Klasszikus

Spanyol gitárest az MTA Dísztermében

2006.09.30. 00:00
Ajánlom
Rodrigo Aranjuezi gitárversenye nemcsak az egyik legnépszerűbb örökzöld spanyol zenedarab, hanem világszerte az egyik legjátszottabb versenymű is, amelynek témáját többek között Miles Davies vagy Chick Corea is feldolgozták.

Ennek ellenére a mű Magyarországon viszonylag ritkán hallható, ezért is különleges esemény Pavlovits Dávid gitárművész-zeneszerző spanyol gitárestje az MTA Dísztermében 2006. október 10-én, este fél nyolctól. A művész rendszeresen koncertezik Európa- és Amerika-szerte, és a magyar gitárosok közül elsőként szerepelt szólóesten a New York-i Carnegie Hallban, tavaly novemberben.

Az esten számos más nagy spanyol zeneszerző művei is elhangzanak, mint például Manuel de Falla, Isaac Albéniz vagy a világhírű flamenco-gitáros, Paco de Lucia egy-egy darabja. A műsor jelentős részét a spanyol (katalán és andalúziai) folklór ihlette, melynek temperamentumos, erőteljesen ritmikus és dallamos jellege a klasszikus gitáron varázslatos erővel szólal meg. Ehhez kapcsolódik Pavlovits Dávid egyik, szintén népzenei inspirációjú gitárdarabja, a Három vázlat.

(2006. október 10. 19:30 MTA Díszterem – Pavlovits Dávid spanyol gitárestje)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.