás nyolc tételből áll. Az öt előadó szabadon „vándorolhat" a kreatív közös alkotás folyamán, elősegítve ezzel a zene világának minél szélesebb megismertetését.

A különleges eseményre a belépés ingyenes, de jegyigénylés szükséges október 3-áig a [email protected] címen.

Sound Migration
2010. október 7. 19:00
Duna Palota
A belépés ingyenes!
Zene: 
Kazuki Kunihiro
Km.: Saadet Türköz (ének), Jun Kawasaki (nagybőgő), Sevket Akıncı (gitár), Micari (próza)

http://www.japanalapitvany.hu/

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Klasszikus

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.
Színház

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Klasszikus

Tiszteletbeli lovagi címmel tüntették ki Vlagyimir Jurovszkij karmestert

A Bajor Állami Opera főzeneigazgatója és a Berlini Rádiózenekar művészeti vezetője tizenhárom évig vezette a Glyndebourne-i Operafesztivált, és tizenöt évig állt a Londoni Filharmonikus Zenekar élén.
Színház

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A Moldván túl – Bedřich Smetana ritkábban játszott művei

1824. március 2-án született a cseh nemzeti zene egyik legnagyobb alakja, Bedřich Smetana. Hazám című ciklusának közkedvelt darabját, a Moldvát mindenki ismeri, de mit érdemes még meghallgatni a zeneszerzőtől?
Klasszikus hír

Meglett a Győri Filharmonikus Zenekar vadászkürtje

A rendőrség megtalálta azt a nagy értékű hangszert, amelyet januárban tulajdonított el valaki az együttestől. A kürt így visszakerülhetett jogos tulajdonosához.
Klasszikus interjú

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Klasszikus ajánló

Nemzetközi színtérre lép az Orgonák éjszakája

A Magyarországon már évek óta népszerű programot idén három kontinens közel harminc országában rendezi meg a Filharmónia Magyarország, május 18-án, pünkösd szombatján.
Klasszikus interjú

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.