Klasszikus

Spanyol kortárs zenei estet ad az UMZE

2022.04.27. 13:00
Ajánlom
A koncert kurátora, karmestere és egyik zeneszerzője a Madridban élő argentin zeneszerző, Fabián Panisello lesz, akinek egy különleges, kétkorpuszú trombitára írt darabja is elhangzik majd.

Boldog vagyok, hogy láthatom: Webern szelleme továbbél a megváltozott világban

– Karlheinz Stockhausen e szavakkal illette az argentin zeneszerző, Fabián Panisello munkásságát. A Buenos Aires-i születésű komponista tanulmányait a salzburgi Mozarteumban végezte, állítása szerint Argentína túlságosan távol esik a klasszikus zenei központoktól.

Ausztria azután igazi kultúrsokkot jelentett a számára, de a német nyelv alapos elsajátításával sokat megértett a német zeneszerzők alkotói módszereiből.

Először azért kezdett vezényelni, hogy saját szerzeményeit megszólaltassa, később azonban más alkotók is a repertoárjára kerültek, amit nagyon hasznosnak tart, szerinte egy fiatal komponista ily módon rengeteg információt szerezhet a zenéről és az egyes hangszerek működésmódjáról. A diplomaszerzés után Madridba költözött, ahol megalapította saját kortárs együttesét, a PluralEnsemble-t. Pályája során olyan jelentős alkotók támogatták művészetét, mint Pierre Boulez vagy Luciano Berio.

Panisello az utóbbi években inkább a zenés színpad felé fordult, első operája, a Camus szövege nyomán készült Le Malentendu ősbemutatója 2016-ban volt. Akkor Eötvös Péter így nyilatkozott a műről:

Panisellónak rendkívüli színpadi tehetsége van, izgalmas színházat hozott létre pompás zenével.

A zeneszerző legutóbb épp az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány mentorprogramja keretében járt Budapesten, 2020 februárjában. Mesterkurzust tartott fiatal karmestereknek és zeneszerzőknek, valamint a BMC-ben tartott beszélgetés során a közönség is megismerkedhetett vele. Ez az együttműködés eredményezte a mostani meghívást is.

Fabián, hogy úgy mondjam, az én emberem: zeneszerző, karmester, pedagógus, szervező. Igazi reneszánsz ember

– nyilatkozta Vajda Gergely az UMZE évadáról lapunknak adott interjújában.

A sokszínű kortárs zene – Beszélgetés Vajda Gergellyel

Kapcsolódó

A sokszínű kortárs zene – Beszélgetés Vajda Gergellyel

Jazz, popzene, spanyol muzsika, opera-előadás és még számos különlegesség szerepel az UMZE Kamaraegyüttes új évadában, amelyre a kortárs zenét ritkábban hallgató közönség is felkaphatja a fejét. A BMC-ben rendezett koncertsorozatról és az októberi színpadi bemutatóról az együttes művészeti vezetője, Vajda Gergely mesélt.

A műsor a Panisello által összeválogatott szerzők, Jesús Torres, Jesús Rueda és Luis de Pablo műveiből tevődik össze, valamint szerepel egy Schönberg-kompozíció, és Panisello saját darabja, egy kétkorpuszú trombitára írt versenymű, melyhez a szólista, Pálfalvi Tamás erre az alkalomra készíttette el a hangszerét. Az alábbi videóban ő maga mutatja be, hogyan is szól ez a rendkívüli, a hangot egyszerre két irányba küldő zeneszerszám.

UMZE Kamaraegyüttes: Spanyol est
április 29. BMC

Jesús Torres: Pentesilea (2017)
Fabián Panisello: Trombitaverseny kétkorpuszú trombitára (2007)

Jesús Rueda: La Tierra
Luis de Pablo: Pentimento (2013)
Arnold Schönberg: Öt zenekari darab Op. 16 (kamarazenekari változat)

Közreműködik:

Pálfalvi Tamás – trombita
UMZE Kamaraegyüttes
Vezényel: Fabián Panisello

Fejléckép: Fabián Panisello (fotó: Alejandro Garcia Ortiz)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Színház

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.
Zenés színház

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.
Vizuál

Fődíjas lett a Külön falka Olaszországban

Kis Hajni szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szóló mozifilmje a közönségdíjat és a legjobb férfi főszereplő díját is elnyerte a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon, az olaszországi Sestri Levantéban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Klasszikus hír

Pécsiség Bécsben – a Musikvereinban lép fel a 210 éves Pannon Filharmonikusok

A zenekar a hazai együttesek közül elsőként kapott meghívást a rangos hangversenyterem évtizedes múltra visszatekintő Musik der Meister sorozatába. Három évadon át két-két alkalommal léphetnek fel, és a 2021 októberében adott, első koncert után május 22-én térnek vissza az „Aranyterembe”.
Klasszikus ajánló

Kalandra fül! – sérült és hátrányos helyzetű fiatalok is együtt zenélnek a Danubiával

A sérült művészekből álló Parafónia Zenekar és a Máltai Szimfónia program ifjú zenészei is fellépnek a Kalandra fül! Fesztiválon a Danubia Zenekarral. A zenei kuriózum harmadik alkalommal gyűjti egy helyre a legviccesebb és legszerethetőbb előadásokat a legkisebbek számára május 28-29-én, a BMC-ben.
Klasszikus hír

Egyházzenei Fesztivált rendez a Haydneum

A tavaly őszi Nyitófesztivál után egyházi műveket mutat be a közönségnek a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, köztük kevéssé ismert, de magyar kötődésű szerzők darabjait.
Klasszikus kritika

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.